Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σου δίνω, μου δίνεις, πατσίσαμε

Από τα μέσα του '90 αρκετές κοινότητες του Διαδικτύου πρεσβεύουν, προωθούν και εφαρμόζουν την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί μόνο μία πολύ καλή λύση για όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά και για όσους πιστεύουν ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε χρήματα.

«Κάνουμε μικροδουλειές, ανταποδίδουμε τη φιλοξενία», λέει ο Γερμανός Ραφαέλ Φέλμερ Η βασική ιδέα είναι απλή: κάποιος που παράγει φρούτα μπορεί να ανταλλάξει ορισμένα από αυτά με άλλο προϊόν που χρειάζεται, εφόσον φυσικά βρει κάποιον που να προσφέρει αυτό το προϊόν και να ενδιαφέρεται για... φρούτα. 

Αντιστοίχως παρέχονται ανταλλαγές υπηρεσιών: κάποιος προσέχει τον κήπο μας και λαμβάνει ως αντάλλαγμα φαγητό ή ρούχα ή κάποιος που γνωρίζει μία ξένη γλώσσα προσφέρει δωρεάν μαθήματα και λαμβάνει ως αντάλλαγμα κάτι που χρειάζεται. 

Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία αντίστοιχα κινήματα πέρασαν από την εικονική στην αληθινή πραγματικότητα. Στη Γερμανία, στη Βρετανία, στη Φινλανδία, στις ΗΠΑ, στη Ν. Αφρική υπάρχουν άνθρωποι και ομάδες που «ζουν χωρίς λεφτά» υποστηρίζοντας ότι στην ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς τη «μεσολάβηση» χρημάτων κρύβεται η ουσιαστική επανάσταση που θα οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέα επίπεδα εξέλιξης. 

Τα ερωτήματα είναι πολλά και μεγάλα. 

Για ένα όμως πρώτο βήμα στην αξιοποίηση προϊόντων που δεν χρειαζόμαστε αλλά μπορούν να χαρίσουν χαρά ή να εξυπηρετήσουν κάποιον άλλο, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ακόλουθες (μερικές μόνο από τις πολλές) ιστοσελίδες: 

http://www.xariseto.gr/ («Μην το πετάς, χάρισε το...»).
http://fasouli.wordpress.com/ (Δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης).
http://www.peliti.gr/ (Πανελλαδικό δίκτυο ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών).
http://www.lets.net.gr/ (Συναλλαγές χωρίς χρήματα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου