Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΥΡΑ ΤΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Του Γιώργου Σταύρου

Το ελαιόλαδο, το εθνικό μας προϊόν το οποίο μας αντιπροσωπεύει επάξια σε όλη τη υφήλιο φέτος δέχεται τρομερές  πιέσεις από παντού. Σα να μην έφτανε η μειωμένη παραγωγή έρχεται τώρα να προστεθεί σ’ αυτό και η πτώση της τιμής του. Λίγο τα Capital controls και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας, αλλά κυρίως οι αθρόες εισαγωγές που προτίθεται να κάνει η Ε.Ε. από την Τυνησία.
Σύμφωνα με τον Στάθη Καφετζογιαννάκη, παραγωγό, αντιπρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχάνων και μέλος του Συντονιστικού Κρήτης, ο οποίος μίλησε στο agrotes.eu για το καυτό αυτό θέμα, η τιμή του λαδιού την εβδομάδα που μας πέρασε, έπεσε από τα 3,6 στα 2,7 €/λίτρο. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να κρατηθεί η τιμή του περασμένου καλοκαιριού, που είχε φτάσει και τα 3,8€/λίτρο.
Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ. Καφετζογιαννάκης «Όποιος είχε κρατήσει το λάδι του το καλοκαίρι, έβγαλε λεφτά». Τα πράγματα τώρα όμως πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι κυριότεροι λόγοι οι οποίο συμπιέζουν την τιμή (εκτός από τις επερχόμενες εισαγωγές), είναι πρώτον ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη οι ενισχύσεις, ούτος ώστε ο κόσμος να έχει χρήματα κινηθεί. Ένας δεύτερος λόγος είναι τα ακριβά εργατικά όσον αφορά την συλλογή του ελαιοκάρπου. Έτσι λοιπόν οι παραγωγοί πουλάνε άρον άρον το λάδι για να πάρουν ρευστό με επακόλουθο, οι μεγάλες ποσότητες να συμπιέζουν και τις τιμές.

Ο κ. Καφετζογιαννάκης επισημαίνει όμως κι άλλο ένα πρόβλημα. Αυτός προσωπικά όπως και πολλοί άλλοι μαζεύουν το καρπό τους βοηθούμενοι αποκλειστικά από μέλη της οικογενείας  τους. Μ’ αυτό τον τρόπο όμως προκύπτει άλλη μια απώλεια εσόδων γιατί όπως είναι γνωστό (αυτό είναι και ένα μεγάλο αίτημα των Ελλήνων αγροτών), η προσωπική εργασία των μελών της οικογένειας δεν λογίζεται ως έξοδο, με αποτέλεσμα την αύξηση του φόρου εισοδήματος. Όλα αυτά λοιπόν μας λέει ότι οδηγούν και αυτόν τον κλάδο σε πλήρη διάλυση και αφανισμό,σε συνδυασμό επίσης και με τα νέα επώδυνα μέτρα, φορολογικό, αύξηση εισφορών ΟΓΑ που ετοιμάζουν για τους αγρότες μετ ά τον Ιανουάριο. Τέλος καταλήγει πως  η μόνη λύση πλέον είναι η από κοινού δυναμικές κινητοποιήσεις όλων των αγροτών. AG

Υ.Γ.
Η συνήθεια των τελευταίων ετών να αφεθεί το λάδι "προς φύλαξη" στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων συμβάλλει στο να κρατηθεί η τιμή του χαμηλή γιατί το λάδι διοχετεύεται  στην αγορά, και μάλιστα χωρίς να έχει πληρωθεί στους παράγωγους με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται  η ζήτηση που  θα ανέβαζε την τιμή του.  Β.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου