Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

«Στενάζει» η οικονομία της Ηπείρου

Δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι δέχονται απανωτά «χτυπήματα», ενώ λιγότερα χρήματα ξοδεύουν τώρα οι φοιτητές...

• Οι Ηπειρώτες δικαιολογημένα τώρα προσπαθούν να συνέλθουν από τα συνεχή «χτυπήματα» και να σταθούν στα πόδια τους, όμως, τα....
απανωτά «χαράτσια» έχουν πλήξει εις διπλούν την περιοχή μας, η οποία έχει από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Ελλάδα και Ευρώπη, η βιομηχανία και η παραγωγή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και η οικονομία της κατά κύριο λόγο στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών.

ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ…
Η Ήπειρος με μεγάλη δυσκολία αντέχει ακόμη στην κρίση, κυρίως λόγω της παρουσίας των 25.000 και πλέον φοιτητών και των χιλιάδων ασθενών και συνοδών στα δυο μεγάλα Νοσοκομεία μας, των στρατιωτικών, αλλά και όλων των επισκεπτών που έρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ωστόσο η κρίση έχει χτυπήσει βάναυσα όλους αυτούς τους κλάδους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ μεγάλος στην Ήπειρο, δέχονται απανωτές περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Έτσι, έχουν μειώσει κατά πολύ την κατανάλωση, κάνουν μια πολύ πιο συντηρητική ζωή σε σχέση με πέρυσι και βιώνουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο την κρίση. Οι φοιτητές, με εξαίρεση την καταβολή ενοικίων, δεν ξοδεύουν όπως παλιά, ενώ έχουν περιορίσει κατά πολύ τις εξόδους τους.

Όσο για τον τουρισμό; Μπορεί να σημειώθηκε φέτος το καλοκαίρι μια μικρή άνοδος στα παράλια της Ηπείρου, ακόμη όμως χρειάζονται να γίνουν πολλά, για να μπει το «προϊόν» σε μια νέα, πιο κερδοφόρα, βάση.

ΑΠΑΝΩΤΑ «ΧΑΡΑΤΣΙΑ»
Ήδη τα πρώτα «μπιλιετάκια», για το τέλος επιτηδεύματος, έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους, οι οποίοι καλούνται να τα πληρώσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου! Τα βάσανα όμως των πολιτών δεν σταματούν εκεί, αφού το ειδικό τέλος ακινήτων, θα έρθει με τους λογαριασμούς Οκτωβρίου της ΔΕΗ, ενώ τους επόμενους μήνες η Εφορία θα «χτυπήσει την πόρτα» και για μια σειρά άλλων σκληρών εισπρακτικών μέτρων.

Σαν να μην έφθαναν αυτά, το κόστος ζωής συνεχώς αυξάνεται και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι απλησίαστα.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες, το «οικογενειακό καλάθι» αυξήθηκε κατά 3% τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα για πάρα πολλά προϊόντα, όπως ψάρια, να χρειάζεται κάποιος μια… περιουσία!

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ;
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, για πόσο ακόμη θα αντέχει η Ήπειρος; Είναι γνωστό, ότι η Κυβέρνηση είναι ικανή για όλα! Βάζει συνεχώς νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, χωρίς να την ενδιαφέρει από πού θα βρουν χρήματα οι πολίτες για να τα πληρώσουν, αφού ήδη δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τα άκρως απαραίτητα.

Νέα μέτρα που πλήττουν τους δημοσίους υπαλλήλους και η ανεργία εκτοξεύεται κάθε μήνα (για τα στοιχεία του β’ τριμήνου του έτους στη σελ. 5), παρ’ όλα αυτά τα δημόσια έσοδα μειώνονται, οι δαπάνες είναι μεγαλύτερες απ’ ότι θα έπρεπε, νέα έργα δεν γίνονται και γενικά η Οικονομία καταρρέει!

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ…
Τι κάνει η Ήπειρος για να θωρακιστεί, μπροστά σε αυτή την οικονομική «λαίλαπα»; Οι περισσότεροι ήδη αξιοποιούν τα σπίτια στα χωριά τους, όπου μπορούν να καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά και να μειώσουν με αυτόν τον τρόπο τα έξοδα.
«Πάλι καλά που έχουμε και τα χωριά και μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί κάποια αγαθά. Διαφορετικά, ο μισθός δεν έφθανε για να περάσουμε το μήνα» έλεγε στον «Π.Λ.» Ηπειρώτης δημόσιος υπάλληλος.

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει κοινή προσπάθεια για να μην στερέψουν όσες οικονομικές πηγές απέμειναν στην περιοχή μας. Οι Ηπειρώτες όλοι μαζί πρέπει να οργανώσουν καλύτερα τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φοιτητές, τους στρατιωτικούς και γενικά απέναντι σε όσους τώρα αφήνουν τα χρήματά τους στην περιοχή.

Φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν έχουν καμία θέση, αφού βυθίζουν όλο και περισσότερο στην ανυποληψία και στην κρίση την Ήπειρο, ενώ πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι, ότι με όχημα τον τουρισμό και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος, μπορεί η περιοχή να κρατηθεί όρθια και να δημιουργήσει βάσεις ανάπτυξης για το μέλλον.

Ήρθε η ώρα να δούμε όλοι ξεκάθαρα το που έχουμε φθάσει. Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί Φορείς, επαγγελματίες και όλοι οι Ηπειρώτες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα της περιοχής, γιατί αν δεν το κάνουν τώρα η Ήπειρος θα παραμείνει ανοχύρωτη απέναντι στην κρίση...

http://www.proinoslogos.gr

...Και όμως, η λογική της "αρπαχτής" παραμένει η επικρατέστερη στον τουρισμό. Το περιβάλλον αντί να αξιοποιείται, καταστρέφεται όλο και πιο πολύ. Την χαριστική βολή έρχονται να μας την δώσουνε Κυβέρνηση και Περιφέρεια με εξορύξεις πετρελαίου και αερίου στο Ιόνιο και με τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα μετατρέψουν την καρδιά της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου σε μια νέα Ελευσίνα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου