Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Γεωτρήσεις για πετρέλαιο στις χερσαίες περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα»

 
 Πηγή χάρτη: Εθνος

Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, σύμφωνα με τη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος δημοσιεύτηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ την ίδια ημέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης είχε συνομιλίες στις ΗΠΑ για την αναζήτηση επενδυτών. 

Εντός του μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί και ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε αφορά στις χερσαίες περιοχές «Αρτα – Πρέβεζα», «Αιτωλοακαρνανία» και «ΒΔ Πελοπόννησος» για τις οποίες υπέβαλε στις 14 Απριλίου 2014 αίτημα η ιταλική ενεργειακή εταιρεία Enel Τrade Spa.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Energean Οil & Gas, η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο και έχει τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής στο Κατάκολο και τα Ιωάννινα.

Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από τρεις ημερολογιακούς μήνες από τη δημοσίευση.

Oπως αναφέρει η προκήρυξη, το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, ενώ στα βασικά κριτήρια αξιολόγησης, πέραν του μισθώματος, περιλαμβάνονται:

  • Η οικονομική βιωσιμότητα του ενδιαφερόμενου όσον αφορά στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων, καθώς και η τεχνική ικανότητα και η εμπειρία.
  • Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής, για την οποία υποβάλλεται προσφορά.
  • Ο τρόπος αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας που προτείνει ο ενδιαφερόμενος, σε συνδυασμό με την κατανόηση του γεωλογικού περιβάλλοντος, καθώς και η εμπειρία σε γεωτρήσεις υπό την παρουσία υδροθείου.
  • Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις,
 η εμπειρία από ανάλογες εργασίας σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές με αναπτυγμένο τουρισμό. 
 
  • Επίσης, έμφαση δίνει σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει επιδείξει ο αιτών σε προηγούμενες ανάλογες παραχωρήσεις.
Εν τω μεταξύ στην Ουάσιγκτον ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Ερνεστ Μονίζ, την αρμόδια υφυπουργό Εξωτερικών Κάθριν Νόβελι και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους ενημέρωσε για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα με έμφαση στις διασυνδέσεις φυσικού αερίου και τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε νέα συνάντηση στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ ο κ. Μανιάτης είχε επαφές και με στελέχη μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.

Μανταλένα Πίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου