Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Υγεια: Διατροφικός κίνδυνος σε φρούτα και λαχανικά στη χώρα μας

Μήλα, αχλάδια, μπανάνες, αλλά και πατάτες, καρότα, κρεμύδια και κολοκυθάκια βρέθηκαν με υπολλείματα φυτοφαρμάκων και σε αρκετές περιπτώσεις το κοκτείλ των επικίδυνων αυτών,τοξικών ουσιών ξεπερνούσε τα τρία.
Σε άλλες περιπτώσεις το επικίνδυνο κοκτέϊλ των φυτοφαρμάκών περιείχε και απαγορευμένες απο την Ε.Ε. δραστικές ουσίες λόγω του ότι είχαν θεωρηθεί ύποπτες για καρκινογενέσεις.

Ολα αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση της Greenpeace (προηγουμενη αναρτηση) η οποία πραγματοποίησε αναλύσεις σε δεκαπέντε προϊόντα ελληνικής προέλευσης και εννέα προϊόντα εισαγωγής, ενώ συνολικά βρέθηκαν εικοσιεπτά διαφορετικές τοξικές δραστικές χημικές ουσίες.

Οι αναλύσεις στα δείγματα όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση έγιναν σε διαπιστευμένα εργαστήρια που σημαίνει ότι δεν αμφισβητούνται, εκτός αυτού, κανένας κρατικός φορέας δεν αμφισβήτησε μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των μετρήσεων.


Τα επιχείρηματα  των ελεγκτικών  μηχανισμών ότι οι μετρήσεις αυτές ήταν κάτω των επιτρεπομένων ορίων για κάθε είδος φυτοφαρμάκου, δεν ευσταθούν για τρείς πολύ σοβαρούς λόγους:

1ον. Γιατί έστω και μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων, κάτω των επιτρεπομένων ορίων προκαλούν βλάβες στον οργανισμό που θα φανούν ενδεχόμενα αργότερα.

2ον. Μπορεί καθε ένα απο τα υπολλείματα φυτοφαρμάκων να ήταν κάτω των ορίων, αλλά το συνολικό αθροισμα όλων των υπολλειμάτων φυτοφαρμάκων αν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο τότε ειναι εξίσου επικίνδυνο.

3ον. Γιατί οι καταναλωτες πρέπει να γνωρίζουν τη σχετικότητα των ορίων, δηλαδή τι σημαίνει όταν το όριο π.χ. είναι 3,6 και η ανάλυση  δώσει τιμή 3,59 αυτό σημαίνει ότι το προίόν αυτό είναι ασφαλές;

Τέλος, να μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις δραστικές ουσίες που σήμερα θεωρούνται ασφαλείς στα επόμενα χρόνια με την πρόοδο της επιστήμης και περισσότερες μετρήσεις αποδεικνύονται επιβλαβείς και αποσύρονται απο την αγορά. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια αποσύρθηκαν από την αγορά περισσότερες απο διακόσιες δραστικές  σε φυτοφάρμακα, λόγω κινδύνου στην υγεία των καταναλωτών και αφού κυκλοφορούσαν για περισσότερο απο δέκα χρόνια.

Ας σταματήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να υποστηρίζουν τα επιχειρήματα των βιομηχανιών. Φτάνει η υποκρισία. Αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα: ενώ απαγορεύεται ένα φυτοφάρμακο δεν επιβάλλεται και η απόσυρση των προϊόντων πού περιέχουν την ουσία αυτή μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων που παράξενα πολλές φορες τα αποθέματα δεν εξαντλούνται.
 
Οι ευθύνες της πολιτείας είναι τεράστιες.Με την δημοσιοποίηση των αναλύσεων σε φρούτα κλπ από τη περιβαλλοντική οργάνωση αποδεικνύεται για άλλη μία  φορά οτι έλεγχοι δεν υπάρχουν.
 
Τους ελέγχους αυτούς έπρεπε να κάνει η πολιτεία πολύ νωρίτερα και όχι εκ των υστέρων να λέει οτι θα παρακολουθήσει το θέμα.Ως συνήθως με τους ελέγχους εκ των υστέρων ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων εχει καταναλωθεί. Επιπλέον η πολιτεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα εισαγόμενα τρόφιμα τόσο για την ασφαλεία τους ,όσο και για το βάφτισμα τους σε ελληνικά. Κυρίως πρίν κυκλοφορήσουν στην αγορά,  γιατί  δύσκολη είναι η εκ των υστέρων απόσυρση τους, αλλά και μέρος αυτών έχει ήδη καταναλωθεί.
 
Συμπερασματικά η πολιτεία δεν διασφαλίζει ούτε την υγεία των καταναλωτών, ούτε προστατεύει την ελληνική παραγωγή.
 
 
Νίκος Κατσαρός
Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ
Επιστημονικός συνεργάτης www.vivanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου