Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Τι γιορτάζουμε στην Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας



Από όλες τις Παγκόσμιες Ημέρες που έχουν θεσμοθετηθεί, η Ημέρα της Γυναίκας είναι μία ημέρα με ιδιαίτερη βαρύτητα και από τις πιο δικαιολογημένες για να υπάρχουν. Είναι μέρα ιδιαίτερης τιμής προς τους πρώτους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους στη δουλειά, επειδή αυτή είναι η βάση και για κάθε άλλο δικαίωμα (είτε γυναίκας , είτε άνδρα). Δεν έχει σχέση με καμμία πραγματική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο φύλλα.


Στις 8 Μάρτη του 1857, οι εργαζόμενες στις βιοτεχνίες ενδυμάτων της Ν. Υόρκης, διοργάνωσαν πορείες με πικετοφορία, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο 10 ωρών (δούλευαν μέχρι και 16 ώρες την ημέρα) και ισότιμα δικαιώματα για τις γυναίκες. 

Ήθελαν ανθρώπινες συνθήκες, διότι εργαζόταν σε μολυσμένο περιβάλλον όπου οι πυρκαγιές ήταν συχνές και ο ήχος των μηχανημάτων εκκωφαντικός. Δέχονταν πρόστιμα για ότι βάλει ο νούς. Επειδή μιλούσαν, επειδή γελούσαν ή τραγουδούσαν, για τους λεκέδες από τα λάδια των μηχανών στα υφάσματα, για τις ραφές που ήταν πολύ στενές ή πολύ χαλαρές. Οι υπερωρίες ήταν συχνές, αλλά η πληρωμή γι’ αυτές όχι.


Τον Φεβρουάριο του 1910 έγινε μια μεγάλη και μακροχρόνια απεργιακή κινητοποίηση ξανά στη Ν.Υόρκη. Σ’ αυτήν πήραν μέρος πάνω από 20.000 εργάτριες.

Για 13 εβδομάδες, γυναίκες μεταξύ 13 και 25 ετών διοργάνωσαν πικετοφορίες συμμετέχοντας σε καθημερινή βάση. Καθημερινά δέχονταν επίθεση των αστυνομικών που τις ξυλοκοπούσαν και τις φόρτωναν σε κλούβες. Όμως η απεργία δεν διαλύθηκε παρά μόνο όταν έγιναν συμβιβασμοί στις περισσότερες επιχειρήσεις. 


Την ίδια χρονιά, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δεύτερης Διεθνούς Συνδιάσκεψης Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, η επαναστάτρια και αγωνίστρια του παγκόσμιου εργατικού κινήματος Κλάρα Τσέτκιν πρότεινε να καθιερωθεί η 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα γης Γυναίκας, ώστε να τιμηθούν οι δύο προηγούμενες ιστορικές διαδηλώσεις των ΗΠΑ. Να αφιερωθεί στις εργαζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου και στον αγώνα για το δικαίωμα ψήφου, που ακόμη δεν είχε καθιερωθεί.

Το 1977, ύστερα από τόσους και τόσους αγώνες που ακολούθησαν σε Ευρώπη και Αμερική, ο ΟΗΕ καλεί κάθε χώρα να αφιερώνει αυτή την ημέρα στα δικαιώματα των γυναικών.

Έτσι λοιπόν, η 8η Μάρτη έχει αυτήν ακριβώς τη σημασία. Δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα τιμής και μνήμης για εκείνες τις εργάτριες που έσπασαν το φόβο τους, τολμώντας να διεκδικήσουν όσα τους ανήκαν, και για όσες άλλες τις ακολούθησαν αργότερα. Είναι ημέρα υπόσχεσης για νέους αγώνες των εργαζομένων γυναικών του σήμερα!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου