Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ο ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ !

 

Η Κίνηση Πολιτών κατά του αγωγού IGI POSEIDON, ύστερα από την απόρριψητου πρότζετ από το Αζερμπαϊτζάν, έχει καταθέσει τα όπλα. 

Με την γνωστή μαεστρία τους, η Ελληνική Κυβέρνηση, η ΔΕΠΑ και η Περιφέρεια κατάφεραν να μας γελάσουνε ακόμα μια φορά και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι, από τη στιγμή που το Κονσόρτσιουμ του Sach Deniz II επέλεξετο TAP , το Poseidon ήταν τελειωμένη ιστορία.

Όσοι από μας ασχοληθήκαμε με το θέμα και μελετήσαμε τις Διακρατικές Συμφωνίες και πλήθος άλλων δεδομένων, ξέραμε καλά, και το είχαμε επισημάνει και στην διαβούλευση για την έγκριση της Μελέτης από την Περιφέρεια Ηπείρου, πριν περίπου ένα χρόνο, ότι ο Αγωγός IGI Poseidon δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένος με τα αέρια του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ανεξάρτητο έργο που, από την Διακρατική Συμφωνία προβλέπει την μεταφορά αερίου από την Κασπία Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή ή άλλες πηγές.

Δεν μας δώσανε ιδιαίτερη σημασία, ακόμα και οι συναγωνιστές μας. Πέσανε όλοι στην παγίδα της «τυπικής διαδικασίας έγκρισης για να εκταμιευτούν τα κοντύλια της Ε.Ε.» και πειστήκανε όλοι ότι αφού το Αζερμπαϊτζάν επέλεξε το ΤΑΡ ,το Poseidon δεν θα γινόταν ποτέ.

Γελαστοί και γελασμένοι, ησυχάσαμε αλλά η «τύχη» μας δουλεύει και να που οι ισχυρισμοί μας επιβεβαιώνονται από την είδηση που μας έρχεται από την Ιταλία, ότι δόθηκε από το  αρμόδιο Ιταλικό Υπουργείο παράταση για την έναρξη των εργασιών του αγωγού Poseidon μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε την μετάφραση της σχετικής δημοσίευσης από Ιταλική  ιστοσελίδα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, όπως φαίνεται από το πιο κάτω άρθρο, η χάραξη του αγωγού ακολουθεί τον υπάρχοντα διάδρομο του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ η ΔΕΠΑ υποστήριζε ότι για την προτεινόμενη Βόρεια Χάραξη (Περιοχής Σαγιάδας) ήταν απαγορευτικός λόγος η ύπαρξη υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος !

 Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Ο Ελληνοϊταλικός Αγωγός Φ.Α. IGIPoseidon  παίρνει παράταση προθεσμίας.

Η προθεσμία που προβλέπεται απότο Υπουργικό Διάταγμα  Αδειοδότησης παίρνει παράταση μέχρι το 2016 για την υλοποίηση του έργου.

Υστέρα από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του μεγάλου αγωγού (TAP) που θα μεταφέρει το φυσικό αέριομέχρι την Βόρεια Ευρώπη, ο IGI-  Poseidon ανακοινώνει  ότι με το διάταγμα της 22/10/13 το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης έδωσε παράταση προθεσμίας  μέχρι τον Ιούνιο του 2016 (…) για την έναρξητων εργασιών.


Ο αγωγός Poseidon είναι το υποθαλάσσιο τμήμα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας του πρότζετ ITGI που προβλέπει την υλοποίηση ενός νέου συστήματος μεταφοράς ικανού να τροφοδοτήσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την λεκάνη της Μεσογείου, την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή.

Η ανάπτυξη του πρότζετ ITGI – Poseidon είχε την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης TEN-E (Trans European Energy Network) και EEPR (EuropeanEnergy Plan for Recovery).

Το σημείο ανάδυσης του αγωγού Poseidon προβλέπεται στον Δήμο Οτράντου κοντά  στο σημείο που ήδη χρησιμοποιείται για την κατάληξη του υπάρχοντος καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης  μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Το σημείο ανάδυσης, το χερσαίο τμήμα και η χωροθέτηση του σταθμού μέτρησης έχουν οριστεί  σε συνεννόηση με  την Δημοτική Αρχή με την οποία υφίσταται  μια ειδική σύμβαση, χρησιμοποιώντας σε μεγάλο μέρος το διάδρομο του υπάρχοντος ηλεκτρικού καλωδίου σύνδεσης με την Ελλάδα.

Η αδειοδοτική διαδικασία, εκ μέρους της Ιταλίας, του Αγωγού Poseidon ολοκληρώθηκε με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τον Αύγουστο του 2010, το Διάταγμα Αδειοδότησης του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης τον Μάιο του 2011 και την έκδοση της Πράξης Παραχώρησης Εκτάσεων τον Ιούνιο του 2013 που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και από την Ένωση των Παράκτιων Επιχειρηματιών.

(…)

Με τη συγκυρία της παράτασης προθεσμίας, απαραίτητη για την συνέχιση των εργασιών ο Elio Ruggeri, Διευθύνων Σύμβουλος της IGI – Poseidon δηλώνει: «Είμαστε ευχαριστημένοι για την παράταση προθεσμίας που μας δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και επιβεβαιώνουμε  την δέσμευση μας  να συνεχίσουμε τις ενέργειές μας για την   ανάπτυξη του πρότζετ, με σκοπό να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση του».
«Η ένταξη του ITGI – Poseidon  στον κατάλογο των έργων Κοινοτικού ενδιαφέροντος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – συνεχίζει ο Elio Ruggeri – επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την ωριμότητα και την στρατηγική αξία αυτής της πρωτοβουλίας, ικανής να εξασφαλίσει την εισαγωγή στην Ευρώπη των παραγωγών φυσικού αερίου που αναμένονται στην Κασπία Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο».

http://www.leccenews24.it/articoli/attualita/2013/11/15/190714/gasdotto-italiagrecia-igi-poseidon-ottiene-la-proroga-dei-termini-.html

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΕΡΔΙΚΑ-ΠΑΡΓΑ-ΣΥΒΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου