Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Βρετανοί καθηγητές ανακάλυψαν πώς ακουγόταν η μουσική των αρχαίων Ελλήνων

 
 Το χαμένο για χιλιάδες χρόνια, ήχο της μουσικής στην αρχαία Ελλάδα, μελέτησε, ερεύνησε και παρουσίασε στο BBC, ο μουσικός και καθηγητής Αρμάν Ντ' Ανγκούρ, χαρίζοντας μια μοναδική ανακάλυψη στην ανθρωπότητα, καθώς η αρχαιοελληνική κληρονομιά είναι παγκόσμια.
 
The Argo, re-constructed for TV documentary
 
«Συχνά ξεχνάμε ότι τα γραπτά κείμενα που αποτελούν τις ρίζες της δυτικής λογοτεχνίας, τα έπη του Ομήρου, τα ερωτικά ποιήματα της Σαπφούς, οι τραγωδίες του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αρχικά ήταν όλα... μουσική. Χρονολογούνται περίπου από το 750-400 πΧ και συνετέθησαν για να τραγουδηθούν εξ ολοκλήρου ή μερικώς, με την συνοδεία λύρας, πνευστών και κρουστών» δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επιβεβαιώνοντας πως η αρχαία ελληνική μουσική εξακολουθεί να υπάρχει. 

Η έρευνα άρχισε ως εξής:
 
Ο Αρμάν Ντ' Ανγκούρ εξέτασε τα τραγούδια που καταγράφονται σε επιγραφές από το 200 μ.Χ, μελετώντας τους ήχους τους: "Οι ρυθμοί -που είναι ίσως η πιο σημαντική πλευρά της μουσικής- διατηρούνται εντός των ίδιων των λέξεων, στις βραχείες και μακρές συλλαβές. Τα όργανα που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Ελλάδα γίνονται γνωστά από επιγραφές και αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θα μας επιτρέψουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και το εύρος των θέσεων που παρήγαγαν.

Οι αποκαλύψεις για την αρχαία ελληνική μουσική έχουν προκύψει από μερικές δεκάδες αρχαία κείμενα χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία που επινοήθηκε γύρω στο 450 π.Χ. και που αποτελείται από αλφαβητικά γράμματα και σημεία."  Στην συνέχεια ο δρ. Ντέιβιντ Κριζ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, κατασκεύασε ένα κανόνι οκτώ χορδών (θυμίζει σε ήχο το σαντούρι) για να παίξει αυτές τις μελωδίες.

Η μουσική που θα ακούσετε να τραγουδάει και να παίζει ο δρ. Ντέιβιντ Κριζ στο σάιτ του BBC, αφορά σε έναν επιτάφιο που καλεί τον ακροατή να χαρεί την ζωή πριν αυτή εξαφανιστεί. Ακούστε το δείγμα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου