Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Το πρώτο Balkan June Festival στην Άρτα και στα Ιωάννινα



Το ταξίδι ξεκινά.
Το πρώτο πολύχρωμο βαλκανικό πανηγύρι «Balkan June» στήνει το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής στις 7,8 και 9 Ιουνίου στην Άρτα και τα Ιωάννινα.

Από τους κρητικούς ήχους των Χαΐνηδων στις ταραντέλλες του νότου της Ιταλίας, τραγουδισμένες από τους encardia, κι από εκεί στον Αλβανικό νότο με χορούς και μουσικές των Sazet e Permetit και πολυφωνικό τραγούδι από τους Myzeqeja. Καθοδόν συναντάμε μαγικές φωνές και γκάιντες των Zavet από τη Σερβία και κάνουμε στάση στη μουσική παράδοση της Μακεδονίας και της Θράκης με τους AnaDan BabaDan. Παίρνουμε μαζί μας τη Ματούλα Ζαμάνη, τα λαούτα των Route du Luth, τις συνθέσεις και το βιολί του Περικλή Βραχνού και με ήχους ala turka των Aralik Ensemble οδεύουμε ολοταχώς για την Πόλη των πόλεων όπου οι Taş PlakKumpanyası μας μεθάνε με τους παλιούς ήχους του γραμμοφώνου.

Σε όλο το δρόμο μας οι παίδες εν δράσει φροντίζουν να ψυχ-αγωγούν τα παιδιά μας ενώ παράλληλα ο Διονύσης Γερολυμάτος, ο Χρήστος Ρηγανάς, η Tamara Mladenović, ο Χρίστος Παππάς, η Ελένη Γεωργοπούλου, η Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου και η Μαίρη Κολοκυθά, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των παιδιών της Ν.Ο.Θ.Α., απαθανατίζουν στον καμβά, ή με γύψο τις στιγμές μας.

Μια Βαλκανική παρέα!

Μια αγκαλιά που μας χωρά όλους.

Το Διεθνές Κέντρο Βαλκανικής Μουσικής με έδρα την Άρτα, είναι μια νεοσύστατη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που δημιούργησαν εθνομουσικολόγοι και ανθρωπολόγοι επιστήμονες και ερευνητές από την Ελλάδα μαζί με συναδέλφους τους από τα Βαλκάνια και έχει ως σκοπό τη μελέτη της μουσικής παράδοσης των λαών της χερσονήσου του Αίμου. Προτεραιότητα του οργανισμού είναι η δημιουργία ψηφιοποιημένου «Αρχείου Βαλκανικής Μουσικής» μέσα από επιτόπιες έρευνες, με έμφαση στη φωνητική παραδοσιακή μουσική των λαών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η διάθεση του μέσω του διαδικτύου ελεύθερα σε όλους.

Με το πρώτο του Βαλκανικό φεστιβάλ, το Κέντρο, επιχειρεί να συμβάλλει στη μουσική αποκέντρωση βάζοντας στο μουσικό βαλκανικό χάρτη την Ήπειρο ως τόπο συνάντησης των λαών και αλληλεπίδρασης πολιτισμικών στοιχείων, που είναι ορατά και σήμερα αλλά και διαμορφωτή αυτού που ονομάζουμε βαλκανική λαϊκή μουσική αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδική ιστορική φυσιογνωμία και το σύγχρονο περιβάλλον της περιοχής.

Το 1οBalkan June festival 2013 φέρνει κοντά πάνω από 70 καλλιτέχνες και σχήματα σε ένα τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα από 15 συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις, παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, θεατρικά δρώμενα και υπαίθρια μεταμεσονύκτια βαλκανικά parties που θα πραγματοποιηθούν στο κάστρο της Άρτας 7,8 και 9 Ιουνίου ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται και στα Ιωάννινα με αντίστοιχες εκδηλώσεις στο θέατρο Ε.Η.Μ. (Φρόντζου) στις 8 Ιουνίου 2013. Το τριήμερο στην πόλη της Άρτας πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων «πολιτιστικό καλοκαίρι 2013». Η εκδήλωση στην πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί συνδιοργάνωση του Κέντρου Βαλκανικής Μουσικής με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Το πρόγραμμα του Balkan June Festival περιλαμβάνει:

Άρτα, Υπαίθριο Κάστρο
Ώρα έναρξης συναυλιών 21:00
Παρασκευή 7 Ιουνίου
Χαΐνηδες. Ελλάδα. Έντεχνη μουσική με ηχορχώματα της Κρήτης.
Encardia. Ελλάδα. Τραγούδια της Κάτω Ιταλίας.
Taş Plak Kumpanyası. Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα. Αστική μουσική της Πόλης.
Anadan Babadan. Ελλάδα. Παράδοση της Μακεδονίας, Θράκης και των Βαλκανίων.

Σάββατο 8 Ιουνίου
Sazet e Permetit. Αλβανία. Παραδοσιακή μουσική από την Πρεμετή.
Zavet. Σερβία. Ταξίδι στη μουσική παράδοση της Σερβίας και του Κοσσόβου.
Myzeqeja. Αλβανία. Πολυφωνική μουσική παράδοση.
Freek_picking_bow. Ελλάδα.
Κυριακή 9 Ιουνίου
Ματούλα Ζαμάνη Ελλάδα. Έντεχνη και λαϊκή μουσική.
Route du Luth. Ελλάδα, Κύπρος. Λαϊκή παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.
Aralik Ensemble. Ελλάδα, Κύπρος. Μουσική της Ανατολής σε ήχους alaturka.

Παράλληλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του τριημέρου στο κάστρο της Άρτας:

 Κάθε ημέρα από τις 18:00 έως τις 21:00 με την ομάδα Kids in action (κλόουν, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί, μίμοι). Είσοδος των παιδιών ελεύθερη.
 Έκθεση των εικαστικών Χρίστου Παππά, ΕλένηςΓεωργοπούλου, Μαίρης Κολοκυθά και της γλύπτριας Δήμητρα Παναγιωτακοπούλου, αποφοίτων της Α.Σ.Κ.Τ. Επίσης, στο χώρο θα παρουσιαστούν έργα των γλυπτών Διονύση Γερολυμάτου και Χρήστου Ρηγανά.
 Η ομάδα Ν.Ο.Θ.Α. (Νέα Ομάδα Θεάτρου Άρτας) παρεμβαίνει στους χώρους του Festival με θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς.


Ιωάννινα, Υπαίθριο Θέατρο Φρόντζου της Ε.Η.Μ.
Ώρα έναρξης συναυλιών 21:00

Σάββατο, 8 Ιουνίου
Χαΐνηδες. Ελλάδα. Έντεχνη μουσική πλεγμένη με ήχους της παράδοσης της Κρήτης.
TaşPlakKumpanyası. Τουρκία, Γαλλία, Ελλάδα. Αστική μουσική της Πόλης.
Στο χώρο θα παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής της αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, TamaraMladenović.

Γενική είσοδος για κάθε ημέρα 5 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου