Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΕΠΕΙΓΟΝ! Πετρέλαιο και τουρισμός δεν πάνε μαζί

Πετρέλαιο και τουρισμός δεν πάνε μαζί! 

 Πριν λίγες ημέρες ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρεί για εξορύξεις πετρελαίου, σε εταιρείες όπως η Exxon, η Shell και η BP. Διατυμπανίζει ότι η σωτηρία μας βρίσκεται στο πετρέλαιο που (πιθανόν!) κρύβεται στις θάλασσές μας, παρόλο που αναγνωρίζει τον τουρισμό ως «ατμομηχανή» της οικονομίας.


Ακόμα και μία μικρής έκτασης πετρελαιοκηλίδα στις θάλασσές μας, ισοδυναμεί με καταστροφή για τον πραγματικό εθνικό μας πλούτο: το θαλάσσιο περιβάλλον και άρα τον τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες.

Για αυτό σου ζητάμε να στείλεις ΤΩΡΑ email στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητώντας της να πει δημόσια ΟΧΙ στις εξορύξεις πετρελαίου και να προστατεύσει το φυσικό μας περιβάλλον. 
  



Γιατί πρόκειται για περιβαλλοντική και οικονομική παράνοια. Σε μία χώρα που στηρίζεται οικονομικά στον τουρισμό της (16,4% του ΑΕΠ το 2012), η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του εθνικού της πλούτου θα έπρεπε να είναι το ύψιστο εθνικό συμφέρον.
 
Αν όμως υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα (από την Νότια Πελοπόννησο έως την Βόρεια Κέρκυρα) και τη Νότια Κρήτη, οι θάλασσές μας, οι παραλίες μας, οι τοπικές κοινότητες που εξαρτώνται από αυτές και τελικά όλοι εμείς, κινδυνεύουμε για πάντα από μία ολοκληρωτική καταστροφή. 

Η κυβέρνηση επιδιώκει να παραχωρήσει θαλάσσια οικόπεδα για εκμετάλλευση σε μερικές από τις μεγαλύτερες και χειρότερες πετρελαϊκές εταιρίες του πλανήτη, όπως η Exxon, η BP και η Shell. 

Αν δεν αντιδράσουμε όλοι μαζί τώρα, θα είμαστε για πάντα όμηροι αυτών των εταιριών. 

 
Το αντίθετο μάλιστα. Παρά τα ‘φουσκωμένα’ νούμερα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα υποτιθέμενα φορολογικά έσοδα που θα έχει η χώρα, η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα μόνα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ έως τώρα κάνουν λόγο για 300 εκατ. βαρέλια σε τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, τα οποία – αν όντως είναι εφικτή η εκμετάλλευσή τους – θα αποδίδουν στο Ελληνικό δημόσιο έως 300 εκ. € το χρόνο για 25 - 30 χρόνια. Τόσα χρήματα αποφέρει στην περιοχή μόνο η τοπική αλιεία. Όσο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, αποφέρει ξένο συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία 10 δις € κάθε χρόνο, ενώ απασχολεί 700.000 - 850.000 εργαζομένους.

Η ποσότητα πετρελαίου είναι τόσο μικρή που δεν ξεπερνά την ποσότητα που καταναλώνει η Ελλάδα σε τρία χρόνια. Όμως το πετρέλαιο αυτό δεν προορίζεται για τους Έλληνες πολίτες. Η Shell, η BP, η Exxon και οι άλλες μεγάλες πολυεθνικές που η κυβέρνηση θα ήθελε να φέρει στην Ελλάδα, θα ωφεληθούν από την εξόρυξη πετρελαίου, όχι οι Έλληνες πολίτες. Ένα ενδεχόμενο ατύχημα όμως μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια μπορεί να καταστρέψει την περιοχή για πάντα.

 
Από την Αρκτική έως την Λατινική Αμερική και την Μεσόγειο, οι πετρελαϊκές εταιρίες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους για την εξόρυξη πετρελαίου, παρά τις αντίθετες υποδείξεις της επιστήμης για την αποφυγή των κλιματικών αλλαγών. Όσο λιώνουν οι πάγοι λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τόσο πιο εύκολη γίνεται η πρόσβαση σε δυσπρόσιτα κοιτάσματα. Όσο πιο ακριβό γίνεται το πετρέλαιο, τόσο πιο επικερδής γίνεται η επικίνδυνη εξορυκτική δραστηριότητα σε μεγάλα και δυσπρόσιτα βάθη, όπως είναι ο Κόλπος του Μεξικού, η Αρκτική και οι ελληνικές θάλασσες. 

Μπορούμε όμως να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο. Η χώρα μας έχει ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει για ξεφύγει από την κρίση. Σε μία χώρα που εξαρτάται από την καλή κατάσταση των θαλασσών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Σε μία χώρα που διψά για ασφαλή και φθηνή ενέργεια, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εξοικονόμηση ενέργειας και την εκμετάλλευση των ανεξάντλητων και καθαρών πηγών. Η οριστική απεξάρτηση από το πετρέλαιο και η στροφή σε καθαρές και ασφαλείς λύσεις τις επόμενες δεκαετίες είναι μονόδρομος. 

Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους οικονομικούς φορείς αυτής της χώρας. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. 

GREENPEACE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου