Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γευστικά Κούλουμα: 7 υπέροχες συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι!

Γευστικά Κούλουμα: 7 υπέροχες συνταγές για το σαρακοστιανό τραπέζι!

Δείτε τις συνταγές για τα πιο must φαγητά της Καθαράς Δευτέρας, με την ιδιαίτερη λαγάνα, την λευκή ταραμοσαλάτα και τα θαλασσινά πιάτα, να είναι οι πολυπόθητοι μεζέδες του σαρακοστιανού τραπεζιού!

Ταραμοσαλάτα (η αυθεντική!)

taramosalata
Υλικά:
- 1 κιλό πατάτες
- 250 γρ ταραμά κόκκινο ή λευκό
- χυμό από 2 λεμόνια
- 300 γρ ελαιόλαδο (1 ποτήρι)

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κομματάκια και τις βράζουμε. 
Αφού βράσουν τις σουρώνουμε και τις περνάμε από τον μύλο του πουρέ.
Επίσης περνάμε από τον μύλο του πουρέ και τον ταραμά.

Βάζουμε στο μίξερ τον αλεσμένο ταραμά, τις πατάτες και το χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Όσο περισσότερο την χτυπήσουμε τόσο πιο αφράτη θα γίνει.

Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και έξτρα λάδι.
Την βάζουμε σ' ένα μπολ και διακοσμούμε σύμφωνα με το γούστο μας.  

Λαγάνα (η διαφορετική!)

aglaia 
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή περισσότερο
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι βιολογικό ολικής
- 2 κουτ. γλυκού μαγιά στιγμής, σκόνη
- 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι --και επιπλέον κρυσταλλικό για πασπάλισμα, αν θέλετε
- 2-3 κουτ. γλυκού μίγμα αλεσμένα μυρωδικά: μαχλέπι, κόκκοι κόλιανδρο και γλυκάνισο ή μαραθόσπορο (προαιρετικά)
- 1/2 κουτ. φρεσκοαλεσμένο λευκό πιπέρι (προαιρετικά)
- 3 1/2 -4 φλιτζάνια νερό εμφιαλωμένο, χωρίς χλώριο
- Ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Βάλτε σε μεγάλη λεκάνη τα αλεύρια, τη μαγιά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το πιπέρι και αναμίξτε τα καλά με σπάτουλα. Κάντε μια λακούβα στη μέση και προσθέστε σταδιακά 3 φλιτζάνια νερό, ανακατώνοντας με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί το υγρό στο αλεύρι. 

Αρχίστε να δουλεύετε το μίγμα στο μίξερ με το εργαλείο (γάντζος) ή αν δεν έχετε, μίξερ χειρός. Προσθέστε σιγά-σιγά νερό, όσο χρειάζεται, και μόλις το μίγμα γίνει περίπου ομοιόμορφο, σταματήστε το μίξερ, και αφήστε να μείνει 10 λεπτά. Δουλέψτε και πάλι τη ζύμη για 5-8 λεπτά με το μίξερ, προσθέτοντας 1-2 κουταλιές αλεύρι, αν είναι πολύ νερουλή, ή λίγο νερό αν είναι σκληρή, μέχρι να γίνει λεία και ομοιόμορφη.

Πασπαλίστε τη ζύμη και τα χέρια σας με αλεύρι, και χρησιμοποιώντας μια μεγάλη σπάτουλα για ζύμη γυρίστε και διπλώστε τη ζύμη στη μέση πασπαλίζοντας ξανά και διπλώνονταςκαι πάλι με τη σπάτουλα, αν η ζύμη κολλάει πολύ. 

Δουλέψτε με τα χέρια τη ζύμη, πιέζοντας με το κάτω μέρος της παλάμης και σπρώχνοντάς την μακρυά σας. Κατόπιν διπλώστε στα δύο (με τρόπο ώστε το κάτω μισό τμήμα να έρθει από πάνω) γυρίστε προς τα δεξιά τη ζύμη, για να έρθει το δίπλωμα προς τη μεριά σας, και σπρώξτε πάλι με το κάτω μέρος της παλάμης. Επαναλάβετε τις κινήσεις αυτές ρυθμικά, για 8-10 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλεύρι όσο χρειάζεται, μέχρι να πάρετε ζύμη λεία και ελαστική.

Αλείψτε με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο τη λεκάνη μέχρι επάνω. Κάντε μπάλα τη ζύμη και βοηθώντας με τη μεγάλη σπάτουλα μετεφέρετέ την στη γαβάθα. Αλείψτε ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη με ελαιόλαδο, για να μην κολήσει στη ζύμη όταν θα ανέβει, και σκεπάστε τη.

Μετά από 2-3 ώρες, όταν έχει ανέβει αρκετά, μπορείτε να μεταφέρετε τη ζύμη (σκεπασμένη) στο ψυγείο, και να την αφήσετε μια νύχτα. Θα συνεχίσει να ανεβαίνει αργά. Βγάλτε την και αφήστε να μείνει 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, προτού να συνεχίσετε.

Όταν η ζύμη έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε όγκο, αδειάστε την προσεκτικά στην επιφάνεια εργασίας, την οποία θα την έχετε αλευρώσει καλά. Χωρίστε την στα 2, κόβοντάς την με τη σπάτουλα. Στρώστε λαδόχαρτο σε δυό μεγάλα ταψιά ή λαμαρίνες. Απλώστε πάνω τη ζύμη, πιέζοντας να πάρει το σχήμα του ταψιού. Βρέξτε τα δάχτυλα και κάντε δαχτυλιές στην επιφάνεια. Αφήστε να μείνει 30-40 λεπτά ακόμα, να ανέβει και πάλι.

Αν θέλετε, αφού κάνετε δαχτυλιές στην επιφάνεια, πασπαλίστε με χοντρό αλάτι, ή με μίγμα με ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο και κόκκινο πιπέρι.

Ψήσιμο της Λαγάνας 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς, αφήνοντας μέσα μια λαμαρίνα ή ένα ρηχό ταψί για να κάψει. Κάντε και πάλι δαχτυλιές στην επιφάνεια της λαγάνας.

Προσεκτικά, με τα ειδικά γάντια και γρήγορες κινήσεις, βγάλτε το καυτό ταψί από το φούρνο, και γλυστρίστε πάνω του τη λαγάνα με το λαδόχαρτο. Βάλτε την στο φούρνο, ψεκάζοντας βιαστικά 3 φορές με νερό.
Ψήστε 3 λεπτά, ανοίξτε το φούρνο και ψεκάστε άλλες 3 φορές. Επαναλάβετε ακόμα 2 φορές, και κατόπιν ψήστε 5 λεπτά, και χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς.
Συνεχίστε να ψήνετε άλλα 15 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι να αποκτήσει βαθύ καστανό χρώμα η επιφάνεια και το κάτω μέρος της λαγάνας Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε την σε σχάρα να κρυώσει προτού να την κόψετε.

Χταποδάκι ξιδάτο με αρωματική πατατοσαλάτα (ο απόλυτος μεζές!)


xtapodi patata
 
Υλικά: - 1 1/2 κιλό χταπόδι
- λίγο ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί ή ξύδι
- ρίγανη

Εκτέλεση: Βράζουμε το χταπόδι για 30 λεπτά περίπου σε χύτρα, μέχρι να μαλακώσει. Μόλις το βγάλουμε καθαρίζουμε τη μαύρη πετσούλα που έχει από πίσω και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το χταπόδι, ύστερα ρίχνουμε το κρασί ή το ξύδι και περιμένουμε να πιεί όλα τα υγρά. Προς το τέλος ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε απαλά για να αναμειχθούν τα αρώματα. (Διαδικασία 10 λεπτών)
Για την αρωματική πατατοσαλάτα: 
- 5-6 βρασμένες πατάτες κομμένες σε κομμάτια
- 1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαραθόσπορο ή κυμινόσπορο
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- ελάχιστο χυμό λεμονιού (ειδικά με τον κυμινόσπορο)
- Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ σαλάτας και ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού τα υλικά. Μπορείτε να παραλέιψετε αν κάποιο μυρωδικό δεν σας αρέσει, ή να προσθέστε κάτι άλλο!  

Γαρίδες (οι μεθυσμένες!)

garides

Υλικά:
- 12 γαρίδες (μέτριες)
- 2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένες ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μαραθόριζα
- 1/4 φλ. τσαγιού ούζο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
- αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το σώμα από τις γαρίδες (κρατώντας τα κεφάλια πάνω στο σώμα). Αφαιρούμε το έντερο.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε και τις ροδίζουμε για 1΄ από κάθε πλευρά.
Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη μαραθόριζα. Αφήνουμε να σοταριστούν για 3΄- 4΄. Σβήνουμε με το ούζο.

Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο για να μην παραβράσουν και προσθέτουμε στη σάλτσα την ντομάτα και τη ζάχαρη καθώς και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 6΄-7΄ σε δυνατή φωτιά μέχρι να μελώσει. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες στη σάλτσα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Τουρσί (το καυτερό!)

toursi


Πηγή:www.monopoli.gr

Υλικά:
- 1 κιλό λαχανικά (ενδεικτικά, ντομάτες πράσινες, καρότα, πιπεριές Φλωρίνης και καυτερές, μελιτζανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, σκόρδο, σέλινο)
- 2 λίτρα νερό
- 2 κουτ. σούπας αλάτι και λίγο ξίδι για το βράσιμο
- 250 γρ. αλάτι χοντρό
- 1/2 λίτρο ξίδι λευκό
- 2-3 κουτ. σούπας ζάχαρη (προαιρετικά)
- φύλλα από σέλινο, μαϊντανό, δάφνη
- 1 βάζο χωρητικότητας 2 λίτρων

Eκτέλεση:
Διαλέγουμε λαχανικά φρέσκα και τρυφερά. Τα πλένουμε πολύ καλά και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό μαζί με αλάτι και λευκό ξίδι, και τα βράζουμε για 10 λεπτά.

Στραγγίζουμε πολύ καλά και στη συνέχεια τα τοποθετούμε πολύ προσεκτικά στο βάζο. Αφήνουμε ένα κενό 2 εκατοστών από πάνω και προσθέτουμε μισό λίτρο λευκό ξίδι και 250 γρ. χοντρό αλάτι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές ζάχαρη και τα αρωματικά που έχουμε επιλέξει.

Κλείνουμε αεροστεγώς το βάζο μας. Το τουρσί είναι έτοιμο σε 10 μέρες.

Χαλβάς (ο σπιτικός!) 
xalbas 
Υλικά: (για 4-6 άτομα)

- 1 κιλό Ταχίνι από 100% πολτοποιημένο σουσάμι
- 700 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 ml νερό

Για τη γέμιση:
-φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
-1κουταλιά του γλυκού βανίλια σκόνη
-2 κουταλιές του γλυκού κακάο
-1 ολόκληρη σοκολάτα λιωμένη

Εκτέλεση: 
Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε την ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα στους 125 βαθμούς (χρησιμοποιούμε θερμόμετρο ζάχαρης).
Για καλύτερο αποτέλεσμα, μετά τους 110 βαθμούς αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ασπρίσει.

Ρίχνουμε την καραμέλα σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπολ πάνω στο ταχίνι. Αναδεύουμε το μείγμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσουμε μια σπάτουλα μαρίζ (από σιλικόνη) και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας (τα φιστίκια και τη σοκολάτα) για την γεύση και αναδεύουμε λίγο ακόμη.
Βάζουμε τον χαλβά σε παραλληλόγραμμο καλούπι. Τον αφήνουμε αρκετές ώρες να κρυώσει και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου