Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η φροντίδα για το περιβάλλον σε περίοδο οικονομικής κρίσης


ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗ*

Ισως φαίνεται άκαιρο να μιλά κανείς για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν το σύνολο σχεδόν του λαού μας δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Ομως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το περιβάλλον έχει άμεση και έμμεση οικονομική αξία, την οποία πρέπει να περιφρουρήσουμε. Η έμμεση οικονομική αξία έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και τη σωματική και ψυχική υγεία των κατοίκων, καθώς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του τόπου. Η άμεση έχει να κάνει με δραστηριότητες που αποφέρουν οικονομικό όφελος, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον.

Τέτοια δραστηριότητα είναι η επαναχρησιμοποίηση ή η ανακύκλωση στερεών αποβλήτων. Παραμελημένη κατά την περίοδο επικράτησης της καταναλωτικής ιδεολογίας, μπορεί και οικονομικό όφελος να αποφέρει και να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Επίσης, η καλή ποιότητα του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης. Ως Θεσσαλονικιός ζηλεύω τους Καβαλιώτες, που το καλοκαίρι μπορούν να κολυμπούν ακόμη και στην κεντρική παραλία της πόλης τους, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο. Και όση διαφήμιση και να κάνουμε, δεν πρόκειται να ανεβάσουμε το τουριστικό εισόδημα, αν ο Θερμαϊκός είναι σε κακή κατάσταση, οι δρόμοι της πόλης μας βρόμικοι, οι ελεύθεροι χώροι και τα μνημεία μας παραμελημένα, το περιαστικό δάσος απεριποίητο και γεμάτο σκουπίδια.

Ενας άλλος σημαντικός τομέας είναι οι ήπιες μορφές ενέργειας. Η χώρα μας είναι πλούσια, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και γρήγορη υλοποίηση, προς όφελος και της οικονομίας και του περιβάλλοντος. Το Πανεπιστήμιό μας έχει σημαντικό δυναμικό και μπορεί να προσφέρει στην πόλη και στη χώρα σε αυτούς τους τομείς, αλλά και σε θέματα παιδείας, του άλλου σημαντικού αγαθού που μπορεί να υποτιμηθεί μέσα στην παραζάλη των οικονομικών προβλημάτων.

Ενας άλλος κίνδυνος που ελλοχεύει σε περιόδους οικονομικής κρίσης είναι να εμφανιστούν σαν μόνη λύση οικονομικές δραστηριότητες με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταστρέφουν παράλληλα και τη δυνατότητα ανάκαμψης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ τα όποια κέρδη θα πηγαίνουν σε λίγους, που ζουν μάλιστα μακριά.

Κλείνω αυτό το σύντομο κείμενο με ένα σχόλιο: η φροντίδα για το περιβάλλον είναι μια μορφή αλληλεγγύης, της αρετής δηλαδή που κυρίως έχουμε ανάγκη στις δύσκολες αυτές ώρες για τον τόπο μας.

* Ο ΚΩΝ. Λ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΚΗΣ είναι συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=123512

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου