Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

"Ελεύθερες" οικονομικές ζώνες, επικίνδυνες για την εθνική κυριαρχία. Άρθρο-άποψη


Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(ε.α) ΜΑ. Διεθνείς Σχέσεις
PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση.

Επικίνδυνες θέσεις για την εθνική ασφάλεια και εθνική κυριαρχία της Ελλάδος διατυπώνει στη συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Αναφέρεται στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και υποστηρίζει ότι... θα πρέπει << να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ανάπτυξης, όπου Ευρωπαίοι και Έλληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων>> Οι δηλώσεις του είναι σαφείς και δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το τι σκοπεύουν να κάνουν με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) που θέλουν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα .

Τι είναι όμως η Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) που αρχίζει όλο και πιο συχνά να χρησιμοποιείται στο καθημερινό μας λεξιλόγιο ;
Για τους ειδικούς είναι μια γεωγραφική περιοχή στην οποία ισχύει ένα εντελώς ιδιαίτερο νομοθετικό οικονομικό και διοικητικό καθεστώς. Δηλαδή σε μια ΕΟΖ το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι εκείνο το οποίο ισχύει για την υπόλοιπη εθνική επικράτεια.

Για τον εργαζόμενο που θα αποφασίσει να εργαστεί το καθεστώς είναι δυσμενές και το σίγουρο είναι ότι θα περιλαμβάνει εξαήμερο και δεκάωρη εργασία.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία εργατικών σωματείων και η εργατική νομοθεσία, που ισχύει στην υπόλοιπη εθνική επικράτεια αναστέλλεται. Οι συνθήκες εργασίας είναι δύσκολες οι αμοιβές κυμαίνονται χαμηλά και συχνά προσφέρεται κατάλυμα, εντός ή κοντά στον χώρο εργασίας, στους εργαζόμενους που έρχονται να εργαστούν από άλλες χώρες ή περιοχές.

Στις ΕΟΖ δεν απασχολούνται μόνο ντόπιοι αλλά και μετανάστες και για να εισέλθει κάποιος απαιτείται ειδικό πάσο ως είδος διαβατηρίου διότι η περιοχή φυλάσσεται ακόμα και ενόπλως από ιδιωτικές εταιρίες.

Ο λόγος που στις ΕΟΖ προτιμώνται κυρίως ως εργαζόμενοι οι μετανάστες είναι ότι είναι πιο υπάκουοι και πολύ δύσκολα οργανώνονται για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σήμερα υπάρχουν τρεις χιλιάδες περίπου ΕΟΖ με διαφορετικές συνθήκες εργασίας και στην περιοχή μας υπάρχουν στα Σκόπια στην Τουρκία και στην Πολωνία.

(...)

Βόρειο Ιόνιο : Οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Σουλίου έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να ενταχτούν οι περιοχές τους στις ΕΟΖ,  γι' αυτό και  ανησυχούμε!


http://www.onalert.gr/stories/oikonomikes-zones-thraki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου