Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ;

Μια πρόταση για ένα περίπατο στη φύση τώρα που άνοιξε ο καιρός.

Σε απόσταση 3 περίπου χιλ. από την Πάργα συναντάμε την Ανθούσα. Χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του λόφου με το κάστρο και μέσα στους αχανείς ελαιώνες και τη βλάστηση, το όμορφο χωριό είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από τι φαίνεται αρχικά. […]

Από τη μικρή αλλά όμορφη κεντρική πλατεία με τα καφενεία και τα ταβερνάκια βγαίνουμε με κατεύθυνση δυτική απ’ το χωριό . Καθώς διασχίζουμε τον υπέροχο ελαιώνα , από μικρά ανοίγματα δεσπόζει το Κάστρο πάνω απ’ τα κεφάλια μας , καθώς και το δυτικό τμήμα της Πάργας. Στα 0,8 χιλ. από την πλατεία συναντάμε πινακίδα που μας κατευθύνει δεξιά για τις παραλίες «Σπαρτίλα» , «Πλακερό» και «Αγ. Σώστη». Συνεχίζουμε με καλό χωματόδρομο, που σε κάποια κατηφορικά σημεία είναι στρωμένο με τσιμέντο. […] Στα 1,2 χιλ. μια κακοτράχαλη χάραξη οδηγεί με λίγων λεπτών πεζοπορία στην ακτή Σπαρτίλα . Συνεχίζουμε και στα 1,8 χιλ. φτάνουμε στο τέρμα του δρόμου , πάνω από το ξωκλήσι και την ακτή του Αγ. Σωστη. Ο κολπίσκος είναι μικρός με ελάχιστα κομμάτια αμμουδιάς ανάμεσα στα βράχια . Τα νερά όμως είναι πεντακάθαρα και η τοποθεσία απόκρυφη, σωστό ερημητήριο. Εξίσου απόκρυφο είναι και το ξωκλήσι του Αγ. Σώστη. Είναι χτισμένο στη σχισμή δυο πελώριων συμπαγών βράχων που συγκλίνουν με τρόπο συγκλονιστικό πολλά μέτρα παραπάνω. Το εκκλησάκι είναι πολύ μικρό και όλος ο ΝΑ του τοίχος αποτελείται από τον βράχο . […] Μια εκπληκτική λεπτομέρεια που κινεί την προσοχή μας είναι ο ωραίος σταλακτιτικός διάκοσμος […] που έχει δημιουργηθεί μετά από σταγονορροή αιώνων στην επιφάνια των βράχων.

Μια άχαρη τσιμεντένια σκάλα οδηγεί στην βραχώδη ακτή κάτω απ’ το εκκλησάκι . Η τελευταία εικόνα που παίρνουμε μαζί μας είναι ο φοβερός βράχος στα δυτικά, που καταλήγει κατακόρυφα στη θάλασσα , γνωστός από τις παραδόσεις της Πάργας με την ονομασία «Φραγκοπήδημα».

Απόσπασμα άρθρου του Θ.Δ. Μπασγιουράκη από το περιοδικό "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ" Τεύκος 39


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου