Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ Φ.Α. ΣΕ ΣΥΒΟΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑ ΠΑΡΓΑ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Ιούνιος 2011

Τις τελευταίες μέρες, ύστερα από τις δηλώσεις του Υφυπουργού ΥΠΕΚΑ κου Μανιάτη για την μετατόπιση του σταθμού συμπίεσης φ.α. στην θέση Φλωροβούνι και την δημιουργία ΕΠΑ για την Ήπειρο, γινόμαστε θεατές μιας παράστασης θριάμβου από φορείς και δήθεν εκπροσώπους της ηπειρωτικής κοινωνίας…,ότι το αίτημα των αντιδρώντων στην χωροθέτηση του έργου ικανοποιήθηκε αφού ο σταθμός θα γίνει στην θέση που υποδείχτηκε από τους τοπικούς φορείς , καθώς και το πάγιο αίτημα των Ηπειρωτών για έλευση του φυσικού αερίου.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεθοδευμένο σχέδιο παραπλάνησης και χειραφέτησης της κοινής γνώμης που οριστικοποιήθηκε με την περίφημη ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κος Κάτσινος, ο Περιφερειάρχης κος Καχριμάνης και οι Βουλευτές Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων και Κατσούρας, Αργύρης και Οικονόμου βάλανε στο τραπέζι το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών και της παροχής φυσικού αερίου για την Ήπειρο και τις αυθαίρετες δηλώσεις του κυβερνητικού Δημάρχου Ηγουμενίτσας ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ ως δήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας ήτανε δεσμευμένος από το δημοψήφισμα της Πέρδικας να μη δεχτεί την διέλευση του αγωγού και την εγκατάσταση του σταθμού εντός των ορίων της πρώην Κοινότητας .

Επιπλέον , ο προτεινόμενος σχεδιασμός ,που και εντός των ορίων της Πέρδικας είναι και εντός των ορίων της Πάργας , είναι συμφώνα με το ΙΓΜΕ ακατάλληλος . Φαίνεται και από τις δηλώσεις του ότι ο κος Κάτσινος πριν την εκλογή του δεν ήξερε ότι η Πάργα είχε αρνηθεί το έργο στα όρια της από το Σεπτέμβρη του 2008, και γι’ αυτό τον δικαιολογούμε , γιατί μάλλον αυτή η απόφαση είχε μείνει σε κάποια συρτάρια και σίγουρα δεν είχε υποστηριχτεί από τον προηγούμενο Δήμο Πάργας ούτε εκκωφαντικά από τους κατοίκους της. Είναι προφανές ότι στην Επιτροπή της Βουλής, που όλοι επικαλούνται , είτε από άγνοια είτε σκόπιμα παρουσιάστηκε μια στρεβλωμένη εικόνα για την περιβόητη κοινωνική συναίνεση καθώς δεν μεταφέρθηκε σωστά η θέση της τοπικής κοινωνίας και δεν υπήρχε αντιπροσώπευση του Δήμου Πάργας του οποίου οι αποφάσεις αγνοηθήκαν, ούτε των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα πάει να οριστικοποιηθεί, πέρα από την θέση του σταθμού συμπίεσης στο Φλωροβούνι, περιοχή εντος των διοικητικών ορίων Πέρδικας, η διέλευση του αγωγού από την Πέρδικα και την Πάργα ,που και με τις αποφάσεις των καινούργιων Καλλικρατικών αντίστοιχων Δήμων δεν την επιτρέπουν.

Η δήλωση ότι για τον αγωγό δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν ισχύει. Πέρα από το ζήτημα των διοικητικών ορίων, σύμφωνα με την ιδία την προμελέτη της ΔΕΠΑ λόγω των γεωλογικών δυσκολιών, η χάραξη προς την Ομπρέλα 2, απαιτεί παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον όπως την αποψίλωση δασικών εκτάσεων και αιωνόβιων ελαιώνων, μέτρα αντιστήριξης κ.α, γεγονός που αυξάνει το κόστος κατασκευής και μας κάνει να υποψιαστούμε σχέδια κατάχρησης των δημοσίων και Ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ η ύπαρξη ενεργών σεισμικών ρηγμάτων και η σαθρότητα των εδαφών της περιοχής αυξάνουν το κίνδυνο ατυχημάτων σε έναν αγωγό με χερσαίο τμήμα 8,5 χλμ από το σταθμό μέχρι το σημείο προσθαλάσσωσης με πίεση 160bar (όταν σε αγωγό αστικού δικτύου η πίεση είναι 4bar).

Απ’ ότι φαίνεται, η ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση, και η πλειοψηφία των «εκπροσώπων» της Ηπείρου, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν το θέμα με την δέουσα σοβαρότητα..

Υπό την πίεση της εθνικής σημασίας που δίνεται στο έργο αυτό και του ανταγωνισμού με τους άλλους αγωγούς που διεκδικούν το ίδιο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν η ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση βιάζονται να παρουσιάσουν την οριστική μελέτη και δεν διστάζουν να θυσιάσουν εθνικά πάρκα, περιοχές Natura και τεράστιας οικονομικής σημασίας τουριστικές ζώνες και να χρησιμοποιήσουνε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσπάσουνε την κοινωνική συναίνεση.

Γι’ αυτό το σκοπό έχουνε στήσει ένα ανέντιμο επικοινωνιακό παιχνίδι που προβάλλει κυρίως τις απόψεις υπέρ του έργου σε μια προσπάθεια να αποσιωπήσουν τις φωνές της τοπικής κοινωνίας που δεν δέχεται τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στη μέση της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.

Η έλευση του φυσικού αερίου έχει σίγουρα μεγάλη σημασία για την Ήπειρο, όπως επίσης έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία της Περιφέρειας η συνεχιζόμενη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η διέλευση του αγωγού από τις ακτές μας και η χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στα μέρη μας, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, θα θίξει ανεπανόρθωτα την τουριστική προβολή και την οικονομία του τόπου μας .Αν επιτρέψουμε τώρα την διέλευση αυτού του αγωγού θα ανοίξουμε το δρόμο για την «Ελευσινοποίηση» της περιοχής καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την δημιουργία ενεργειακού κόμβου με άλλους αγωγούς και με την κατασκευή άλλων μονάδων και, μακροπρόθεσμα, εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανιών.

Όλοι εσείς που τόσο ένθερμα υποστηρίζετε το έργο θα πρέπει να γίνεστε και αρωγοί των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου.

Εμείς δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε το έργο, όπως μας κατηγορούν, ούτε εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των ανταγωνιστών, (θα πρέπει να ντρέπονται όλοι όσοι εκφράσανε αυτές τις απόψεις, αυτοί είναι οι προδότες!)

Εμείς θέλουμε να εμποδίσουμε την βιομηχανοποίηση της περιοχής ,θέλουμε να διαφυλάξουμε την αειφόρο ανάπτυξη και την οικονομία του τόπου μας, την τουριστική του βιομηχανία, και τις προοπτικές ανάπτυξής του, με νέα και εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και να συνεχίζουμε να παράγουμε πλούτο για την Περιφέρεια και για τη Χώρα..


Αν θέλετε αληθινά να θεωρείτε τούς εαυτούς σας πατριώτες ,θα πρέπει να είστε στο πλευρό μας και να είστε αρωγοί του έργου διεκδικώντας μαζί μας νέο σχεδιασμό του αγωγού σε κατάλληλη θέση εκτός της τουριστικής ζώνης Συβότων-Πέρδικας -Πάργας, για να αποτρέψουμε τον συγκεκριμένο ακατάλληλο σχεδιασμό ζητώντας εναλλακτική χάραξη από περιοχές που, ή δεν έχουν προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης ή είναι ήδη περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες. και συμφώνα με τις πρώτες μελέτες της ΔΕΠΑ πιο οικονομικές.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με κάθε μέσο και οι πιθανότητες να δικαιωθούμε είναι μεγάλες . Καλά θα κάνουν επιτέλους η ΔΕΠΑ, οι Κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες , αντί να σπαταλήσουνε το δημόσιο χρήμα στην προσπάθεια να επιβάλλουν αυτόν το σχεδιασμό με καλοπληρωμένες καταχωρίσεις στα ΜΜΕ, με δήθεν ενημερωτικά ταξιδάκια σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και χειρισμούς που προσβάλλουν ακόμα και τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, να τσακιστούν να βρουν λύση για μια χωροθέτηση του αγωγού που να ικανοποιήσει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει η Ήπειρος ,και την «ενεργειακή», και την τουριστική.

Μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν χρειάζεται να θυσιάσουμε τίποτα!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Πέρδικας Σύβοτων Πάργας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου