Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι Βιολογικές Καλλιέργειες συγκεντρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία έναντι των συμβατικών

βιολογικές-καλλιέργειες 
Η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα αυξάνεται συνεχώς. Η συγκεκριμένη ζήτηση των καταναλωτών επεξηγείται εν μέρει από την πεποίθησή ότι τα βιολογικά τρόφιμα συγκεντρώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα στο έντυπο British Journal of Nutrition  [1], καταδεικνύει πλέον ότι οι βιολογικές καλλιέργειες και τα βιολογικά τρόφιμα συγκεντρώνουν 18 έως 69 τοις εκατό υψηλότερο αριθμό σημαντικότατων αντιοξειδωτικών στοιχείων (όπως οι πολυφαινόλες) συγκριτικά με τις συμβατικού τύπου καλλιέργειες.

Το British Journal of Nutrition, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, αποτελεί ένα από τα κορυφαία επιστημονικά έντυπα στην επιστήμη της διατροφής.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει με πειστικό τρόπο τη διασύνδεση μεταξύ των αντιοξειδωτικών στοιχείων και του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων καθώς και ορισμένων τύπων καρκίνου.


Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε ότι η μεταστροφή προς την κατανάλωση βιολογικών φρούτων, λαχανικών και δημητριακών παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό επιπρόσθετα αντιοξειδωτικά στοιχεία που αποδεικνύονται ισοδύναμα με την κατανάλωση μίας ή δύο επιπρόσθετων μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Επιπρόσθετα, οι βιολογικές καλλιέργειες αποδεικνύονται εξίσου σημαντικές για την υγεία για ακόμη έναν σημαντικότατο λόγο: οι βιολογικές καλλιέργειες συγκεντρώνουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικότατων βαρέων μετάλλων. Για παράδειγμα, το κάδμιο (σ.σ. pentapostagma.gr– που μαζί με το μόλυβδο και τον υδράργυρο αποτελεί ένα από τα τρία τοξικά βαρέα μέταλλα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ανώτατα επίπεδα μόλυνσης των τροφίμων από αυτά) βρέθηκε σε περίπου 50% χαμηλότερα επίπεδα στις βιολογικές καλλιέργειες από ότι στις συμβατικές.

Οι συγκεντρώσεις αζώτου βρέθηκαν εξίσου σημαντικά χαμηλότερες στις βιολογικές καλλιέργειες. Οι συγκεντρώσεις του ολικού αζώτου βρέθηκαν 10 τοις εκατό χαμηλότερες, των νιτρικών ενώσεων 30 τοις εκατό και των νιτρωδών ενώσεων 87 τοις εκατό χαμηλότερες από τις συμβατικές καλλιέργειες. Ακόμη, η μελέτη είχε ως εύρημα ότι τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων εμφάνιζαν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν στις συμβατικές καλλιέργειες από ότι στις βιολογικές.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για το συγκεκριμένο πεδίο. Η διεθνής ομάδα ειδικών της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο του Newcastleτης Μεγάλης Βρετανίας ανέλυσε 343 μελέτες για να διερευνήσει τις διαφορές στη σύνθεση μεταξύ βιολογικών και συμβατικών καλλιεργειών.

Ο Carlo Leifert, Καθηγητής Οικολογικής Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle υπογράμμισε ότι:
“Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει ότι η επιλογή τροφίμων που παράγονται βάσει βιολογικών προτύπων μπορεί να οδηγήσει στην αυξημένη πρόσληψη διατροφικά επιθυμητών αντιοξειδωτικών στοιχείων και στη μειωμένη έκθεση σε τοξικά βαρέα μέταλλα. Αυτό το στοιχείο αποτελεί μία σημαντική προστιθέμενη γνώση στην υφιστάμενη πληθώρα πληροφοριών προς τους καταναλωτές – που σε αρκετές περιπτώσεις έως τώρα δημιουργούσε σύγχυση παρουσιάζοντας τους αντικρουόμενα στοιχεία και ευρήματα.”

Η πλήρης βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση που διεξήγαγαν οι επιστήμονες είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο κοινό [2].


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου