Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Νέο μοντέλο στήριξης για τη βιολογική γεωργία


Για την αποτελεσματική στήριξη της βιολογικής γεωργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει σε κάθε μέτρο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης (όπως είναι στην Ελλάδα ο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής») ένα συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού να αφιερώνεται για το σκοπό αυτό. Αυτό προτείνει με έκθεσή της η IFOAM (Διεθνής Ομοσπονδία Κινημάτων Αγροτικής Γεωργίας), όπως την παραθέτει η εφημερίδα Agrenda.

Αξιολογώντας την έως τώρα εφαρμογή της Δράσης 6 του Σχεδίου Δράσης για τη Βιολογική Γεωργία, η IFOAM διαπιστώνει ότι δεν της έχει δοθεί η ίδια σημασία σε όλα τα κράτη μέλη. Και αυτό διότι «εντός των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, η βιολογική γεωργία έχει να ανταγωνιστεί διάφορα μέτρα που μειώνουν την στήριξη για τον κλάδο, εάν το πρόγραμμα δεν προβλέπει συγκεκριμένο μερίδιο αφιερωμένο στη βιολογική γεωργία».

Η IFOAM έχει καταρτίσει μια λίστα μέτρων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της Δράσης 6, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα εξής:

- Μέτρο 111 «Επαγγελματική κατάρτιση, πληροφόρηση (...) για άτομα που απασχολούνται στον αγροδιατροφικό τομέα»: Προτείνεται η αφιέρωση συγκεκριμένων κονδυλίων σε βιοκαλλιεργητές και να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα κατάρτισης για βιοκαλλιεργητες καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση για συμμετέχοντες σε μέτρα που εστιάζουν στη βιολογική γεωργία.

- Μέτρο 112 «Πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών»: Η ΙFOAM προτείνει να δοθεί προτεραιότητα στους «νέους βιοκαλλιεργητές».

- Μέτρο 114: «Συστήματα συμβουλών για αγρότες»: Προτείνεται η αφιέρωση κονδυλίων σε βιοκαλλιεργητές ή/και να δοθεί προτεραιότητα στη βιολογική γεωργία.

- Μέτρο 121: «Εκσυγχρονισμός αγροτικών μονάδων»: Προτείνεται αυξημένη χρηματοδότηση για τους βιοκαλλιεργητές (π.χ. για κατασκευή στάβλων και επενδύσεις σε συγκεκριμένους τύπους παραγωγής), κατά το πρότυπο της Αυστρίας και της Τσεχίας.

- Μέτρο 132 «Στήριξη αγροτών που συμμετέχουν σε συστήματα ποιότητας τροφίμων: Προτείνεται η υποχρεωτική χρήση του μέτρου σε όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας, επιστρέφοντας στους αγρότες το κόστος της πιστοποίησης. Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζονται στην Αυστρία και σε περιφέρειες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

- Μέτρο 142 «Δημιουργία ομάδων παραγωγών»: Προτείνεται η βιολογική γεωργία να αποτελέσει προτεραιότητα εντός του μέτρου και να έχει αυξημένη χρηματοδότηση.

- Μέτρο 214 «Αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις»: Προτείνεται η υποχρεωτική χρήση του μέτρου σε όλα τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Η IFOAM προτείνει οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο στήριξης, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τη στήριξη στα συμβατικά μέτρα.

Πηγή:

http://www.epiruspost.gr/oikonomia/agrotika/8178-2011-04-11-23-04-43.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου