Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Έντονος προβληματισμός στους κατοίκους της Πάργας για την αλόγιστη κοπή ελαιοδέντρων!


 


 Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην περιοχή της Πάργας η αλόγιστη- ή κατ΄άλλους ανεξέλεγκτη- κοπή των ελαιοδέντρων στην Πάργα. Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για παρέμβαση στο περιβάλλον η οποία αλλοιώνει την εικόνα της Πάργας εξαφανίζοντας σταδιακά το πράσινο. 

Η κοπή των δέντρων παρουσιάζει ραγδαία αύξηση την τελευταία πενταετία αφού «εξαφανίζονται» ελαιώνες ακόμη και μέσα από την «καρδιά» του οικισμού.

Τα ξύλα από τα αιωνόβια δέντρα «φεύγουν» προς πώληση ακόμη και στην Ιταλία με κέρδη μεν για τους ιδιοκτήτες με ανυπολόγιστες όμως επιπτώσεις για το περιβάλλον. 

Το θέμα είχε τεθεί πριν ένα περίπου χρόνο από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Πρέβεζας Στράτο Ιωάννου ο οποίος σε Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου είχε επισημάνει ότι ο ίδιος αναζητά νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να σταματήσει η αλόγιστη κοπή ελαιόδεντρων στην περιοχή. Κατά την ίδια συνεδρίαση είχε επίσης επισημανθεί ότι η αποψίλωση του ενετικού ελαιώνα, στο Καλαμίτσι της Πρέβεζας, έχει επηρεάσει την περιβαλλοντική ισορροπία στην περιοχή. 

Την ίδια στιγμή την ανησυχία των κατοίκων της Πάργας εντείνει ακόμη περισσότερο η κακή χρονιά για τους παραγωγούς ελαιολάδου, οι οποίοι μιλούν για πτώσης της τάξης του 80% γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει ιδιοκτήτες εκτάσεων με ελαιόδεντρα να αποφασίσουν την κοπή του και την πώλησή τους για ξυλεία. 

Αντίστοιχα φαινόμενα, με κοπή ελαιόδεντρων υπάρχουν και στην περιοχή της Πρέβεζας και σε ελάχιστα πλέον σημεία υπάρχουν «απομεινάρια» του Ενετικού Ελαιώνα, δέντρων στενά συνδεδεμένων με την ιστορία της περιοχής. 

Το θέμα της προστασίας των ελαιόδεντρων στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη θα πρέπει σίγουρα να «επικαιροποιηθεί» και να αποτελέσει αντικείμενο μιας συνολικής προσπάθειας στην οποία θα συμμετέχουν τόσο οι αρμόδιες αρχές όσο και οι κάτοικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου