Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Περικύκλωσαν την πλωτή εξέδρα για το φυσικό αέριο


Kι ενώ οι κάτοικοι της Πέρδικας και των Συβότων είχαν ησυχάσει για λίγο με την υπόθεση του αγωγού φυσικού αερίου μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας να πει «όχι» στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την τουριστική ζώνη της Θεσπρωτίας, τα σχέδιά τους για ένα ήρεμο Πάσχα τους τα χάλασε μια πλωτή εξέδρα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) κοντά στο Πραπαμάλι.

Μεγάλη Πέμπτη, χτες, κάτοικοι της Πέρδικας βγήκαν στις παραλίες για να διαμαρτυρηθούν, ενώ αρκετοί κολύμπησαν και μέχρι την εξέδρα στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψή της.
Η πλωτή εξέδρα με τη βοήθεια της οποίας γίνονται υποθαλάσσιες γεωλογικές έρευνες, στήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη, κοντά στο σημείο όπου προβλέπεται η προσαιγιάλωση του αγωγού φυσικού αερίου (θέση Ομπρέλα 2). Έκπληκτοι οι κάτοικοι άρχισαν να φοβούνται ότι ξεκίνησαν εργασίες. Χτες, στις 11.30 το πρωί, μετά από «σήμα» της Κίνησης Πολιτών συγκεντρώθηκαν στην παράκτια περιοχή περίπου 200 κάτοικοι. Μερικοί από αυτούς είτε με δικά τους καραβάκια είτε κολυμπώντας προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλωτή εξέδρα. Τα σκάφη όμως του Λιμενικού Σώματος είχαν ήδη πάρει θέση, και δεν επέτρεψαν την «επιβίβαση» των διαμαρτυρόμενων επί της εξέδρας. Κατά την κινητοποίηση, ένα ρυμουλκό που ήταν κοντά στην εξέδρα, απομακρύνθηκε για να επιστρέψει λίγο αργότερα, με την αποχώρηση των πολιτών. «Μάθαμε ότι γίνονται γεωτρήσεις, για τις οποίες κανείς δεν ξέρει τίποτα, ούτε ο Δήμος ούτε η Περιφέρεια. Ενημερωθήκαμε μόνο ότι για την εξέδρα ελήφθη άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς ως Κίνηση Πολιτών θα συναντηθούμε με τον δικηγόρο μας για να καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα» τονίζει στον «Η.Α.» εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών ο Θωμάς Καρβούνης. Οι κάτοικοι της Πέρδικας, με αφορμή και την πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα του εκπροσώπου της ΔΕΠΑ Αντώνη Νάτσικα (στο φύλλο της 11ης Απριλίου), έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο σε οποιαδήποτε απόπειρα έναρξης των εργασιών, ενώ έχουν προειδοποιήσει ακόμα και με μια… νέα Κερατέα.
Τι είδους εργασίες γίνονται όμως ακριβώς στη θαλάσσια περιοχή της Πέρδικας; Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ στην οποία απευθύνθηκε ο «Η.Α.», τόσο στην ιταλική όσο και στην ελληνική πλευρά γίνονται αυτή την περίοδο γεωλογικές έρευνες τις οποίες έχει αναλάβει η εταιρία Fugro Seacore, μία από τις λίγες παγκοσμίως εταιρίες που ασχολούνται με την υποθαλάσσια γεώτρηση και έρευνα. Η εταιρία αυτή με ειδικά καράβια και πλωτές εξέδρες έχει μια σειρά από εργασίες να εκτελέσει για τη διέλευση του ελληνοϊταλικού αγωγού. Καταρχήν προσπαθεί να κάνει τοπογραφικούς χάρτες του βυθού με τη συνδρομή υπέρηχων. Εντός των καθηκόντων της, είναι η εκπόνηση ειδικής γεωφυσικής μελέτης στην οποία θα αποτυπωθούν στοιχεία για τη στρωματογραφία της γεωλογίας του πυθμένα, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν υπάρχουν γεωλογικές μεταβολές ή ρήγματα ή σεισμικά ρήγματα. Συγκεντρώνει παράλληλα στοιχεία με συντεταγμένες για οποιοδήποτε καλώδιο (π.χ. της ΔΕΗ, οπτικές ίνες) ή ενδεχόμενο αρχαιολογικό ναυάγιο, ενώ προχωρά και σε γεωτρήσεις για τη λήψη δειγμάτων που μέσω εργαστηριακών αναλύσεων θα δώσουν μια εικόνα για τη συμπεριφορά του εδάφους. Όλη αυτή η δουλειά γίνεται και στα ελληνικά και στα ιταλικά παράλια αλλά και κατά μήκος των 210 χλμ. του αγωγού. «Ανάλογα με τα υποθαλάσσια ευρήματα, μπορεί να αλλάξει και η χάραξη του αγωγού» τονίζει στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ κ. Νάτσικας, ο οποίος προσθέτει ότι «λόγω και της τουριστικής περιόδου, οι εντολές είναι να έχει τελειώσει η εταιρία τη δουλειά της μέχρι τέλος Μαΐου».
Σημειωτέον ότι στη θαλάσσια περιοχή ο αγωγός είναι θαμμένος στο έδαφος σε βάθος μέχρι 25 μέτρα. Μετά τα 25 μέτρα ο αγωγός είναι «ξαπλωμένος» στον βυθό.

Ποια η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
Οι αντιδράσεις της Πέρδικας αλλά και του δήμου Ηγουμενίτσας στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και στη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης εντός της τουριστικής ζώνης αποτελεί μείζον κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά για όλη την Ελλάδα, λόγω της σπουδαιότητας του έργου.
Σε ηπειρωτικό επίπεδο, το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει πάρει ακόμα θέση για τα όσα γίνονται, αν και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης μέχρι τώρα δεν έχει δείξει να συμμερίζεται τις αντιδράσεις των κατοίκων. Πριν από τρεις μήνες περίπου, ο κ. Καχριμάνης είχε χαρακτηρίσει τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από την Ήπειρο «ζήτημα εθνικής σημασίας». Λίγες μέρες πριν είχε παραβρεθεί σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου είχε γίνει ενημέρωση των πολιτικών φορέων της περιοχής για τον αγωγό από τον υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη. Στη συνεδρίαση αυτή, ο κ. Καχριμάνης είχε καταθέσει πρόταση για μετακίνηση της χωροθέτησης του εργοστασίου συμπίεσης από την προτεινόμενη θέση «Βαρικό» στη θέση «Φλοροβούνι».
Το θέμα του αγωγού του φυσικού αερίου ζητά πάντως να έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με επιστολή του προς τον πρόεδρό του Κώστα Πέτσιο η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Κώστας Κωτσαντής και Βασίλης Ζιώβας δηλώνουν τη στήριξή τους στον αγώνα των κατοίκων της Πέρδικας. «Η παραπληροφόρηση , η εξαπάτηση, ο εκβιασμός για την υλοποίηση του έργου ξεπερνάει τα όποια όρια. Αν η ΔΕΠΑ χρησιμοποιεί τόσο χοντρά ψέματα προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο σε τι μπορεί οι κάτοικοι να την εμπιστευτούν; […] Η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Πέρδικας έχει απορρίψει τον ελιγμό της κυβέρνησης για την θέση Φλοροβούνι» τονίζει σε ανακοίνωσή της, στην οποία εκτιμά επίσης ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να σταθεί στο πλευρό των Θεσπρωτών.
Στο μεταξύ, το επόμενο χρονικό διάστημα, η Κίνηση Πολιτών αναμένεται να έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη με τη διαμεσολάβηση του αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη.

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/11231/2011-04-22.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου