<!--[if gte mso 9]>
Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας όταν λένε μαγειρίτσα εννοούν ένα φρικασέ των εντόσθιων του «οβελία» με μαρούλια, κρεμμυδάκια φρέσκα, άνηθο και αυγολέμονο. Εδώ σε μας αυτό δεν είναι δεδομένο….έχουμε και άλλο τρόπο, η μαγειρίτσα που φτιάχνεται με σπανάκια και μυρωδικά μπόλικα (φρέσκα σκόρδα και κρεμμύδια, άνηθο, μαϊντανό και αυτό που εδώ λέμε «μακεδονήσι» (μυρωνι) (http://mylexiko.blogspot.com/2011/12/blog-post_1021.html ) που δίνει στη συνταγή ένα ξεχωριστό χαρακτήρα).
Ορίστε πως την μάθαμε από τις χωριάτισσες γιαγιάδες με τα μαντίλια και τις μακριές κοτσίδες.
ΥΛΙΚΑ:
Η συκωταριά, ο πατσάς και έντερα του αρνιού ή κατσικιού
3 κιλά σπανάκι ή και περισσότερο
1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανού
1 μεγάλο ματσάκι άνηθου
1 μεγάλο ματσάκι μακεδονήσι
1 ματσάκι φρέσκα σκόρδα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
1 ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Πλένουμε καλά όλα τα υλικά , τον πατσά και τα έντερα μετά από καλό πλύσιμο τα τρίβουμε με χοντρό αλάτι και λεμόνι κα τα αφήνουμε για λίγο σε μια λεκανίτσα με νερό. Κόβουμε τα λάχανα.
Ζεματάμε σε νερό που βράζει τα εντόσθια ολόκληρα, χύνουμε το νερό και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα εντόσθια και όταν ροδίσουν προσθέτουμε τα λάχανα και τα ξανακατεβούμε καλά να λαδωθούν και να μαραθούν, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα να βράσουν τα υλικά στα ζουμιά τους.
Που και που ξανακατεβούμε και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑ(Σ)ΤΑΣΗ!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ καλο φαγητό, όντως για εκέινες τις Άγιες ημέρες δεν υπάρχει καλυτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφή