Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Δεν μπορεί να ενισχυθεί ο Ενετικός ελαιώνας της Πάργας;

http://agrocosmos.com/wp-content/uploads/2014/12/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82.jpg 

Προβληματισμό προκαλεί σε κατοίκους της Πάργας η κοπή δέντρων του παραδοσιακού ελαιώνα της, μολονότι υπάρχουν οικοτουριστικά προγράμματα, που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του. Κάτοικοι της περιοχής μιλούν για παρέμβαση στον περιβάλλον η οποία αλλοιώνει την εικόνα της Πάργας εξαφανίζοντας σταδιακά το πράσινο. Σύμφωνα με τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας 87,9, η κοπή των δέντρων παρουσιάζει ραγδαία αύξηση την τελευταία πενταετία αφού «εξαφανίζονται» ελαιώνες ακόμη και μέσα από την «καρδιά» του οικισμού. Ωστόσο, υπάρχει κι η άλλη άποψη ότι χρειάζεται ανανέωση, για την μακροημέρευση και του ίδιου του ελαιώνα.


Την ανησυχία ορισμένων κατοίκων της Πάργας εντείνει ακόμη περισσότερο η κακή χρονιά για τους παραγωγούς ελαιολάδου, οι οποίοι μιλούν για πτώσης της τάξης του 80% γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει ιδιοκτήτες εκτάσεων με ελαιόδεντρα να αποφασίσουν την κοπή τους και την πώλησή τους για ξυλεία. Αντίστοιχα φαινόμενα, με κοπή ελαιόδεντρων υπάρχουν και στην περιοχή της Πρέβεζας και σ” ελάχιστα πλέον σημεία υπάρχουν «απομεινάρια» του Ενετικού Ελαιώνα, δέντρων στενά συνδεδεμένων με την ιστορία της περιοχής.

Άγνωστο παραμένει  γιατί ενώ ο Παραδοσιακός Ελαιώνας της Πάργας είναι τόσο σημαντικός, δεν έχει τεθεί σε πρόγραμμα, όπως ακριβώς συνέβη την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με τον ελαιώνα της Άμφισσας. Λόγω του μεγάλου ύψους τα δέντρα της Πάργας δεν έχουν τόσο σημαντική παραγωγή αλλά είναι ακρογωνιαίος λίθος της φυσιογνωμίας της περιοχής.

Η διατήρηση του ελαιώνα της Άμφισσας μέχρι πρότινος γινόταν μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των δικαιούχων, απ΄το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να διατηρηθούν παραδοσιακές μέθοδοι  διαχείρισης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, οι οποίες συνδέονται τόσο με την διαχείριση των δένδρων, όσο και με τη διαχείριση της γης μέσω  π.χ. της διατήρησης των «τραφιών». Αυτού του είδους η οικονομική ενίσχυση δίνεται για να υπάρχει εξισορρόπηση στο εισόδημα που χάνουν οι γεωργοί εξαιτίας των καλλιεργητικών τεχνικών, που προβλέπονται στη δράση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου