Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ένα μουσικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο

Στην παραλία της Πάργας, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 21:30 επαναλαμβάνεται η συγκλονιστική παράσταση ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΟΞΟ του Ηπειρώτη συνθέτη και ποιητή Νίκου Παπακώστα. Την οργάνωση έχει αναλάβει ο Ναυτικός Όμιλος Πάργας-Δ.Τάγιας στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας και θα είναι ελεύθερη και χωρίς εισιτήριο.

Η παράσταση είναι ένα μουσικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο, που ξεκινά από  την Πόλη  και καταλήγει στην Ήπειρο με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σμύρνη , το Αιγαίο και την Κρήτη.  Παράλληλα θα εκτελεστούν αποσπάσματα από τα έργα του συνθέτη, που γνώρισαν  διεθνή αποδοχή όπως   ΒΑΛΚΑΝ , ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ κλπ      
                                                                                                  
 Η παράσταση, θα περιλαμβάνει τραγούδια των πιο πάνω περιοχών και αφορούν στην χρονική περίοδο από τον 13ο μέχρι τον 19ο αιώνα.
Κύριος ερμηνευτής θα είναι ο υπέροχος Δημήτρης Μπάσης, που δίνει μια νέα διάσταση στο σπουδαίο αυτό διαχρονικό έργο, που έχει μαγέψει τους χιλιάδες θεατές, που το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Η παράσταση  έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία σε διάφορα θέατρα, μεταξύ αυτών το  LATTENTION και το ALBERT HALL 2 στις Βρυξέλλες, το Θέατρο του RADIOVIDEO ITALIA στο Μιλάνο, το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης κλπ. 
Συμμετέχει η Νάντια Καραγιάννη, μια σπουδαία τραγουδίστρια της παραδοσιακής μουσικής και έντεχνης μουσικής και  από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του δισκογραφικού έργου του Νίκου Παπακώστα.
Σημαντική είναι η συμμετοχή της  ανοικτής ομάδας διαχρονικής  Μεσογειακής μουσικής CANTO MEDITERRANEO, που αποτελείται από κορυφαίους έλληνες και ξένους σολίστ παραδοσιακών οργάνων της Ανατολικής Μεσογείου, που συνεργάζονται κατά περίπτωση και ανάλογα με το μουσικό ιδίωμα που απαιτεί η περίσταση, με σκοπό την διατήρησης της παραδοσιακής μεσογειακής μουσικής, όπως αυτή εξελίσσεται μέσα από τις σύγχρονες τάσεις και τα μουσικά ρεύματα του μεσογειακού  χώρου.

ΝΙΚΟΣ  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ 

Ο Νίκος Παπακώστας κατάγεται από την ορεινή Σκουληκαριά της Άρτας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βασικό όργανο του είναι η κιθάρα και έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, όπως η Χάρις Αλέξιου, η Ελένη Βιτάλη, η Άννα Βίσση, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Γιώτα Λύδια, ο Μιχάλης Δημητριάδης, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αλέξανδρος Χατζής, η Μαρία Σουλτάτου, ο Franco Simone, η Iva Zannichi και οι Nomadi από την Ιταλία, o Αlex Busanel από τη Γαλλία, οι Africa Moyo από το Κογκό, οι Guaragniaum και η Maria Moramarco από τα ελληνόφωνα χώρια της Κάτω Ιταλίας κ.α.
Η μουσική του κινείται σε ευρύτατα επίπεδα. Από την παραδοσιακή ελληνική μουσική μέχρι τη τζαζ και το μπλουζ και χαρακτηριστικό του είναι το εντελώς διαφορετικό ύφος και χρώμα σε κάθε νέα του δουλειά.
Το ποιητικό έργο είναι και αυτό σημαντικό. Έχει γράψει πολλά έργα που μελοποίησε ο ίδιος, ενώ τα σημαντικότερα είναι η ποιητική απόδοση της Εξόδιας Ακολουθίας για το Requiem Mediterraneo και της Αποκάλυψης του Ιωάννη που εκδόθηκε σε βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ και που σαν θεατρικό έργο άφησε εποχή με τον υπέροχο Γιώργο Καραμίχο στον ρόλο του αφηγητή..
Έχει γράψει ορατόρια και συμφωνικά έργα  για μεγάλες ορχήστρες κλασσικής μουσικής, , μουσική για θεατρικά έργα, ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, ενώ έχει δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και δεκάδες θέατρα στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Μιλάνο, το Παρίσι, οι Κάννες κλπ.
Έχει πολλές βραβεύσεις σε πολλές χώρες , ενώ έχει κερδίσει το μεγάλο βραβείο Βραβείο για τον πολιτισμό και τη μουσική WAM στα πλαίσια του φεστιβάλ Viva Musica στις Βρυξέλλες, καθώς και την ανώτατη διάκριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Δημιουργών στις Κάννες, για την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων της τέχνης. Η πιό σημαντική βράβευση ήρθε τον Δεκέμβριο του 2010, από την ΝΑΤΙΟΝΑL ACADEMY OF MUSIC των Ηνωμένων Πολιτειών για το περίφημο συμφωνικό του έργο REQUIEM MEDITERANEO που παρουσιάστηκε στην Λυρική Σκηνή.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου