Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΦΛΙΣΚΟΥΝΙ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΜΕΝΤΑ


Η αρωματική άγρια μέντα είναι γνωστή στους Έλληνες ως Φλισκούνι, φλυσκούνι, φλεσκούνι.Οι Άγγλοι την αποκαλούν «Μέντα πιπεράτη!» . Ανήκει στο γένος: Μέντα η Πουλέγιος (Menta Pulegium ).Eίναι πολυετές ποώδες αρωματικόφυτό. Έχει ευχάριστο έντονο άρωμα. Οι βλαστοί είναι όρθιοι. Φθάνουν σε ύψος από 30 ως 60 εκατοστά. Τα άνθη του φυτού είναι μωβ. Ροζ, ή και λευκά.
Φυτρώνει σε εδάφη ηλιόλουστα που έχουν αρκετή υγρασία. Πολλές νοικοκυρές το φυτεύουν σε γλάστρες ως καλλωπιστικό φυτό. Το φυτό αυτό όπως και η ρίγανη ήταν πασίγνωστο σε πολλούς αρχαίους λαούς. Βρίσκεται στην Ευρώπη, Ασία και Αίγυπτο.
Εδώ και πολλούς αιώνες αφέψημα φλισκούνης ήταν το αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων Έχει αντιβροχική, αντιασθαματική, αντιαρθριτική, αντιδιαρροϊκή και αναισθητική δράση. Βοηθά επίσης στα ρευματικά και συχνά χρησιμοποιείται, λόγω της έντονης μυρωδιάς του, σαν απωθητικό για τα διάφορα έντομα, ψύλλους και παράσιτα.

Ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, και ο Πλίνιος Σεκούνδος ο Πρεσβύτερος το ανέφεραν συχνά σαν φυτό που είχε μεγάλη φαρμακευτική αξία. Εκτιμούσαν το ωραιότατο άρωμα του. Στην Αρχαία Ελλάδα έβαζαν φλισκούνι στο νερό του μπάνιου τους. Αργότερα μετά τον 6ον αιώνα μΧ έφτιαχναν κρέμες με αιθέριο έλαιο φλισκούνης για να καθαρίζουν τα δόντια τους. Με το αιθέριο λάδι της αρωματίζονται ακόμα και σήμερα μοσχοσάπουνα. Γίνονται αρωματικές παστίλιες για το λαιμό αλλά και το γνωστό αρωματικό Λικέρ μέντας. Ένα ποτηράκι Λικέρ Μέντας τονώνει το νευρικό σύστημα.

Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι: Τα φύλλα και οι ανθισμένες κορυφές των βλαστών. Το φυτό ανθίζει το καλοκαίρι. Στα χωριά μας μαζεύουν την ανθισμένη Φλισκούνι σε μικρά δεμάτια. Τα δεμάτια αυτά τα κρεμούν σε σκιερά μέρη για να φύγει η υγρασία τους. Κατόπιν τα κλείνουν μέσα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς για να μην «ξεθυμαίνει» το άρωμα τους. Τα κρατούν όλο το χρόνο ως την επόμενη συγκομιδή.

Δραστικές ουσίες της Φλισκούνης είναι το Μινθέλαιο (αιθέριο έλαιο της Φλισκούνης) που περιέχει: Μεντόλη, Μενθόνη, Ταννίνη, Αλκοόλες και άλλα ιχνοστοιχεία.

Τα φρέσκα φύλλα φλισκούνης καθώς και δυόσμου ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών αν τα τρίψουμε πάνω στις ερεθισμένες αρθρώσεις και αν τριφτούν στο μέτωπο σταματούν το πονοκέφαλο. Το αιθέριο έλαιο της φλισκούνης χρησιμοποιείται από τη Φαρμακευτική για γαργάρες σε περιπτώσεις: Αμυγδαλίτιδας, Ουλίτιδας και Ρινικές φλεγμονές.

επίσης:
Το αφέψημά της είναι αρωματικό και δροσιστικό. Έχει αντιφυσητικές, σπασμολυτικές, διεγερτικές και σε υψηλές δόσεις αφροδισιακές ιδιότητες. Επίσης κάνει καλό στα παρακάτω: νευρικότητα, αϋπνία, ιλίγγους, ημικρανίες, βήχα και ατονία του πεπτικού συστήματος. Είναι χολαγωγό και βοηθά τη λειτουργία του συκωτιού. Είναι καταπραϋντικό του βήχα και της καταρροής. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από θηλάζουσες γυναίκες γιατί σταματά το γάλα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου