Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εξοικονομώντας …. και στον δήμο

save_energy


Ένα παράδειγμα εξοικονόμησης που εφαρμόζεται στο εξωτερικό αλλά και σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες στην χώρα μας, είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων (πυρακτώσεως, φθορίου, οικονομίας κ.α.) με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Οι λαμπτήρες Led εξοικονομούν πάνω από 70% στην κατανάλωση του ρεύματος, έχουν διάρκεια ζωής 20 έτη, παρέχουν καλύτερης ποιότητας φωτισμό και  είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ότι οι λαμπτήρες τύπου LED  συνδέονται στην υπάρχουσα ηλεκτρική εγκατάσταση, χωρίς να χρειάζεται κάποια μετατροπή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επιπλέον κόστος. Τα παραπάνω πλεονεκτήματα είναι αρκετά για να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους οι οποίοι αρνούνται την τεχνολογία. 

 Βέβαια το αρχικό κόστος είναι υψηλότερο αλλά μέσω του κατάλληλου Business Plan (π.χ. σταδιακή αντικατάσταση) μπορεί να παρακαμφθεί και να μην αποτελέσει τροχοπέδη σε ένα σχέδιο εξοικονόμησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά των λαμπτήρων θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την ποιότητα κατασκευής και σίγουρα όχι σε λαμπτήρες αγνώστου προελεύσεως.

 Αν υπολογίσουμε το ποσό που πληρώνει ο δήμος για φωτισμό και δούμε ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε πάνω από 80% θα αντιληφθούμε ότι τόσα χρόνια πληρώναμε χρήματα τζάμπα. Με τα χρήματα που περισσεύουν θα μπορούσε να προσληφθεί μία ακόμη δασκάλα σε ένα παιδικό σταθμό καθώς και σε άλλα σημαντικά θέματα όπως η δημιουργία κυνοτροφείου για τα πολλά αδέσποτα που έχει ο δήμος μας καθώς και πολλά άλλα.

Μία ακόμα λύση για περεταίρω εξοικονόμηση είναι η εγκατάσταση ενός πληροφοριακού συστήματος ελέγχου του δικτύου του δημοτικού φωτισμού το οποίο θα διαχειρίζεται και θα βελτιστοποιεί τον φωτισμό με τη χρήση χρονοπρογραμματισμού αλλά και αισθητήρων κίνησης.

Παράλληλα με την εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να παράξει και ενέργεια με τη χρήση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών συστημάτων και βιομάζας. Αν τοποθετούνταν φωτοβολταϊκά συστήματα στις ταράτσες του Δημαρχείου, των σχολείων και των υπόλοιπων δημοσίων κτηρίων θα παραγόταν ενέργεια που ανταποδοτικά με τη ΔΕΗ θα εκμηδένιζε και τους λογαριασμούς ρεύματος.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές λύσεις που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιοι, τις οποίες όχι μόνο δεν αναζητούν αλλά κάθονται περιμένοντας τα κονδύλια από το υπουργείο όταν και αν έρθουν και με τις περικοπές που επιτάσσουν τα μνημόνια.

Ντάνης, Γ. «Εξοικονομώντας …. και στον δήμο ». Εφημ. Θεσπρωτών… Διαβούλευση 141 (Ηγουμενίτσα), 01/07/2013, σελ. 8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου