Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Σινάπι


Φυτό γνωστό στην αρχαία Έλλαδα από την εποχή του Ιπποκράτη και από τα σπόρια του οποίου παρασκευάζεται η μουστάρδα. Το άγριο σινάπι έχει καταπραυντικές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ το λευκό αποτελεί αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητος και ευεργετικό με ποδόλουτρο για τα κουρασμένα πόδια. Εφαρμογή σιναπιού στο δέρμα προκαλεί ήπιο ερεθισμό και αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.  Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της βρογχίτιδος, στομαχικών προβλημάτων, αποστημάτων, ρευματισμών, οσφυαλγίας, και των ελκών.
Οι σπόροι από την άσπρη μουστάρδα (άσπρο σινάπι) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από ειδικούς και όχι από άλλους. Είναι ένα ισχυρό ερεθιστικό όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα και τις μεμβράνες του. Οι σπόροι και το λάδι από τη μαύρη μουστάρδα (μαύρο σινάπι) μπορεί να προκαλέσουν σκάσιμο του δέρματος σε ευαίσθητους ανθρώπους μετά από εκτατεμένη επαφή (trofimos.blogspot.com)



Τα τρυφερά φύλλα του που έχουν γεύση πιπερώδη προστίθενται στις σαλάτες ή τρώγονται βρασμένα
Ο σπόρος αλέθεται και γίνεται η σκόνη της μουστάρδας είναι όμως και φαρμακευτικός χρησιμοποιούμενος κατά τα δυσπεψίας.

Περιέχει επίσης ένα αιθέριο έλαιο το οποίο είναι φαρμακευτικό χρησιμοποιούμενο κατά των παθήσεων του εντέρου.

Σινάπι (Βοτ.). Κοινή ονομασία διάφορων ειδών δικοτυλήδονων φυτών της οικογένειας των σταυρανθών, τα οποία ανήκουν στα γένη Sinapis και Brassica. Με την ονομασία αυτή είναι κυρίως γνωστά τα είδη Sinapis alba, Sinapis arvensis και Brassica nigra, τα οποία κατατάσσονταν παλαιότερα μαζί στο γένος Sinapis. 

Πρόκειται για μονοετή ποώδη φυτά τα οποία συναντώνται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις παραμεσόγειες χώρες και αποτελούν συνήθως ενοχλητικά ζιζάνια των αγρών. Συναντώνται αυτοφυή και στην Ελλάδα, όπου είναι γνωστά με διάφορες ονομασίες, όπως λαψάνα, βρούβα κ.ά. 

Τα φυτά αυτά παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία ως προς τη μορφή των φύλλων τους. Τα άνθη τους είναι κίτρινα, αποτελούμενα από 4 σέπαλα και από 4 πέταλα με σταυρωτή διάταξη, και σχηματίζουν ταξιανθίες βότρυς. Ο καρπός τους είναι κεράτιο. Τα σπέρματα (σιναπόσποροι) των ειδών Sinapis alba και Brassica nigra, καθώς και του συγγενικού ασιατικού είδους Brassica juncea (καφέ ή ινδικό σ.), χρησιμοποιούνται αλευροποιημένα για την παρασκευή της μουστάρδας (βλ. λ. μουστάρδα). (...)
(http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=48508:sinapi)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου