Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΕΥΒΟΙΑ: Χτίζουν το χωριό του εθελοντισμού


Ομάδα πολιτών στην Εύβοια αναζητεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής.

Το πρώτο ελληνικό… εθελοντικό χωριό άρχισε να κατασκευάζεται στο όρος Τελέθριο στην Εύβοια με σκοπό οι κάτοικοι που θα ζουν σε αυτό να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες όλης της κοινότητας.

Το εγχείρημα στο Τελέθριο έχει ως στόχο τη δημιουργία της πρώτης οικο-κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχή έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα, και τεχνολογίες διαθέσιμες σε όλους.
Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα στο πλαίσιο των δράσεων freeandreal, που προωθεί, όπως λέει στο «Εθνος» ο Απόστολος Σιάνος, τον εναλλακτικό τρόπο ζωής.

«Την τελευταία διετία κάποιοι από το freeandreal αποφασίσαμε να κάνουμε πράξη αυτά που πιστεύουμε. Ηρθαμε στον Αγιο Αιδηψού, στη Βόρεια Εύβοια, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε έναν χώρο 12 στρεμμάτων να αναπτύξουμε ένα χωριό.
Σε έναν μεγάλο κήπο του χωριού θα καλλιεργηθούν οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα για τις ανάγκες των κατοίκων. Στόχος είναι η κοινωνία του χωριού να μοιράζεται όλους τους πόρους. Ηδη έχουμε φυτέψει 400 καρποφόρα δέντρα ενώ οι κατοικίες είναι από ξύλο και ελαφριές κατασκευές.

Το εγχείρημα του Τελέθριου δεν σκοπεύει να εμφανισθεί ως ουτοπία τελειότητας. Στην πρώτη φάση του εγχειρήματος θέλει απλά να λειτουργήσει σαν ένα αύταρκες, πρότυπο και στη δεύτερη θα εστιάσει στην ανάπτυξη ερευνητικών εγκαταστάσεων και πειραματικών τεχνολογιών, ενώ θα είναι διαθέσιμο στο κοινό για σειρά ημερίδων, σεμιναρίων, οικολογικό τουρισμό, καθώς και οποιαδήποτε άλλα μέσα εκπαίδευσης.

Αξιοσημείωτο στοιχείο της κοινότητας είναι το σχήμα της. Ο κυκλικός σχεδιασμός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, ακολουθώντας τη σοφία και τη γεωμετρία της φύσης.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του κεντρικού θόλου τον Ιούνιο, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε και να φιλοξενήσουμε μία σειρά από εργαστήρια τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ακόμα περισσότερους. Η σειρά εργαστηρίων μας ‘Σχολείο αυτάρκειας’ θα έχει το δικό της καταφύγιο», συμπληρώνει ο Απόστολος Σιάνος.

http://vathiprasino.blogspot.com/2012/04/blog-post_01.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου