Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ελληνική μελισσοκομία: κατάσταση και προοπτικές



Η μελισσοκομία αποτελεί κλάδο της εντομολογίας, ο οποίος ασχολείται με τη βιολογία και οικολογία της μέλισσας (Apis mellifera L.), φτάνοντας μέχρι την εκμετάλλευση του εντόμου αυτού από τον άνθρωπο.
Στη χώρα μας, η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της γεωργίας, καλύπτοντας σχεδόν το 1% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής.
Η συνεισφορά, όμως, της μέλισσας στην αύξηση της φυτικής παραγωγής μέσω της επικονίασης είναι ανυπολόγιστη. Αν συνυπολογίσει κανείς το γενικότερο όφελος της φύσης από την επικονίαση, καταλαβαίνει το πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος της μελισσοκομίας παγκοσμίως.
Στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 20 χιλιάδες μελισσοκόμοι με 1,5 εκατ. Κυψέλες (77 κυψέλες ανά μελισσοκόμο). Η ετήσια παραγωγή μελιού τα τελευταία χρόνια έχει υπερβεί τους 17000 τόνους, δίνοντας μέση παραγωγή πάνω από 13 Kg/κυψέλη. Από οικονομοτεχνικές μελέτες έχει βρεθεί ότι το μέσο κέρδος από τη μελισσοκομία ανέρχεται σε €35 ανά κυψέλη και θεωρείται ικανοποιητικό. Από τα μελισσοκομικά προϊόντα, το μέλι συμμετέχει κατά 86% στο ακαθάριστο εισόδημα του μελισσοκόμου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια εκμετάλλευσης κυρίως της γύρης και του βασιλικού πολτού και δευτερευόντως των άλλων προϊόντων της κυψέλης.
Η μελισσοκομία στη χώρα μας αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή για τους παραγωγούς της χώρας μας ή και κύρια ενασχόληση υπό συνθήκες. Πολύ σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τομέα της μελισσοκομίας αφορούν στην εκπαίδευση των μελισσοκόμων, αλλά και την ενημέρωση των καταναλωτών. Μείζονος σημασία είναι η στροφή προς τα άλλα προϊόντα της μέλισσας, με ταυτόχρονη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής μελιού για αύξηση της παραγωγής και μείωση του κόστους.
Μπορείτε να μάθετε σε βάθος τη μελισσοκομική τέχνη στο e-school by agronomist.gr, μέσω των online εκπαιδευτικών μαθημάτων και να ξεκινήσετε μια νέα παραγωγική καριέρα.
Στο πλαίσιο της γνωριμίας με την καινοτόμο υπηρεσία e-school by agronomist.gr την Πέμπτη 24 Μαΐου και την Παρασκευή 25 Μαΐου, το agronomist.gr διοργανώνει online ενημερωτικές συναντήσεις. Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε www.agronomist.gr

http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/13356-2012-05-22-16-44-53.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου