Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για την κάλυψη των εφημεριών στα Κ.Υ. Πάργας και Καναλακίου


Νάστας: Δεν θα κλείσει ούτε το Κ.Υ. Καναλακίου ούτε το Κ.Υ. Πάργας


Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποίησε ο δήμος Πάργας το πρωινό του Σαββάτου με αφορμή την οριακή λειτουργία των Κέντρων Υγείας Πάργας και Καναλλακίου. 

Μάλιστα  στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν και αρκετοί επαγγελματίες και  πολίτες της γύρω περιοχής.  Έτσι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του δημάρχου Πάργας κ.Νάστα, ενώ επιστολές απέστειλαν οι Βουλευτές του Νομού κ.κ.Μπάρκας και Γιαννάκης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Στράτος Ιώαννου. 


Επιπλέον στην συνεδρίαση έπειτα από πρόσκληση του δήμου και μεταξύ άλλων έδωσαν το παρών αλλά και απαντήσεις σε δημοτικούς συμβούλους, ο Διοικητής του νοσοκομείου Πρέβεζας κ.Γεωργάκος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Πρέβεζας κ.Δήμας καθώς και οι Διευθυντές των Κ.Υ. Καναλακίου και Πάργας κ.Κυρίτσης και κ.Τέισεν. 

Η συνεδρίαση κατέληξε στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος όπου θα κοινοποιηθεί παντού και το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση των χρημάτων για την κάλυψη των εφημεριών και την στελέχωση μόνιμων ιατρών. 

Το πρόγραμμα για τον μήνα Ιούνιο περιλαμβάνει 15 εφημερίες για το Κ.Υ. Καναλακίου και 15 για το Κ.Υ. Πάργας. 

Μάλιστα ο Διευθυντής του Κ.Υ. Καναλακίου, τόνισε πως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχουν φέρει τα Κ.Υ. σε αυτό το οριακό σημείο, δεν μας ακούει κανείς…να παραιτηθεί το δημοτικό συμβούλιο και να κλείσουμε την εθνική οδό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, κατέληξε ο κ.Κυρίτσης. Αξίζει να αναφέρουμε την δήλωση της Διευθύντριας του Κ.Υ.Πάργας, κ.Τέισεν η οποία μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης για την κάλυψη των εφημεριών ενώ ανέφερε πως και οι δύο γιατροί στο Κ.Υ. Πάργας είμαστε στα όρια της συνταξιοδότησης και θα πρέπει άμεσα να γίνει πρόσληψη ιατρού για την στελέχωση του Κ.Υ. 

Επίσης τονίστηκε λόγω έλλειψης προσωπικού τα Κ.Υ. για την καλύτερη λειτουργία  να επανέλθουν στα νοσοκομεία και όχι στην 6η ΥΠΕ, τουλάχιστον έως ότου  στελεχωθούν.

Ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων.


Διαβάστε την εισήγηση του Δημάρχου Πάργας κ.Νάστα ο οποίος ανέφερε 


"Η αιτία για τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση  του Δημοτικού μας Συμβουλίου είναι τα σοβαρά προβλήματα  που προέκυψαν με τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας  Καναλακίου και Πάργας.

Γνωρίζετε τη γενικότερη αναταραχή που υπάρχει  αυτή  την  περίοδο   στον χώρο  της Υγείας λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης.

Εμάς όμως μας αφορά, για λογαριασμό των πολιτών μας,  η λειτουργία των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα όρια  του Δήμου μας και συγκεκριμένα τα δύο Κέντρα Υγείας που έχουμε.

Θεωρήσαμε  αναγκαίο να σας καλέσουμε σήμερα, για να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από ενημέρωση που είχαμε και εμείς από  τους υπεύθυνους για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας.

Επίσης θα πρέπει να αποφασίσουμε τις περαιτέρω ενέργειες που θα προχωρήσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία τους.

Τις προηγούμενες μέρες  πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη  στο γραφείο μου  με την  παρουσία του Διοικητή του Γενικού  Νοσοκομείου Πρέβεζας  κ. Γεωργάκου,  του Αντιδημάρχου κ. Σίσκα, του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Σμπόνια,  και των Διευθυντών των δύο Κέντρων Υγείας.

Στη συνέχεια έστειλα στις 14 Μαίου επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και στη  Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στην επιστολή αυτή  ζητούσα να υπάρχει αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών.

Και σε αυτό το σημείο να σας εξηγήσω πώς ακριβώς προέκυψε το πρόβλημα και ποιο ακριβώς είναι.

Το  Κέντρα Υγείας με τις πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αποτελούν πλέον το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).    

Αυτά υπάγονται στη  Διοίκηση της αντίστοιχης Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι στην Διοίκηση του αντίστοιχου Νοσοκομείου, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και όχι του νοσοκομείου της Πρέβεζας.

Ενημερωθήκαμε μέσω του Νοσοκομείου ότι με πρόσφατο   έγγραφο (αριθμ. πρωτ. 10332/16-4-2015) της  Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας  Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, αλλάξανε τα ποσά για την χρηματοδότηση των εφημεριών.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο  υπήρχε  και σχετικός  πίνακας κατανομής πιστώσεων των εφημεριών ανά Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας από 1-1-2015 έως και 31-12-2015.

Με βάση το έγγραφο και τον πίνακα έχουμε τα εξής νέα δεδομένα:

1ον) Το προβλεπόμενο Δωδεκατημόριο (12μόριο) των  τακτικών εφημεριών των γιατρών για τοΚέντρο Υγείας Πάργας ανέρχεται σε  3279,41 ευρώ ανά μήνα.

Όμως το ποσό αυτό δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.

Οι εφημερίες που πραγματοποιούνται στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανά μήνα αντιστοιχούν σε ποσά από 4500 έως 5000 ευρώ για τις τακτικές και από 700 έως 1200 ευρώ για τις πρόσθετες εφημερίες.

2ον) Το  προβλεπόμενο πλαφόν των τακτικών εφημεριών των ιατρών για το Κέντρο Υγείας Καναλακίου ανέρχεται σε 5340,40 ευρώ ανά μήνα.

Όμως οι εφημερίες που πραγματοποιούνται   στο  συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας ανά μήνα,  αντιστοιχούν σε ποσά  άνω των  5500 ευρώ  για  τις τακτικές και από 700 έως 1300 ευρώ για τις πρόσθετεςεφημερίες.

Πλέον, δεν υπάρχει κωδικός πληρωμής των πρόσθετων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας με αποτέλεσμα οι πληρωμές όλων των εφημεριών να γίνονται από τον κωδικό των τακτικών εφημεριών.
 
Αρα, οι γιατροί των Κέντρων Υγείας  θα πρέπει είτε να εφημερεύουν χωρίς να πληρώνονται,  είτε να εφημερεύουν μόνο για  15 ημέρες περίπου το μήνα στο Κέντρο Υγείας Πάργας και  για 20  ημέρες περίπου το μήνα στο Κέντρο Υγείας  Καναλακίου.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

Οι εφημερίες θα πρέπει να είναι πλήρεις, για όλη τη διάρκεια του μήνα!

Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε το τελειωτικό πλήγμα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του Δήμου μας!

Ηδη υπάρχει  μεγάλη έλλειψη  ιατρικού προσωπικού και δεν μπορεί να γίνει καμία πρόσθετη μετακίνηση γιατρού  από άλλο Κέντρο Υγείας  της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Η αδυναμία κανονικής λειτουργίας των  Κέντρων Υγείας του Δήμου μας, θα δημιουργήσει  κινδύνους στη δημόσια υγεία και την υγεία των πολιτών.

Επίσης, λόγω της τουριστικής περιόδου, θα προκαλέσει ζημιά στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και ιδιαίτερα της Πάργας.

Περαιτέρω  θα πλήξει και την εικόνα του Δήμου μας και της χώρας μας στο εξωτερικό.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η περιοχή της Πάργας συγκεντρώνει σχεδόν ολόκληρη την τουριστική κίνηση του Νομού Πρέβεζας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του πληθυσμού από τον Μάιο έως και τον Οκτώβρη κάθε χρόνο.

Αναγνωρίζουμε  ότι η οικονομική κρίση έχει φέρει  νέα δεδομένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Είναι γνωστό ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί όμως το βασικό πυλώνα του συστήματος και εξυπηρετεί άμεσα τους πολίτες.

Ταυτόχρονα προσφέρει καθολική  πρόσβαση, ιδιαίτερα σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Εκτός από την αδυναμία  πλήρους κάλυψης του προγράμματος εφημεριών έχουμε και άλλο ένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε όπως είπα πριν.

Το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού  προσωπικού που υπάρχει στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Πάργας υπηρετούν δύο γιατροί Διευθυντές Γενικής Ιατρικής οι οποίοι πραγματοποιούν εφημερίες.

Επίσης  εφημερίες  πραγματοποιεί και ένας  γιατρός  Επιμελητής Β’  Γενικής Ιατρικής ο  οποίος μετακινείται από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, και ένας γιατρός  Επιμελητής  Β’  Γενικής Ιατρικής ο οποίος θα έλθει τον Ιούνιο από  το Περιφερειακό Ιατρείο Περιστερίου Μετσόβου.

Στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου υπηρετούν δύο οδοντίατροι, ένας γιατρός Διευθυντής Παθολογίας και ένας γιατρός Επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής οι οποίοι πραγματοποιούν εφημερίες.

Εφημερίες πραγματοποιεί εκεί και ένας γιατρός Επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού και ένας αγροτικός γιατρός.
Όπως αντιλαμβάνεστε  αν δεν είχαμε τις μετακινήσεις γιατρών από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, δεν θα υπήρχαν οι αναγκαίοι ειδικευμένοι γιατροί για την κανονική λειτουργία των δύο Κέντρων Υγείας μας.


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με βάση  τα παραπάνω, θεωρώ ότι πέρα από τη δική μου επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, την οποία καταθέτω για ενημέρωσή σας,  θα πρέπει  να υπάρχει και σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου.

Ένα ψήφισμα  που θα αποσταλεί  σε όλους τους αρμόδιους  του Υπουργείου Υγείας,    στους φορείς του νομού μας,   στους δύο κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους, στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οπουδήποτε αλλού κριθεί σκόπιμο.

Οφείλουν  να ενώσουν και αυτοί τη φωνή τους με τη δική μας , για να λυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε την υγεία και την περίθαλψη των δημοτών μας

Προτείνω το ψήφισμά μας να ζητάει πρώτα απ΄όλα την αύξηση του κονδυλίου εφημεριών για το 2015 των Κέντρων Υγείας  της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας ,    με παράλληλη   αύξηση  κατά 50% περίπου των προβλεπόμενων ποσών  για τα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας.

Επίσης στο ψήφισμά μας θα πρέπει  ζητήσουμε στις νέες προσλήψεις  ιατρικού προσωπικού  που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, να προβλεφθούν ειδικευμένοι γιατροί και για τα Κέντρα Υγείας και όχι μόνο για τα Νοσοκομεία.

Και συγκεκριμένα για τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει κάθε μέρα να εφημερεύουν και τα δύο Κέντρα Υγείας του Δήμου μας και δεν δεχόμαστε την εναλλάξ εφημερία.

Η Πολιτεία πρέπει καταλάβει ότι στον τομέα της Υγείας δεν μπορεί να υπάρχουν περικοπές παρά μόνο όσες έχουν σχέση με τη σπατάλη δημόσιων πόρων.

Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο.
Σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε καταστάσεις που δεν τιμούν ούτε το εθνικό σύστημα υγείας, ούτε τους γιατρούς μας αλλά ούτε τους πολίτες μας.

Και εδώ βέβαια χρειαζόμαστε την παρέμβαση και την υποστήριξη των δύο Βουλευτών μας, και για τη αύξηση του κονδυλίου των εφημεριών αλλά και  για να προβλεφθούν νέες θέσεις  γιατρών στα δύο Κέντρα Υγείας μας, τώρα που προετοιμάζεται η προκήρυξη νέων θέσεων ιατρών για όλη την Ελλάδα."



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου