Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Η ΦΥΣΗ ΑΝΘΙΖΕΙ, ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ


Όταν μια μέλισσα βρ­ίσκει τροφή, αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι όταν δίνουν οδηγίες και κατευθύνσεις προς ένα άγνωστο μέρος. Η μέλισσα πρέπει να πει στις υπόλοιπες μέλισσες προς ποια κατεύθυνση να πετάξουν και πόσο μακριά να πάνε. Πρέπει ακόμη να τους δώσει πλη­ροφορίες για την ποσότητα και την ποιότητα του νέκταρος ή/και της γύρης. Αλλά πώς επικοινωνεί η μέλισσα με τις αδελφές της μέσα στη σκοτεινή κυψέλη; Αυτό το επιτυγχάνει εκτελώντας τους λεγόμενους Χορούς. Υπάρχουν διάφορα είδη Χορών που εκτελεί η εργάτρια μέλισσα: Ο Κυκλικός Χορός (Round Dance), o Κουνιστός ή Μικτός Χορός (Waggle Dance), και ο Χορός των Δονήσεων (Tremble Dance). Ο Κυκλικός Χορός είναι μια πιο απλή μορφή του Κουνιστού Χορού.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης το 330 π.Χ., παρατήρησε αυτή τη συμπεριφορά και την περιέγραψε στο έργο του "Περί ζώων ιστορίας". Εκεί συμπέρανε ότι γινόταν για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των υπολοίπων εργατριών.

Το 1947 ο Karl von Frisch συσχέτισε το στάδια του Χορού των συλλεκτριών με την απόσταση και την κατεύθυνση πηγής τροφής από τη θέση της κυψέλης. Ο προσανατολισμός του Χορού συσχετίζεται με τη σχετική θέση του ήλιου, και η διάρκεια του Χορού συσχετίζεται με την απόσταση από την κυψέλη. Ο Karl von Frisch εκτέλεσε μια σειρά πειραμάτων για να αποδείξει τη θεωρία του[1] [10]। Για τα ευρήματά του μάλιστα, του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ της Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1973.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

http://www.beenet.gr/index.php?name=News&file=article&sid=42&theme=Printer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου