Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Πολιτιστικές διαδρομές με βάση τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

IMG 3212 copy


Τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας που θα αναδείξει τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής αλλά και θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, έθεσαν σαν προτεραιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρος Μπένος.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο αντιπεριφερειάρχης με τα μέλη του σωματείου «Διάζωμα» και την προϊσταμένη της ΛΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας, κα Χριστίνα Μερκούρη, έγινε απολογισμός της διήμερης επίσκεψης εργασίας στα αρχαία θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης και παρουσιάστηκε η πρόταση για τη δημιουργία μιας επώνυμης διαδρομής στα θέατρα της Ηπείρου, στοχεύοντας στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου επισκεπτών από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, θα επιχειρηθεί η συστηματική και με σύγχρονους όρους marketing προώθηση της Ηπείρου ως προορισμού με βάση τις σπουδαίες αρχαιότητες που υπάρχουν στον τόπο και με θεματικό άξονα αναφοράς τα αρχαία θέατρα, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα νέο τουριστικό προϊόν με χαρακτηριστικά αειφορίας.

Το σωματείο «Διάζωμα», θα συμβάλλει, σε στενή συνεργασία με τις Εφορίες Αρχαιοτήτων, στον καθορισμό και την πιστοποίηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών αυτού του προϊόντος, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στα υψηλά κριτήρια των επισκεπτών που θα το επιλέξουν. Το προϊόν αυτό θα περιέχει οργανωμένες εκδρομές, επιμελημένες ως την τελευταία λεπτομέρεια και θα υλοποιηθεί με τη συμβολή τουριστικών γραφείων που θα αναλάβουν την προώθηση του προϊόντος.

Ο κ. Στράτος Ιωάννου αφού ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. του Διαζώματος για τη συμβολή τους στην προσπάθεια ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων και για την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες στην Πρέβεζα, επεσήμανε πως η εξέλιξη των έργων αποκατάστασης του μεγάλου θεάτρου της Νικόπολης παρουσιάζει εντυπωσιακή ταχύτητα.

«Θα προετοιμάσουμε φάκελο, ο οποίος θα περιγράφει το νέο τουριστικό προϊόν, σε συνεργασία με το «Διάζωμα», το οποίο θα θέσει προϋποθέσεις ποιότητας μέσα από την τεχνογνωσία και την εμπειρία των μελών του σχετικά με τα θέατρα. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούμε με τον κ. Μπένο τους αρμόδιους Υπουργούς, ώστε να ζητηθεί η αρωγή τους στο καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα» τόνισε ο κ. Ιωάννου ενώ η προϊσταμένη της ΛΓ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας- Άρτας, κα Χριστίνα Μερκούρη, αναφέρθηκε στην πρόοδο των έργων που συντελούνται για την ανάδειξη της συνοικίας του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Η κα Μερκούρη επεσήμανε ότι τα έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβριο του 2011, προχωρούν ικανοποιητικά, χάρη στη συμβολή της Π.Ε. Πρέβεζας.

«Από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα που θέλει μια πιο λεπτομερή προσέγγιση κυρίως σε κάποια τεχνικά ζητήματα, ιδιαίτερη συζήτηση και συνεργασία και με την Περιφέρεια και με το διάζωμα και βέβαια μετά από ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού να καθοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας ούτως ώστε να προωθηθεί αυτό το πακέτο της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» υπογράμμισε η κα Μερκούρη όσον αφορά την πρόταση της κας Χατζηνικολάου για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, χαρακτηρίζοντάς τη πολύ ενδιαφέρουσα και θελκτική.

Με ενθουσιασμό μίλησε για την επίσκεψή του στα αρχαία θέατρα της Νικόπολης και της Κασσώπης ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση για τη δημιουργία «πολιτιστικών διαδρομών» με βάση τα αρχαία θέατρα ως το πιο ολιστικό, προωθημένο πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ήπειρο.

«Οι λόγοι που συντελούν στην επιλογή της Ηπείρου για την καινοτόμο αυτή ενέργεια είναι δύο: α) τα υπέροχα μνημεία της και δη τα θέατρα β) οι υπέροχοι άνθρωποι της Ηπείρου, με κορυφαίο τον θεματικό αρμόδιο Τουριστικής Ανάπτυξης Ηπείρου, κ. Στράτο Ιωάννου, ο οποίος αποτελεί τη γονιμοποιό δύναμη, καθώς έχει δώσει μάχη για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της Νικοπόλεως και της Κασσώπης. Οι ποιοτικές προδιαγραφές της πρότασης που αφορά τις «πολιτιστικές διαδρομές» είναι εξαιρετικές υψηλές, ώστε να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Θα βάλουμε κι εμείς, ως «Διάζωμα» το δικό μας λιθαράκι, ώστε να πάρει η Ήπειρος και τα μνημεία της τη θέση που τους αξίζει» τόνισε ο κ. Μπένος, ενώ ο καθηγητής αρχαιολογίας και αντιπρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Πέτρος Θεμέλης, εξέφρασε το θαυμασμό του για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα θέατρα της Νικοπόλεως και της Κασσώπης.

«Είναι καιρός η Ήπειρος να αναδείξει το πρόσωπό της!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θέμελης ενώ η κα Μπέτυ Χατζηνικολάου μίλησε για μια πολιτιστική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου η οποία θα μπει στην συνείδηση των επισκεπτών και θα προσελκύσει ένα ιδιαίτερο κοινό (επιστήμονες, αρχαιολόγους, ηθοποιούς κλπ).

«Θα πρόκειται για μια διαδρομή ιδιαίτερα ποιοτική και ενδιαφέρουσα, η οποία θα συνιστά μια πολύ ελκυστική εμπειρία για τον επισκέπτη» είπε η κα Χατζηνικολάου παρουσιάζοντας την πρόταση του διαζώματος, ενώ κλείνοντας ο κ. Μπένος επισήμανε ότι τα μέλη του διαζώματος θα βρίσκονται συχνά στην Ήπειρο προκειμένου σύντομα η ευρύτερη περιοχή να πάρει τη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου