Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

"Λουκέτο" στην Αρχαία Νικόπολη - Ποιοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι ενδέχεται να ακολουθήσουν

Την ώρα που η Ήπειρος καταστρώνει μεγαλόπνοα και φιλόδοξα σχέδια για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, οι πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης έρχονται να ισοπεδώσουν στην κυριολεξία ό,τι έχει απομείνει
Την ώρα λοιπόν που η Περιφέρεια Ηπείρου ετοιμάζει για ένταξη στο ΕΣΠΑ μιας καινοτόμας πρότασης όπου συνδυάζει τους πέντε μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους με τα έργα υποδομών και τα τοπικά προϊόντα, η πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού καταδικάζει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής στην εγκατάλειψη και το κλείσιμο.
Το πρώτο λουκέτο μπαίνει στην αρχαία Νικόπολη. Δεκάδες ξένοι κι Έλληνες που φτάνουν στην περιοχή για να δουν τα μνημεία επιστρέφουν με το ίδιο εισιτήριο...
Ο χώρος είναι πλέον κλειστός και κανείς δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε κανένα από τα μνημεία της περιοχής.

Κι όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν πλέον φύλακες.

Συνήθως τέτοιου είδους ανάγκες καλύπτονταν με εποχικό προσωπικό. Όμως η επισκεψιμότητα και η λειτουργικότητα των αρχαιολογικών χώρων θυσιάστηκε στον παραλογισμό του μνημονίου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μοναδικό μνημείο που μπορεί κάποιος να δει στην αρχαία Νικόπολη είναι η Βασιλική Αλκίσονος, ένα βυζαντινό μνημείο κι αυτό όταν ο ένας και μοναδικός υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς ουσιαστικά καλύπτει ολόκληρο το νομό.

Το λουκέτο στην αρχαία Νικόπολη αποτελεί πλήγμα για την Ήπειρο καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο προβεβλημένους χώρους, ενταγμένος μάλιστα στο ΕΣΠΑ με το φιλόδοξο σχέδιο του αρχαιολογικού πάρκου…

Τα πράγματα το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ακόμη χειρότερα. Κι αυτό γιατί μέρος του προσωπικού που κρατά ανοιχτό το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης παραμένει με ασφαλιστικά μέτρα και με τον άμεσο κίνδυνο της απόλυσης.

Μόλις αυτό συμβεί και το Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σπουδαία ευρήματα, θα βάλει λουκέτο και θα είναι αφημένο στην τύχη του…

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου οι οποίοι λειτουργούν πλέον με περιορισμένο ωράριο και σχεδόν κανένας δεν είναι ανοιχτός μετά το μεσημέρι.

Όταν λοιπόν αυτή είναι η συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι σε αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή τον πολιτισμό μας, τότε εύκολα μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο από την κρίση αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Πηγή: epiruspost, pamepreveza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου