Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ: ΠΑΡΓΑ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Π. ΧΑΜΠΙΔΗ


 Ταξιδιωτικό Σημειωματάριο για την Πάργα!
To Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις στρέφει, αυτή τη φορά, το βλέμμα στο τοπίο της Πάργας, με εμπεδωμένη την πεποίθηση ότι η ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της περιοχής μας μεταδίδει το ιδιαίτερο χρώμα τού τόπου μας και προσδιορίζει τον πολιτιστικό χώρο των ανθρώπων του. 

       Στο ταξιδιωτικό σημειωματάριο της Πάργας αποτυπώνονται, με το χρώμα και το πενάκι του ζωγράφου Πάβλου Χαμπίδη, γωνιές της πόλης που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά της και σημεία που δείχνουν την προσπάθειά της να κρατηθεί αντάξια «του εαυτού της», στις δύσκολες μέρες της εξέλιξης, όπου όλοι κινδυνεύουμε να χάσουμε από τα μάτια μας το «μικρό», το «δίπλα», το «χαμηλά».

 Ευχόμαστε η έκδοση τούτη να σταθεί έμπνευση και οδηγός στον επισκέπτη της Πάργας, αφορμή προσωπικής του έκφρασης στις λευκές σελίδες που υπάρχουν/αφέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό και ουσιαστικό στολίδι στα σπίτια των Παργινών και όσων την αγαπούν και τη νοσταλγούν.    

    Ο Πάβλος Χαμπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Λουντ, στη Σουηδία., όπου παράλληλα ασχολήθηκε με τη χαρακτική και συνεργάστηκε με τον Σουηδικό ημερήσιο τύπο. Από το 1982 αφοσιώθηκε στη ζωγραφική και έζησε διαδοχικά στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Τόκυο, τη Γενεύη και τις Βρυξέλλες.

 Η έκθεση φιλοξενείται μέχρι τις 31/8 στο Κάστρο της Πάργας (παλαιό στρατώνα) και λειτουργεί καθημερινά 18:00 ως 22:00.

 


 
 

 



ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "Η ΠΑΡΓΑ"


  ΠΑΡΓΑ. «Ένα κομψοτέχνημα, ένας πίνακας ζωγραφικής …». «Καμάρι και στολίδι ξεχωριστό της πανάρχαιας ηπειρωτικής πατρίδας ...». «Στέκει σαν βατήρας για κατάδυση στα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου …». «Νησιωτικό καταφύγιο …». «Πανέμορφος διατηρητέος οικισμός ...». «Αίσθηση νησιού … με λιόφυτες πλαγιές ...». «Πολυβασανισμένη …». «Εισήλθε στον θρύλο και στο ελληνικό Πάνθεον …». «Αχ, στης Πάργας τον ανήφορο, κανέλα και γαρύφαλλο …». «Τουριστικός προορισμός με κοσμοπολίτικη αύρα …».

   Αυτά και τόσα άλλα, που έχουν ειπωθεί και γραφεί για την Πάργα, αλλά και το γεγονός ότι οι άνθρωποί της παλεύουν καθημερινά να την κρατήσουν αντάξια του εαυτού της, συντέλεσαν στην απόφαση του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» να εμπλουτίσει το Παργινό πολιτιστικό οπλοστάσιο με την πρόσφατη έκδοση τού ταξιδιωτικού σημειωματαρίου (carnet de voyage), με τον τίτλο «Πάργα  Parga».

       Πρόκειται για τη δεύτερη, παρόμοια, προσπάθεια του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις», μετά το «Περπατώντας στην Πρέβεζα», που εκδόθηκε το έτος 2011. Η εξαιρετικές αυτές εκδόσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον γνωστό ζωγράφο Πάβλο Χαμπίδη, ο οποίος, εκτός των άλλων, έχει επιμεληθεί και το ταξιδιωτικό σημειωματάριο της εταιρείας  LOUIS VUITTON, για την Αθήνα, το folio  της Κωνσταντινούπολης, της Αίγινας κλπ. Ο ίδιος, λοιπόν, καλλιτέχνης με επανειλημμένες επισκέψεις του, σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, αποτύπωσε, ως ένας απροκατάληπτος επισκέπτης, με τα χρώματα και το πενάκι του, τη σημερινή φυσιογνωμία της Πάργας, μέσα από θέες, τοποθεσίες, γωνιές, λεπτομέρειες και φιγούρες, που του απέσπασαν την προσοχή και τον συγκίνησαν.

   Αποτέλεσμα της εργασίας αυτής είναι 65 περίπου έργα ζωγραφικής, διαφόρων μεγεθών και θεμάτων, καθώς και  η καλαίσθητη έκδοση του  carnet de voyage της Πάργας, με   σκληρό εξώφυλλο, δέσιμο από σπιράλ και άριστης ποιότητας χαρτί, που περιλαμβάνει τις εξαιρετικές  μικρογραφίες  των  65 έργων ζωγραφικής του Πάβλου Χαμπίδη, γεμάτα Παργινά χρώματα, αλλά και κάποιες λευκές σελίδες, που μπορούν να φιλοξενήσουν τις προσωπικές σημειώσεις και ζωγραφιές του καθενός.

Με το εικαστικό αποτέλεσμα που είχα την τιμή να δω στα γραφεία του Ιδρύματος στην Πρέβεζα, είναι βέβαιον ότι οι μεν πίνακες ζωγραφικής, πλαισιωμένοι αριστοτεχνικά από έγχρωμα πλαίσια και ποιοτικές κορνίζες,  θα αποτελέσουν μοναδικά και πολύτιμα αποκτήματα,  καθώς και αστείρευτη πηγή χαράς και νοσταλγίας για όσους τους αποκτήσουν, η δε έκδοση θα γίνει ένας ευαίσθητος οδηγός για τον επισκέπτη της Πάργας, μια αφορμή  έμπνευσης για  τον καθέναν, ένα στολίδι τυπικό και ουσιαστικό για τις προθήκες κάθε λογής καταστημάτων, ένα μικρό αισθητικό καταφύγιο για τις βιβλιοθήκες, αλλά και ένα πρωτότυπο, εύχρηστο και προσιτό δώρο, που αφορά και αναδεικνύει την  Πάργα,  που  δίκαια  εντάσσεται, με  την  έκδοση  αυτή,  στον  παγκόσμιο  χάρτη  των  τόπων, που απεικονίζουν τα διεθνώς εκδιδόμενα «carnets de voyage». 

      Το Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις» σκοπεύει στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού να εκθέσει  προς  πώληση,  σε  προσιτές  τιμές, τα έργα ζωγραφικής του Πάβλου Χαμπίδη με θέμα  την  Πάργα,  στο  κάστρο  της  πόλης  μας.  Στη  διάρκεια  της  καλοκαιρινής  επίσκεψής μας στην πατρώα γη, είναι, νομίζω, εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφθούμε την έκθεση  των  ιδιαίτερων  αυτών  πινάκων ζωγραφικής και, εάν προλάβουμε, να αποκτήσουμε κάποιον από αυτούς για να μας θυμίζει το κάλλος της Πάργας και να κρατά ζωντανές τις μνήμες της ιδιαίτερης πατρίδας μας. 

Η έκδοση του Carnet de voyage της Πάργας ήδη πωλείται σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος της Πάργας, καθώς και στα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ), σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Εκφράζω τις προσωπικές, θερμές μου ευχαριστίες στον πρόεδρο του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις» και φίλο κ. Νίκο Δ. Καράμπελα για την ιδιαίτερη προβολή της Πάργας που γίνεται μέσω της εξαιρετικής αυτής πρωτοβουλίας του Ιδρύματος.

Αθανάσιος Βέργος
Πρόεδρος του Συλλόγου Παργινών της Αθήνας
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του συλλόγου Η ΠΑΡΓΑ, φ.88 (Απρίλιος-Ιούνιος 2014), σελ. 1, 12-13.



 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ 
ΤΑ "ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ"

Στοιχεια επικοινωνίας με το ίδρυμα
_________________________
Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις
Εθνικής Αντιστάσεως 114 & Προύσσης
Πρέβεζα 481 00
Τηλ. 26820-22233
Φαξ  26820-24820
____________________




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου