Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Μυρτιές


Myrtus communis Myrtle

Είναι από τα φυτά που στολίζουν την περιοχή μας. Αυτή την εποχή έχουν γεμίσει με τα μικρά τους λευκά άνθη και τα βλέπουμε να ξεπροβάλλουν ακόμα και στην άκρη των δρόμων. Ας προσέξουμε την ομορφιά τους και ας κόψουμε χωρίς ενοχές μερικά κλαδάκια για να στολίσουμε και να αρωματίσουμε τα σπίτια μας.
Οι μεγάλες γυναίκες θυμούνται ότι παλιά χρησιμοποιούσαν τα φύλλα της μυρτιάς, ξεραμένα στον φούρνο και κοπανισμένα μέχρι να γίνουν σκόνη (σαν πούδρα), για την πρόληψη και την θεραπεία των ερεθισμών των βρεφών από τις πάνες. Επίσης βάζανε κλαδιά από "σμύρτα" στο καζάνι για την μπουγάδα και στο νερό που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το χωριάτικο σαπούνι.


Η μυρτιά ήταν αφιερωμένη στην Αφροδίτη της Πάφου, η οποία όταν βγήκε από τη θάλασσα γυμνή, κρύφτηκε πίσω από έναν τέτοιο θάμνο. Στα φύλλα της υπάρχουν αδένες με αιθέριο έλαιο, που κόντρα στο φως μοιάζουν με τρύπες. Κατά τη μυθολογία τις τρύπες αυτές τις είχε κάνει η Φαίδρα λίγο πριν κρεμαστεί στα κλαριά της από ερωτική απογοήτευση, καθώς ο αγαπημένος της Ιππόλυτος, την περιφρονούσε.
Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποίησε για πλύσεις των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, διευκολυνση του τοκετού και το αφέψημα των καρπών για τους βαριά πάσχοντες.
Η σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα φύλλα είναι στυπτικά (χάρη στη μυριτόλη), τονωτικά αντισηπτικά. Το κατάπλασμά τους χρησιμοποιείται για επούλωση πληγών. Η μυρτιά δρά στους μοριακούς μηχανισμούς που έχουν σχέση με την μακροζωία των κυττάρων και των ιστών. Τονώνει την σύνθεση των σιρτουινών στο κύτταρο, που είναι γνωστές ως πρωτείνες της μακροζωίας, Ετσι δρα και ως ισχυρό αντιρρυτιδικό.
http://farmakopoios.blogspot.com/2009/11/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου