Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Καταστρέφεται το μοναδικό οικοσύστημα στο δέλτα του Αχέροντα


Την οφθαλμοφανή και άμεση καταστροφή του προστατευόμενου δέλτα του ποταμού Αχέροντα από τα μεγάλα «εγγειοβελτιωτικά» έργα καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Μεσόγειος SOS, Αρχέλων και MOm.

Η περιοχή που ανήκει –όπως και τα στενά του ποταμού- στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000) (κωδικός GR2140001) έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και πηγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Και μπορεί ο ψυχοπομπός Ερμής να έκανε τον διάπλου αυτών των νερών συνοδεύοντας τις ψυχές των νεκρών στον Άδη και ο ποταμός να θεωρείται ιερός και να αναφέρεται σε πολλά αρχαία κείμενα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους νέους Έλληνες να τον μετατρέπουν σε οικόπεδα και χωράφια.

Όσο για την περιβαλλοντική του αξία, πρόκειται για έναν θησαυρό. Στην περιοχή υπάρχουν 699 είδη χλωρίδας εκ των οποίων τα 449 συναντώνται στο δέλτα και τα 250 στα στενά, ενώ στην περιοχή του Δέλτα υπάρχουν 19 τύποι οικότοπων. Ιδιαίτερα σημαντικές υγροτοπικές περιοχές αποτελούν επίσης το έλος της Αμμουδιάς και το έλος της Βαλανιδοράχης, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των σπάνιων ειδών πανίδας της περιοχής.

Όλα αυτά όμως φαίνεται πως δεν εμπόδισαν τους υπεύθυνους από το να ξεκινήσουν το «αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης» σε έκταση περίπου 7.000 στρεμμάτων. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή αποστραγγιστικής σήραγγας μήκους 280 μ. με στόχο την «εξυγίανση» του όρμου της Αμμουδιάς. Αποτέλεσμα της κατασκευής της σήραγγας, όπως αναφέρει η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είναι ότι «θα εξαφανιστούν τα περιοδικά έλη που αναπτύσσονται στα χαμηλότερα μέρη».

Οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί αποτελούν μόνο ένα φτωχό περιβαλλοντικό άλλοθι, αφού δεν διασφαλίζουν ούτε καν την ακεραιότητα των ελάχιστων υγροτοπικών εκτάσεων που θα επιβιώσουν μετά την ολοκλήρωση των έργων αποξήρανσης, αλλά, αντίθετα, εγγυώνται την απώλεια προστατευόμενων ειδών και σημαντικών βιοκοινοτήτων και την καταστροφή ενός τοπίου υπερτοπικής οικοτουριστικής και πολιτισμικής αξίας, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

«Κι όλα αυτά τη στιγμή που η περιβαλλοντική αξία της περιοχής είναι αναγνωρισμένη, καθώς έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000 και έχει θεσμοθετηθεί ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης με Περιφερειακές Ζώνες (GR2140001). Επίσης έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ΖΕΠ λόγω του μεγάλου αριθμού πουλιών που έχουν καταγραφεί κατά τις δυο μεταναστευτικές περιόδους και λόγω του ότι την περίοδο της αναπαραγωγής φωλιάζουν πολύ σημαντικά είδη πουλιών διεθνούς σημασίας (GR2120008). Η περιοχή ξεχωρίζει ειδικά για την ιχθυοπανίδα της, καθώς φιλοξενεί 11 ιθαγενή είδη ψαριών του γλυκού νερού, μερικά από αυτά εξαιρετικά σπάνια και αυστηρώς προστατευόμενα, όπως ο ζουρνάς και ο αχερονογωβιός, το δεύτερο αποκλειστικά ενδημικό του Αχέροντα. Ακόμη, λόγω του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της η περιοχή προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών», αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Μεσόγειος SOS, Αρχέλων και MOm, που είναι αντίθετες στη εκτέλεση ενός αποστραγγιστικού έργου μεγάλης κλίμακας, σε μία διεθνώς προστατευόμενη περιοχή, με οικολογική, αισθητική και οικονομική αξία, βάσει μίας ΜΠΕ με αμφίβολη επιστημονική τεκμηρίωση. Πρόκειται για μια μελέτη μάλιστα που έγινε πριν από 14 χρόνια και το τραγικότερο όλων είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι η περιοχή τους θα αναπτυχθεί περισσότερο με την αποξήρανση του υγροτόπου.

Εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων που εγκυμονεί το «αποστραγγιστικό – αρδευτικό έργο Βαθυπέδου Αμμουδιάς και Βαλανιδορράχης», οι θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων θα προωθηθούν και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

http://www.bionews.gr/2012/02/29/%CE%B4%CE%AD%CE%BB%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%87%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1-natura-2000-%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου