Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

(LIFE AMΜOS):Παραλία Λούτσας στην Πάργα ,σβήνουν τα αποτσίγαρά τους οι λουόμενοι κατά μήκος της ακτής

1. Γενικά χαρακτηριστικά της παραλίας 
Η παραλία Βράχου– Λούτσας εκτείνεται σε 3.5 χλμ., και βρέχεται από τα νερά του Ιονίου. 

Βρίσκεται στην Ήπειρο ανάμεσα στην Πρέβεζα (36 χλμ.) και την Πάργα (25 χλμ.) και ανήκει διοικητικά στο Δήμο Πάργας. Στην παραλία υπάρχει γήπεδο beach-volley και λειτουργούν πολλά beach bars κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που τοποθετoύν ομπρέλες/ καρέκλες στην ακτή, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της έκτασής της. Η παραλία ενδείκνυται για κολύμπι, καθώς τα νερά είναι αβαθή και ήρεμα, αλλά και για σπορ. Έχει βραβευτεί με «Γαλάζια Σημαία». 
Η ευρύτερη παράκτια- θαλάσσια περιοχή, στην οποία βρίσκεται η παραλία έχει ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, γεγονός που έχει οδηγήσει στην ένταξή της στο Δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό GR2140003 («Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Πάργα έως Ακρωτήριο Άγιος Θωμάς (Πρέβεζα), Ακρωτήριο Κελάδιο – Άγιος Θωμάς», ΕΖΔ), ενώ υπάρχει και το Καταφύγιο Άγριας Ζωής «Αμμουδιά-Βαλανιδοράχη-Λούτσα Δήμου Φαναρίου». 

2. Άποψη των μελών της Τοπικής Συμβουλευτικής Επιτροπής 

Όπως προκύπτει τόσο από τις επιτόπιες συζητήσεις που διενεργήθηκαν με αρμόδιους φορείς, όσο και από τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, τα κυριότερα ζητήματα που εντοπίζονται αφορούν το μεγάλο όγκο των απορριμμάτων στην παραλία, καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραλία αναγκάζονται να συλλέξουν τα απορρίμματα, και δη τα αποτσίγαρα, με το χέρι. 
Δεν υπάρχει επαρκής σήμανση και τίθενται ζητήματα χωροθέτησης, αριθμητικής επάρκειας, αλλά και αισθητικής, για τους υπάρχοντες κάδους. Στα καφέ και beach bar που δραστηριοποιούνται στην παραλία υπάρχουν σταχτοδοχεία, παρ’ όλα αυτά εντοπίζονται αποτσίγαρα δίπλα στα καθίσματα, αν και λιγότερα από την υπόλοιπη παραλία. 

Το πρόβλημα των απορριμμάτων καπνιστών αξιολογείται ως σοβαρό από την πλειονότητα των συμμετεχόντων, ενώ σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια κάποιοι το αξιολογούν ως μέτριας σημασίας.  Οι πλειοψηφία των επισκεπτών της είναι Έλληνες και σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό άλλων εθνικοτήτων (Γερμανοί, Ιταλοί, Αλβανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Ελβετοί, Άγγλοι, Ισπανοί, Σκανδιναβοί), οι οποίοι επισκέπτονται την παραλία τους λιγότερο θερμούς μήνες του καλοκαιριού. 
  Τέλος, σημειώνουν ότι έργο θα συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης της παραλίας και ότι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο έργο και να προωθήσουν επικοινωνιακά τις δράσεις και τα σχετικά παραγόμενα. 

3. Αποτελέσματα Μετρήσεων 

Στην παραλία υλοποιήθηκε καταγραφή των αποτσίγαρων σε μήκος ακτής 601 μ. και εύρους 11 μ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καταγραφών, στην ακτή μετρήθηκαν 111 αποτσίγαρα σε επτά (7) ζώνες καταγραφής

• Το μέγιστο πλήθος αποτσίγαρων/ τ.μ ακτής ήταν 67, ενώ το ελάχιστο ήταν 0.  • Ο μέσος όρος ήταν 3 αποτσίγαρα/ τ.μ. ακτής.  • Ο αριθμός των αποτσίγαρων ανά μέτρο μετώπου ακτής κυμαίνεται από 0 έως 69 με μέση τιμή 16 αποτσίγαρα/ μ.  Οι χαμηλότερες τιμές αποτσίγαρων εντοπίστηκαν κυρίως στη ζώνη απόσβεσης του κύματος, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία αποτσίγαρων στα 5-10 μ. προς το ανώτερο όριο.  Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αποτσίγαρων (67 αποτσίγαρα/ τ.μ. ακτής) παρουσιάζεται μπροστά από την ταβέρνα στο Β.Δ. τμήμα της ακτής. Στην υπόλοιπη ακτή, η παρουσία των αποτσίγαρων λιγότερο έντονη, όμως κάποιες αυξητικές τάσεις εμφανίζονται μπροστά και πλησίον του beach bar, όπου υπάρχουν ομπρέλες, και της ταβέρνας στο Ν.Α. τμήμα της ακτής (2-13 αποτσίγαρα/ τ.μ.). 

Συμπερασματικά, διαπιστώνεται ότι τα τμήματα της ακτής που εμφανίζουν την υψηλότερη πυκνότητα αποτσίγαρων είναι εκείνα που παρουσιάζουν και την υψηλότερη πυκνότητα λουόμενων, λόγω κυρίως των δραστηριοτήτων αναψυχής, αλλά και της μορφολογίας της ακτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου