Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Όταν η «πράσινη» ανάπτυξη καταστρέφει το περιβάλλον

Από tvxs.gr 29-01-11

Το υβριδικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στην Ικαρία είχε εγκαινιαστεί από τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ ως ένα καινοτόμο ενεργειακό έργο-«πρότυπο» για ολόκληρη την Ευρώπη. Δύο και πλέον χρόνια μετά, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η «πράσινη ανάπτυξη» αποτελεί ένα κακό αστείο εις βάρος του ίδιου του περιβάλλοντος.

«Μαύρη ανάπτυξη», χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στο νησί ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Ο κ. Τσιμπίδης μίλησε στο tvxs.gr για την ανατριχιαστική αυτοψία που πραγματοποίησαν οι ερευνητές της οργάνωσης στο εργοτάξιο:

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν απόρριψη χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών στον αιγιαλό και τις παρυφές του φαραγγιού της Χάλαρης, επίχωση εκατοντάδων τόνων χρησιµοποιηµένων ορυκτελαίων, εκτόπιση μεγάλων ποσοτήτων χώματος και εργασίες οι οποίες εκτελούνταν µε προβολείς κατά τη διάρκεια της νύκτας, ώστε να µη γίνονται αντιληπτές.

Η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της Κάτω Προεσπέρας είναι εμφανής: Το παράκτιο οικοσύστημα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν ποτιστεί με τοξικά απόβλητα και έχουν διαβρωθεί, ενώ το οικολογικό αποτύπωμα του εργοταξίου, μάλλον αγνοεί την ουσία του έργου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπίδη, οι κάτοικοι είναι ανυποψίαστοι:

«Όλοι έχουν παραπλανηθεί μέσα από ωραιοποιημένα σχέδια. Τους μίλησαν για ένα τεράστιο έργο στον τόπο τους....

http://tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%C2%AB%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B7%C2%BB-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD%CF%86%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου