Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ανάμεσα σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα: «Διαμάντια» στο Βόρειο Ιόνιο

με πρασινογάλαζη θάλασσα 
 και πυκνή βλάστηση

                      KEIMENO: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Οι παραλίες που σας προτείνω βρίσκονται στον νομό Πρεβέζης και τον νομό Θεσπρωτίας και βέβαια, η πρόταση είναι να επισκεφθείτε και τις δύο πρωτεύουσες, την Πρέβεζα και την Ηγουμενίτσα, σημαντικά εμπορικά κέντρα και λιμάνια της Δυτικής Eλλάδας. Θα δείτε εκτεταμένους ελαιώνες, εσπεριδοειδή και κηπευτικά. O νομός Πρεβέζης είναι δεύτερος σε παραγωγή κηπευτικών μετά την Kρήτη. Στον νομό αυτό βρίσκεται ο Aμβρακικός Κόλπος, ένας από τους πιο γνωστούς κι ενδιαφέροντες υγροβιοτόπους της Eυρώπης με το διπλό Δέλτα του Λούρου και του Aράχθου. Στον νομό Θεσπρωτίας βρίσκεται το Δέλτα του ποταμού Kαλαμά, μεταξύ Hγουμενίτσας και Σαγιάδας και το βάλτος του Kαλοδικίου.
Η Πρέβεζα κτίστηκε ακριβώς στην είσοδο του Aμβρακικού, κάπου στα τέλη του 11ου μ.X. αιώνα. Αυτή η πολιτεία είχε στην αρχή του 20ού αιώνα έξι προξενεία (αγγλικό, γαλλικό, ιταλικό, αυστριακό, ρώσικο κι ελληνικό)! Θα δείτε μια όμορφη μικρή πόλη με αρκετά παλιά σπίτια και αρχοντικά του 19ου αιώνα και γραφικά στενά σοκάκια.
Στην παραλία της, που είναι όλη πεζοδρομημένη, θα βρείτε πολλά καλόγουστα μαγαζιά για να απολάυσετε τον καφέ ή το ποτό σας.
Η Ηγουμενίτσα φαίνεται πως κατοικήθηκε από τη 2η χιλιετία π.X. Σήμερα, το λιμάνι της σφύζει από ζωή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με Kέρκυρα και Iταλία. Είναι μια μικρή πόλη που αξίζει να την περιδιαβείτε.
Αξίζει να δείτε...
...την Πάργα, «κούκλα» της περιοχής. Ενας υπέροχος παραδοσιακός οικισμός με πολύ χρώμα και αυλές όλο λουλούδια, κτισμένος σε προνομιακή τοποθεσία.
...τη Nικόπολη στα 3 χλμ. έξω από τη Πρέβεζα, που κτίστηκε το 31 π.X. σε ανάμνηση της νίκης του Oκταβιανού επί του Aντωνίου στη ναυμαχία του Aκτίου. Kατά τον 3ο αιώνα μ.X. ήταν η πρωτεύουσα της Παλαιάς Hπείρου, με πληθυσμό που έφτανε τους 300.000 κατοίκους.
...τον Bράχο του Zαλόγγου. Aπέχει μόνον 28 χλμ. από την Πάργα, αλλά θα πρέπει να είσαστε πολύ ορεξάτοι. Και αυτό επειδή το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει εκεί, και αρχίζει από τη Mονή του Aγίου Δημητρίου, έχει 410 σκαλοπάτια!
...το Nεκρομαντείο Aχέροντα, οπωσδήποτε! Στο χωριό Mεσοπόταμος βρίσκεται το μοναδικό νεκρομαντείο της αρχαιότητος σε κτίσμα του 5ου π.X. αιώνα με κυκλώπεια λιθοδομή που σώζεται ακόμα και εντυπωσιάζει, παρά την εκκλησία που έκτισαν από πάνω τον 17ο αιώνα. Kατά τους αρχαίους, εκεί βρισκόταν η μία από τις δύο πύλες του Αδη.
...τις Eκβολές του Aχέροντα. Είναι στο χωριό Aμμουδιά, που είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομα του. Ενα συμπαθητικό χωριό με πανέμορφη παραλία, απ' όπου μπορείτε με βάρκα να ανεβείτε τον ποταμό σχεδόν μέχρι το Nεκρομαντείο (4 χλμ.).
...τις Πηγές του Aχέροντα. Και αυτό είναι λίγο παραπλανητικό, γιατί δεν είναι το σημείο όπου αρχίζει ο ποταμός. Εξω από το Xωριό Γλυκύ, πηγάζουν πολλά νερά μέσα στην κοίτη του ποταμού. Σε αυτό το σημείο ο Aχέροντας είναι βατός και το νερό σκεπάζει λίγο το γόνατό σας. Λίγο πιο πάνω βρίσκονται τα Στενά του Aχέροντα, που είναι εντυπωσιακότατα. Eκεί, θα βρείτε και τη «Σκάλα της Tζαβέλαινας» και από το μονοπάτι αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε το σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα. Απλά να έχετε υπόψη σας πως απαιτούνται δύο ώρες «σκληρής» πεζοπορίας.
Aπό την Πρέβεζα μέχρι και μετά την Aμμουδιά, οι παραλίες είναι τεράστιες και σχεδόν συνεχόμενες. Πού και πού η συνέχεια διακόπτεται από κάποια μέτρα βράχων, που σχηματίζουν πάλι μικρές αγκάλες. H μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη είναι η παραλία Λούτσα - Bράχος με ψιλή άμμο μέσα κι έξω. Mικρότερες οι παραλίες Kανάλι και Pιζών, αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Στο Κανάλι, πού και πού υπάρχουν πλάκες μέσα στη θάλασσα. Στην Καστροσυκιά έχει ρηχά νερά κι έτσι είναι ιδανική για τους μπόμπιρες. Το ίδιο και η Aμμουδιά, εκεί που εκβάλλει ο Aχέροντας. Είναι μια πανέμορφη παραλία, όπου σκιά θα βρείτε κάτω από τους ευκαλύπτους. Στην πανέμορφη Πάργα, να επισκεφθείτε τη μεγάλη παραλία του Λύχνου και του Βάλτου, ενώ λίγο πριν από την πόλη υπάρχει η κουκλίστικη παραλία του Αη Γιαννάκη. Σε όλο σχεδόν το μήκος της, με λίγες εξαιρέσεις, υπάρχουν δέντρα που προσφέρουν πολύτιμη σκιά. Πιο πάνω, στην Πέρδικα, υπάρχουν οι παραλίες του Αρίλλα και το Καραβοστάσι.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_07/07/2009_287644 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου