Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Έργα ΕΣΠΑ στο Δήμο Πάργας (Δείτε Αναλυτικά)

 Έργα ΕΣΠΑ στο Δήμο Πάργας (Δείτε Αναλυτικά)

 Ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, επιτυγχάνεται με την ένταξη στο ΕΣΠΑ και την υλοποίησή τους 34 πράξεων συνολικού προϋπολογισμού 65, 3 εκ. ευρώ.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στην Πρέβεζα έγινε αναλυτική παρουσίαση των έργων και αναπτύχθηκαν σε γενικές γραμμές οι στόχοι για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Ελένη Ρόκκου, ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ Ηπείρου, ανέρχεται σε 293 εκ. ευρώ. Σήμερα οι εντάξεις ανέρχονται στο 172,9% του προϋπολογισμού, οι συμβάσεις στο 105,1% και οι πληρωμές στο 67,3% αντίστοιχα.


Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογράμμισε ότι όσες ώριμες μελέτες υποβλήθηκαν στο ΕΣΠΑ, εντάχθηκαν όλες προς χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι τα θετικά αποτελέσματα υλοποίησης του προγράμματος οφείλονται στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.   Εκτενή αναφορά έκανε και στην προετοιμασία που έγινε από την Περιφερειακή Αρχή για τη νέα προγραμματική περίοδο, απόρροια της οποίας είναι η προένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της καινοτόμου πρότασης "Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου". Στο πλαίσιο αυτής, όπως είπε, το πρώτο έργο υποδομής που θα υλοποιηθεί είναι η αλλαγή χάραξης του Εθνικού Δρόμου που διέρχεται από την Αρχαία Νικόπολη.

"Η νέα προγραμματική περίοδος απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας. Τα έργα υποδομής πρέπει να έχουν συνέργεια με άλλες δράσεις",  εξήγησε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται με την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν τα έργα περιβάλλοντος, ενώ επανέλαβε το αίτημα των Περιφερειών ώστε τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου να είναι πολυτομεακά και πολυταμειακά. Πρόσθεσε ακόμη ότι από την Περιφερειακή Αρχή θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον πρωτογενή τομέα, για τη στήριξη των νέων αγροτών και την ολοκλήρωση ή κατασκευή αρδευτικών έργων,  επισημαίνοντας ότι "μέσα από αυτά γίνεται προσπάθεια να αλλάξουμε τον τόπο στην τωρινή εποχή της κρίσης. Ένα από τα λάθη που κάναμε και φτάσαμε εδώ είναι ότι ξεχάσαμε τον πρωτογενή τομέα".

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και στα αλιευτικά καταφύγια, λέγοντας ότι σε συνεργασία με τους Δήμους, θα καταβληθεί προσπάθεια να αδειοδοτηθούν. Τέλος, ζήτησε να υπάρξει συστράτευση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που υπάρχουν και την εξυπηρέτηση των πολιτών. "Κανένας - είπε- δεν έχει δικαίωμα να μη βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί. Πρέπει να γίνει μεγάλος αγώνας για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης και στον αγώνα αυτό την πρώτη θέση έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Ό, τι καλό σκεφτόμαστε να το κάνουμε πράξη στη νέα προγραμματική περίοδο, για το καλό του τόπου".

Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, αναφέρθηκε τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στη νέα προγραμματική περίοδο:  "Η επιτυχία του αναπτυξιακού εγχειρήματος για μια Περιφέρεια συναρτάται άμεσα και με το βαθμό επιτυχίας στην απορρόφηση και ποιοτική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε τις μεγαλύτερες απορροφήσεις από κάθε άλλη Περιφέρεια με επίτευξη των στόχων τόσο σε ποσοτικούς όσο και ποιοτικούς όρους", είπε ανάμεσα στα άλλα, προσθέτοντας ότι κατά την τριετή θητεία του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, "έχει συντελεστεί τεράστια πρόοδος στην ένταξη μικρών και μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ και στην απορρόφηση που θα αποτελέσουν τη βάση της ανάπτυξης για το μέλλον της Ηπείρου".

"Παρ’ ότι - συνέχισε - διανύσαμε και συνεχίζουμε να διανύουμε μια αντίξοη οικονομική συγκυρία πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο έργο που έδωσε ορατά αποτελέσματα. Με πολλή προσπάθεια και σκληρή δουλειά εντάχθηκαν σημαντικά έργα κάποια από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και κάποια οδεύουν προς την αποπεράτωσή τους". Ο Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε επίσης την προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκκου για τη συνδρομή που παρείχε στους φορείς με την πολύτιμη τεχνογνωσία της καθώς τους συνεργάτες της, λέγοντας ότι και για τη νέα προγραμματική περίοδο η στάση θα είναι διεκδικητική σε σχέση με τομείς ανάπτυξης και αναλογούντα ποσά, φέρνοντας ως παράδειγμα την προένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» με προϋπολογισμό περίπου 37,3εκ. €. Τέλος παρουσίασε συνοπτικά τους αναπτυξιακούς στόχους για τη νέα περίοδο.

Στην ημερίδα παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Ν. Ανατολιωτάκης, οι Δήμαρχοι Πρέβεζας Χρ. Μπαϊλης, Πάργας κ. ΑΘ. Λιόλιος, Ζηρού κ. Δ. Γιολδάσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ι. Ευθυμίου (εντεταλμένος), Φ. Μικρούλης, Β. Γιολδάσης, Μ. Σπυρέλης, Γ. Ζάκας, εκπρόσωποι επιμελητηρίων, φορέων, υπηρεσιών.
 
Τα έργα συνολικά του ΕΣΠΑ παρουσίασε η προϊσταμένη της Ε.Δ.Α. κ. Ελένη Ρόκκου. Το έργο του "Λιμενικού - Αλιευτικού Καταφυγίου Παντοκράτορα" παρουσίασε ο κ. Γ. Λογοθέτης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πρέβεζας και τα έργα Πολιτισμού η κ. Χρ. Μερκούρη Προϊσταμένη ΛΓ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτω
 
ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ ΜΕ Ε.Ο. ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Προϋπολογισμού: 6,7 εκ€
ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αφορά την απευθείας σύνδεση της έδρας του Δήμου Πάργας, το Καναλλάκι, με την εθνική οδό Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας. Το μήκος του δρόμου είναι 6,7 χλμ.
ΦΑΣΗ: Η κατασκευή του δρόμου από την Χ.Θ. 0+000 έως την Χ.Θ. 5+830 περίπου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
 
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ - ΛΙΒΑΔΑΡΙ
Π/Υ: 0,4 εκ€
ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Αντικείμενο του έργου - το οποίο ολοκληρώθηκε- ήταν η βελτίωση του μοναδικού υφιστάμενου δρόμου (χωματόδρομου) που συνδέει το Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδαρίου με τον υπόλοιπο Δήμο της Πάργας, μήκους 2,5 χλμ..
 
5η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ (ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΑΡΓΑΣ)
Π/Υ: 1,5 εκ€
ΦΟΡΕΑΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Με το έργο - το οποίο ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε χρήση - έγινε η βελτίωση τμημάτων της 5ης επαρχιακής οδού από την διασταύρωση με τη δημοτική οδό προς παραλία Πάργας μέχρι τη διασταύρωση με τη δημοτική οδό προς παραλία λύχνος συνολικού μήκους 2,5χλμ.
 
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ - ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΠΑΡΓΑΣ
Π/Υ: 2,1 εκ€
ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το αντικείμενο αφορά την αντικατάσταση παλαιών δικτύων στα Δημοτικά διαμερίσματα Αγιάς, Ανθούσας, Λιβαδαρίου στον οικισμό της Πάργας , στην παραλία του «Βάλτου» και στον οικισμό της Αγίας Κυριακής. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 4,6 χλμ και η παρέμβαση που αποσκοπεί στην βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενου νερού σε 15.000 περίπου κατοίκους.
ΦΑΣΗ: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του δικτύου και έχει δοθεί σε χρήση το μεγαλύτερο μέρος αυτού.
 
ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ
Π/Υ: 13,3 εκ€
ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου συλλογής ακαθάρτων των Δ.Δ Αγιάς και Ανθούσας της σημερινής Δημοτικής Ενότητας Πάργας (του πρώην Δήμου Πάργας) και των οικισμών Αγ. Κυριακής, Βάλτου και Λυχνού της Δ.Ε. Πάργας του ομώνυμου Δήμου μήκους 45,9 χλμ. Παρέμβαση που αποσκοπεί στην αύξηση κατά 6.300 περίπου κατοίκων που εξυπηρετούνται από τον βιολογικό καθαρισμό Δήμου Πάργας.
ΦΑΣΗ: Η σύμβαση υπογράφηκε στις 22/10/2012 με προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης τις 22/10/2014 και εκτελούνται οι εργασίες για την κατασκευή του έργου.
 
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ Τ.Ε. ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ
Π/Υ: 19.731,66€
ΦΟΡΕΑΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ
ΦΑΣΗ: Διαδικασία διαγωνισμού.
 
Δράσεις Υγείας - Πρόνοιας
 
ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΓΑΣ
Π/Υ:   333.000 €
ΦΟΡΕΑΣ: Α.Σ. “ Π.ΑΡ.Γ.Α (ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ – ΑΡΩΓΗ – ΓΝΩΣΗ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ)”
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η προτεινόμενη πράξη αφορά στην συμβουλευτική υποστήριξη και στην αναβάθμιση των προσόντων 80 άνεργων ωφελουμένων του Δήμου Πάργας της Π.Ε. Πρέβεζας . Από το σύνολο των ωφελουμένων οι 15 θα είναι νέοι κάτω των 25 ετών, οι 38 θα είναι γυναίκες, οι 20 θα απασχοληθούν σε δυναμικούς κλάδους όπως πράσινη οικονομία, εναλλακτικός τουρισμός, νέες τεχνολογίες , πολιτισμός και οι 6 θα συστήσουν κοινωνική επιχείρηση. Οι ωφελούμενοι θα παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης σε θέματα τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων – 20 άτομα, εναλλακτικών μορφών τουρισμού– 20 άτομα, τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών και άλλων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων– 20 άτομα, Ίδρυση και λειτουργία μικρών επιχειρήσεων – 20 άτομα .
ΦΑΣΗ: Διαδικασία έγκρισης σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου