Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ: Μια νέα κοινωνική τάξη αναδύεται

Η νέα «αόρατη» τάξη που καταγράφει στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Μια νέα κοινωνική τάξη δημιουργείται στην Ελλάδα, από ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν ανήκουν στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», αλλά οδηγούνται από τη μια μέρα στην άλλη σε ακραίες καταστάσεις φτώχειας. Έπειτα από συνεντεύξεις ατόμων-αρχηγών νοικοκυριών που όλοι βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις ως συνέπεια της κρίσης, το ΕΚΚΕ κατέληξε ότι αναδύεται μια νέα ομάδα πληθυσμού με ετερόκλητα χαρακτηριστικά, η οποία μάλιστα πληθαίνει μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με το «Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2012», οι άνθρωποι αυτοί δεν ανήκουν στις παραδοσιακές «ευπαθείς ομάδες», δε συνδιαλέγονται δηλαδή με το κράτος πρόνοιας και δε δικαιούνται με το παρόν θεσμικό πλαίσιο κάποια υποστήριξη. 

 Με δεδομένο λοιπόν ότι δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, οι άνθρωποι αυτοί, μετά την απώλεια του εισοδήματός τους από την εργασία σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, οδηγούνται σε ακραία κατάσταση φτώχειας. Το πιο τρομακτικό ίσως είναι ότι αυτή η μεταβολή της κατάστασής τους μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη και ότι η απώλεια ακόμα και της στέγης αποτελεί συνηθισμένη πρακτική.
Το ΕΚΚΕ προειδοποιεί ότι αν και τα άτυπα κοινωνικά δίκτυα και οι διάφορες ΜΚΟ αποτελούν κατά κάποιον τρόπο αντίβαρο στην απουσία του κράτους, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τις ακραίες μορφές φτώχειας! Ο ρόλος του κοινωνικού κράτους είναι αμελητέος και η αίσθηση της κοινωνικής αδικίας διάχυτη. Το άρθρο κλείνει με ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη ενός άστεγου για το πώς βιώνει την σημερινή του κατάσταση:
«Δε ντρέπομαι. Και ξέρεις γιατί δε ντρέπομαι; Γιατί δε φταίω εγώ. Εγώ είχα όλη την καλή πρόθεση να εργαστώ, πλήρωνα φόρους, ΙΚΑ, ταμείο εμπόρων και τα λοιπά, σε όλη τη ζωή μου ήμουν καθόλα εντάξει και σε κάποια στιγμή πλήρωσα τους κλέφτες. Εντάξει, ας είναι… Δεν είμαι μόνος, είναι πάρα πολλοί τέτοιοι. Και θα γίνουν πάρα, πάρα πολλοί το Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο...».


Το «Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας 2012» 
είναι μια καταγραφή και ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας, της αγοράς εργασίας, της μετανάστευσης, της φτώχειας, των κοινωνικών ανισοτήτων με φόντο την κρίση.
  
ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
 http://www.doctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου