Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ: Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ

 

Γράφει ο   Γιώργος Δημητρακόπουλος

Άλκης Αλκαίος, «ένας ποιητής που παρίστανε τον στιχουργό».
Αυτό δήλωσε ο Θάνος Μικρούτσικος που για πολλά χρόνια  συνεργάστηκε με τον Άλκη.

Ο Θάνος έκανε την αρχή κι αργότερα πλήθος συνθετών με τη συνδρομή σπουδαίων ερμηνευτών, μας  έδωσαν πολύ όμορφα τραγούδια που σημάδεψαν κι άλλαξαν  το τοπίο στο νεότερο ελληνικό τραγούδι και μάλιστα χωρίς ημερομηνία λήξης μιας κι υπάρχουν πολλά ακόμα ποιήματα του Άλκη στα χέρια συνθετών που αργά ή γρήγορα θα μελοποιηθούν.


Ο ίδιος ο Άλκης, αρνιόταν την ιδιότητα του ποιητή και υποστήριζε πως είναι μόνο στιχουργός. Τα επιχειρήματα και των δυο έχουν καταγραφεί στη μια και μοναδική τηλεοπτική παρουσία του Άλκη, το 1990 στην εκπομπή «Η περιπέτεια ενός ποιήματος» του Αντώνη Κόκκινου στην ΕΡΤ που μπορείτε να δείτε στο:


http://www.hprt-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=94448&autostart=0


Υπάρχει επίσης κι η μοναδική ραδιοφωνική παρουσία του, στο 2ο πρόγραμμα της ΕΡΤ, το 1982, που μπορείτε να ακούσετε στο:


https://www.youtube.com/watch?v=d1QNHjCyPNU


Ο Θάνος Μικρούτσικος, διάβασε στον κυριακάτικο Ριζοσπάστη στις 12 Φλεβάρη του 1978, ένα ποίημα με τίτλο «Φλεβάρης 1848» με υπογραφή ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ απ’ την αδημοσίευτη ποιητική του συλλογή «Ο οργασμός του κόσμου», το μελοποίησε, επικοινώνησε με τον Βαγγέλη Λιάρο (το πραγματικό όνομα του ποιητή), στην όμορφη Πάργα, και το ποίημα έγινε τραγούδι.


Ένας μύθος σιωπής καλύπτει το πορτρέτο του Άλκη Αλκαίου.

Στάθηκε μακριά από κάθε δημοσιότητα και προβολή χαρίζοντας μας μόνο, με μεγάλη φειδώ δύο λόγια στα εισαγωγικά κείμενα των δίσκων του. Ήταν επιλογή του και τη σεβάστηκαν άπαντες οι συνεργάτες του κι αυτό τους τιμά..


Ο Άλκης Αλκαίος ως πολίτης του κόσμου και εκφραστής της παγκόσμιας ελευθερίας, γράφει περιεκτικά, σουρεαλιστικά, αλληγορικά μα άμεσα και λαϊκά, ταξιδεύοντάς μας σ’ όλο το σύμπαν και σ’ όλο τον χρόνο της καταγεγραμμένης ανθρώπινης ιστορίας. Οι στίχοι του, μας αποκαλύπτουν κάθε σκέψη του, ερέθισμα, ανησυχία και ελπίδα, είναι γεμάτοι ποιητικές εικόνες και πολλαπλές ερμηνείες.


Τσακμάκια στη ψυχή και το νου όσων αγαπήσαμε τον λόγο του και όσων θα τον αγαπήσουν.



Λόγος που δεν θα σιγάσει μέχρι να ξεκλειδώσει ο καθένας από μας το δικό του νόημα.


Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι που αναφέρονται στον Άλκη Αλκαίο με ενδιαφέροντα στοιχεία απ’ τη ζωή του και το έργο που μας άφησε. Τα πιο ενδιαφέροντα είναι:



1. Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλάει για τον Άλκη Αλκαίο. Απ’ το αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο στον ΙΑΝΟ στις 27 Απριλίου του 2007 


2. Η διάλεξη του Άλκη Αλκαίου για τον Κώστα Καρυωτάκη με τίτλο «Κώστας Καρυωτάκης: Ο Ποιητής που αγαπήθηκε και μισήθηκε» που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1967 στην Πάργα Πρεβέζης. Ο Άλκης ήταν μόλις 17 ετών και δυο μηνών, στη τελευταία τάξη του 6τάξιου τότε γυμνασίου!


http://vorioionio.blogspot.gr/2013/05/1967.html

3. Άλκης Αλκαίος, Το ποίημα «Σβετλάνα» και σπάνια Άρθρα από τον Ριζοσπάστη (επιμέλεια Ντοκουμέντου: Μάνος Ορφανουδάκης)


http://www.poiein.gr/archives/20760/index.html

4. Άλκης Αλκαίος, «Εμπάργκο», εκδ. «Εταιρεία Νέας Μουσικής», Αθήνα 1983


http://www.poiein.gr/archives/16882/index.html και http://www.poiein.gr/archives/20219/index.html

5. Το φύλλο της εφημερίδας Ριζοσπάστης με το δημοσιευμένο ποίημα του Άλκη που διάβασε ο Θάνος Μικρούτσικος και ξεκίνησε η συνεργασία τους. Θα το βρείτε στη σελίδα 10 της εφημερίδας.


http://efimeris.nlg.gr/ns/pdfwin.asp?c=65&dc=12&db=2&da=1978

6. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΑΛΚΑΙΟΥ 

http://mousikaproastia.blogspot.gr/2012/12/blog-post_15.html

7. Άλκης Αλκαίος (23 Νοεμβρίου; 1949 - 10 Δεκεμβρίου 2012), blog με πολλούς συνδέσμους.


http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/12/1949-10-2012.html

8. Τα βιβλία των Οδυσσέα Ιωάννου, «Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος».





και Μιλτιάδη Πασχαλίδη «Αγύριστο κεφάλι».




Κάποιοι σύνδεσμοι αξιόπιστοι και κάποιοι με ανακρίβειες και μυθεύματα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σχόλια αναγνωστών που συνοδεύουν τους σχετικούς συνδέσμους. Ας είστε λοιπόν προσεκτικοί όσοι θελήσετε να περιηγηθείτε. Άλλος ένας λόγος ώστε να μιλήσουν αυτοί που ξέρουν τις αλήθειες και να βάλουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση, το χρωστάνε στον Άλκη και σ’ όσους αγαπούν τον λόγο του.


Έχοντας συγκεντρώσει τα μελοποιημένα ποιήματα/στιχουργήματα του Άλκη Αλκαίου θέλησα να τα μοιραστώ μαζί σας κι επόμενος στόχος – πόθος μου είναι να ασκηθούν οι δέουσες πιέσεις στους ανθρώπους που τον γνώριζαν πολύ καλά και βρίσκονται ακόμα εν ζωή (Θάνος Μικρούτσικος, Σωκράτης Μάλαμας, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Οδυσσέας Ιωάνου, Δημήτρης Μπάγκας κ.α.), ώστε να καταγράψουν και να δώσουν στον αναγνώστη τα στοιχεία εκείνα που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει σωστά τον ποιητικό λόγο του Άλκη.



Κάποιοι απ’ αυτούς που τον γνώριζαν καλά, δυστυχώς για μας, δεν είναι μαζί μας, είναι μαζί του, στους κήπους με τα εντελβάις (Δημήτρης Μητροπάνος, Μάριος Τόκας) και τραγουδούν το ΚΙΦ, που μεταξύ των άλλων, περιέχει στο φινάλε του την αγαπημένη ατάκα του Άλκη απ’ όπου κι ο τίτλος αυτού το πονήματος (Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΑΚΟΜΑ) κι όπως ο ίδιος είχε πει, «πιστεύω ότι δεν θα παιχτεί ποτέ και μακάρι να μην παιχτεί ποτέ για να ‘χουμε τουλάχιστον να ελπίζουμε σε κάτι



 Γιώργος Δημητρακόπουλος / Αύγουστος 2014


Μετά από το κείμενο ακολουθεί η συλλογή των μελοποιημένων ποιημάτων του Άλκη Αλκαίου.
 Δείτε τα όλα 


Τα συγχαρητήριά μας στον κο Δημητρακόπουλο!

(Το κείμενο δημοσιεύεται με την άδειά του)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου