Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αρχαίο θέατρο ήρθε στο φως στη Λευκάδα

Αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα

Ένα μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο ήρθε στο φως στον λόφο «Κουλμού» στη Λευκάδα, σε σημείο που είχε υποδείξει ανασκαφική έρευνα των αρχών του 20ού αιώνα. Δοκιμαστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του «Κούλμου», έφεραν στο φως σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής.
Οι έρευνες έγιναν στον λόφο, στην ιδιοκτησία Νικολάου Μικρώνη, στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου, όπου διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα.
Οι αρχαιολόγοι δεν είχαν πληροφορίες για την ύπαρξη του θεάτρου, διότι αυτό δεν αναφερόταν πουθενά στις αρχαίες πηγές. Ωστόσο, στις αρχές του 20ού αιώνα είχε πραγματοποιηθεί ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα, υπό τη διεύθυνση του Γερμανού αρχαιολόγου Ε. Κrüger, συνεργάτη του W. Dörpfeld, στην εν λόγω τοποθεσία.

Αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα
Η θέση του θεάτρου στον λόφο «Κουλμού» | 
Τα ανασκαφικά ημερολόγια και σχέδια του Κrüger ήταν αυτά που καθοδήγησαν τους σύγχρονους αρχαιολόγους να εντοπίσουν τα στοιχεία που σχετίζονται με αρχαίο θέατρο, καθώς τότε, ο Γερμανός αρχαιολόγος δεν είχε κάνει εκτεταμένες δημοσιεύσεις των συμπερασμάτων του.

13 τομές

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας πραγματοποίησε δεκατρείς τομές και από τα αποτελέσματα των εργασιών επιβεβαιώθηκε η θέση του θεάτρου, ενώ εντοπίστηκαν επίσης σειρές εδωλίων, τμήμα της ορχήστρας και τμήματα των αναλημματικών τοίχων του κοίλου και της σκηνής.
Στις έξι από τις τομές εντοπίσθηκαν εδώλια λαξευμένα στον βράχο, βάθους κυμαινόμενου από 0,73 έως 0,90 μ. και ύψους από 0,22 έως 0,33 μ. Από την ορχήστρα εντοπίσθηκε τμήμα τοίχου σε κάτοψη τεταρτημορίου, πλάτους έως 0,60 μ.
Αρχαίο θέατρο στη Λευκάδα
Μέρος του επιμήκους αναλημματικού τοίχου βόρεια του θεάτρου | 
Όσον αφορά δε τον αναλημματικό τοίχο του κοίλου, αυτός εντοπίσθηκε σε μήκος 3 μ. και πλάτος έως 0,79 μ. Ο αναλημματικός τοίχος εντοπίστηκε σε μήκος 25 μ. και ύψος έως 0,75 μ.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτσμού, πλέον η συνέχιση της έρευνας, η ανάδειξη και η προστασία του μνημείου αποτελούν προτεραιότητα των υπηρεσιών του και στην προσπάθεια αυτή θα έχει αρωγούς και συνεργάτες τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου