Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Παξοί κρύβουν «θησαυρό» -Είναι η πλέον υποσχόμενη περιοχή για υδρογονάνθρακες

"Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ..."

Δύο γραμμές σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες του σκάφους «Nordic Explorer» παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο δεύτερο συνέδριο «Balkans Οil and Gas Summit» το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα. Τις παρουσίασε ο καθηγητής γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αβραάμ Ζελελίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η πλέον υποσχόμενη περιοχή είναι εκείνη των Παξών.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε στο συνέδριο, δεδομένα από το πακέτο των συνολικά 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί, απέκτησαν και τα ΕΛΠΕ. Τα ίδια δεδομένα έχει αγοράσει από τη νορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) η γαλλική Total. 
Πάντως, η επεξεργασία των ευρημάτων, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Κώστα Μαθιουδάκη, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία τους και μετά τον ερχόμενο Μάρτιο θα αρχίσει η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων.

Την εκτίμηση ότι στη χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας.

Εστίασε στα πεπραγμένα της εταιρείας του, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει περί τα 150 εκατ. ευρώ για να αναβιώσει την παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο και στη Νότια Καβάλα. Επιπλέον, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής εντός του πρώτου διμήνου του 2014, προκειμένου το κοίτασμα να παραμείνει βιώσιμο.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στα προσκόμματα που αντιμετωπίζει η Energean στη δραστηριότητά της, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών, τις συχνές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς, καθώς και τους περιορισμούς λόγω των σχέσεων με την Τουρκία.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου, στο οποίο παρευρίσκονται εκπρόσωποι από κορυφαίους πετρελαϊκούς ομίλους (ExxonMobil, Gazpromneft, Shell κ.ά.), παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων της ΝΑ Μεσογείου.
(...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου