Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Η πολιτική «γεωγραφία» του Νομού Πρέβεζας

Ανάλυση του atpreveza.gr

  Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν για την πολιτική «γεωγραφία» του Νομού Πρέβεζας, με τα κατά τόπους ποσοστά στους Δήμους, στις μεγαλύτερες πόλεις και κωμοπόλεις της εκλογικής μας περιφέρειας.

Ο Δήμος Πρέβεζας «βάφτηκε»... ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώνοντας τις προεκλογικές προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στον κεντρικό Δήμο του Νομού (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), έχοντας διαφορά 2,35% (431 ψήφοι) από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία. Στον Δήμο Πρέβεζας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του στο Νομό κατέγραψε και το ΚΚΕ παίρνοντας το 7,29% των ψήφων.
Όσον αφορά το Δήμο Ζηρού, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν συντριπτική, καθώς ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά 19,01% (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ). Το αποτέλεσμα αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 2.000 ψήφους. Σε σχέση με το ποσοστό τους στο Νομό Πρέβεζας, σε υψηλά επίπεδα εκλογικής δύναμης κινήθηκαν στο Δήμο Ζηρού και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,42%.
Στο Δήμο Πάργας επαναλήφθηκε το σκηνικό του Δήμου Ζηρού, με τη ΝΔ να κατακτά σαρωτική πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), με τη διαφορά τους να φτάνει περίπου τις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Στον συγκεκριμένο Δήμο το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε υψηλό ποσοστά σε σχέση με την εκλογική του δύναμη στο Νομό Πρέβεζας (18,02%).
Στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), υψηλό ήταν το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ, η οποία αναδείχθηκε τέταρτο κόμμα με 6,82%.
Στη Δ.Ε. Πρέβεζας η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν εντυπωσιακή, καθώς η διαφορά του με τη δεύτερη ΝΔ., πλησίασε τις 8 μονάδες (%). Υψηλά ήταν τα ποσοστά για το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ). Στη Δ.Ε. Λούρου λίγοι ψήφοι χώρισαν τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), ενώ υψηλό ήταν και το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ (17,62%) και του ΚΚΕ (9,11%). Στη Δ.Ε. Ζαλόγγου η ΝΔ πήρε αρκετά μεγάλη διαφορά (περίπου 5,5 μονάδων) από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υψηλό σε σχέση με το ποσοστό της στο Νομό ήταν το αντίστοιχο της Χρυσής Αυγής (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ).
Η Δ.Ε. Φιλιππιάδος ψήφισε συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), με τη μεταξύ τους διαφορά να... αγγίζει τις 19 μονάδες (%). Υψηλά ποσοστά κατέγραψαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, που ήταν τέταρτο κόμμα στην εν λόγω Δημοτική Ενότητα. Άνετη ήταν η επικράτηση του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά και στη Δ.Ε. Θεσπρωτικού (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ).
Ίδια είναι η εικόνα και στη Δ.Ε. Φαναρίου (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), με τη ΝΔ να ξεπερνά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατά περίπου 16,5 μονάδες. Στη Δ.Ε. Πάργας (δείτε αναλυτικά τα ποσοστά εδώ), η ΝΔ πήρε επίσης την πρωτιά, ωστόσο μεγάλα ποσοστά, σε σχέση με τα συγκεντρωτικά ποσοστά τους στο Νομό Πρέβεζας, κατέγραψαν το ΠΑΣΟΚ (19,63%) και η ΔΗΜΑΡ (8,22%).
Εντυπωσιακά είναι και τα ποσοστά της αποχής στο Νομό Πρέβεζας. Σε ολόκληρο το Νομό έφτασε το 40,82% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (37,20% στο Δήμο Πρέβεζας, 42,61% στο Δήμο Ζηρού και 47,11% στο Δήμο Πάργας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου