Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τσιμεντοποίηση υπεράνω νόμων

tsimento-oikodomi-dasos

Επενδύσεις άνευ κριτηρίων, νομιμοποίηση αυθαιρέτων ακόμα και εντός προστατευόμενων περιοχών, φωτογραφικές διατάξεις, απαξίωση θεσμών, καταδίκες της Ελλάδας για περιβαλλοντικές παραβάσεις, τα συμπεράσματα της 10ης ετήσιας έκθεσης περιβαλλοντικής νομοθεσίας του WWF Ελλάς.
Κατά την περίοδο που καλύπτει η φετινή έκθεση του WWF Ελλάς (Ιούλιος 2013 – Ιούνιος 2014) φάνηκε πως η περιβαλλοντικά ανεμπόδιστη ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων αποτελεί το νέο αναπτυξιακό πρόταγμα, στο οποίο όλα τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται να αναπροσαρμόσουν τη νομοθεσία και τις πολιτικές τους.

Επίσης ως πολιτικά δεδομένο αντιμετωπίζεται το «αναπτυξιακό» πρόσημο της οικοδόμησης νέων κτισμάτων και της νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ακόμα και μέσα σε περιοχές που διέπονται από ειδικά προστατευτικά καθεστώτα.

«Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, ακόμα και σε περιοχές που διέπονται από προστατευτικά καθεστώτα, όπως στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, ή η προώθηση τουριστικών μονάδων σε περιοχές σαν την Κυπαρισσία, χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, χαρακτηρίζουν το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης», επισήμανε η Θεοδότα Νάντσου, υπεύθυνη πολιτικής για το περιβάλλον της WWF.

Η δασική, χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία υπέστησαν τα σημαντικότερα πλήγματα, τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF, που ξεκίνησαν με την ψήφιση του πρώτου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου το 2011.

Επίσης, «η υποβάθμιση της επιθεώρησης περιβάλλοντος, καθώς καταργήθηκε η ειδική υπηρεσία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αποψίλωση της περιβαλλοντικής διοίκησης, των δασαρχείων και άλλων καίριων θέσεων συντέλεσε στην περιβαλλοντική απορρύθμιση», τόνισε ο κ. Καραβέλλας.

Η «ανασφάλεια δικαίου», μέσα από καταιγισμό φωτογραφικών διατάξεων σε άσχετα νομοσχέδια για νομιμοποίηση παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων αποτελεί μια ακόμα διαπίστωση, τόνισε. «Από την άλλη, αν κάποιος προσπαθήσει να στήσει μια περιβαλλοντικά φιλική και νόμιμη επένδυση, είναι σχεδόν αδύνατο με τους ασαφείς και δαιδαλώδεις κανονισμούς», συμπλήρωσε.

Μέσα στα χρόνια από την πρώτη έκθεση της οργάνωσης το 2005, διαπιστώθηκαν και θετικές εξελίξεις. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα, που αν και παραμένει περισσότερο «διακοσμητική», είναι μια αρχή, ανέφερε η κ. Νάντσου. Η ιστορικής σημασίας απόφαση 24/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη εκτροπή του Αχελώου καταγράφεται επίσης.

Η κοινωνική εγρήγορση και κινητοποίηση αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, όπως με τη μαζική διαμαρτυρία για τις πυρκαγιές του 2007, εναντίον των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, αντιδράσεις για τα νομοσχέδια σχετικά με τον αιγιαλό και τα δάση. Ο κ. Καραβέλλας σχολίασε πως πιθανόν το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς δεν έχει περάσει προς το παρόν, χάρις στη μαζική αντίδραση του κόσμου.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αγνοήθηκε η ευκαιρία για κριτική αξιολόγηση των πραγματικών αιτιών της οικονομικής κατάρρευσης και του αναπτυξιακού μοντέλου που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση. Αντ’ αυτού επιβλήθηκε μαζικά ένα καταστροφικό αναπτυξιακό μοντέλο, με πρόσχημα την κρίση, χωρίς καμία προφανή κοινωνική συναίνεση.

«Στην Ελλάδα της κρίσης ωριμάζει ένα νέο αναπτυξιακό όραμα από παλιό υλικό και δίχως μέλλον: η χώρα ως απεριόριστος υποδοχέας νέων οικοδομών και εντατικών χρήσεων. Κι όμως, υπάρχει ένας άλλος δρόμος, αυτός της ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης, με όρθια την κοινωνία και το φυσικό μας κεφάλαιο», δήλωσε ο κ. Καραβέλλας.


efsyn. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου