Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Εκδήλωση αύριο προς τιμήν του Νίκου Χουλιαρά στο Μουσείο Μπενάκη



Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου» που παρουσιάζεται στους εκθεσιακούς χώρους του, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο μουσικό και λογοτεχνικό έργο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.
Στην εκδήλωση η τραγουδίστρια Αλίκη Καγιαλόγλου θα διαβάσει διηγήματα του Νίκου Χουλιαρά. Ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής θα συνοδεύσει με την κιθάρα του τέσσερα ανέκδοτα τραγούδια του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1960, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον συνθέτη στις αρχές του 1968 αλλά δεν παρουσιάστηκαν ποτέ σε κοινό. Τα τραγούδια αυτά θα ερμηνεύσει ο νέος τραγουδιστής Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς θα απαγγείλει ποιήματα, ενώ ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης θα παίξει στο πιάνο και θα τραγουδήσει τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά, καθώς και δικά του τα οποία θα αφιερώσει στον καλλιτέχνη.
Την ημέρα της συναυλίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία από τις 19:00 και για μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης να επισκεφτεί την έκθεση "Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου", μια αναδρομική έκθεση που επιχειρεί να συγκεντρώσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές του έργου του Νίκου Χουλιαρά (ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, στίχοι, σχεδιασμός βιβλίων), δίνοντας έμφαση στην εικαστική του δημιουργία.

Από την λογοτεχνία στην ζωγραφική κι από τις εκδόσεις στις εκθέσεις, ο Νίκος Χουλιαράς παραμένει συμπαγής κι ενιαίος. Το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον πολύπλευρο καλλιτέχνη στην αναδρομική έκθεση «Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου» στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή έκθεση που παρακολουθεί την πορεία του συγγραφέα του «Λούσια», στην ζωγραφική. Ξεκινά με τα πρώτα βήματα του Χουλιαρά στην γεωμετρική αφαίρεση με μαθηματικά σύμβολα και γραφικούς αστρισμούς. Συνεχίζει με το πέρασμά του στην παραστατικότητα και τα μεταφυσικά, σουρεαλιστικά τοπία. Κι αργότερα στην αναπαράσταση μορφών, σαρκικών ανθρώπων και ζώων μέσα σε ασφυκτικά κλειστούς χώρους που έρχονται να κατοικήσουν τους έρημους «τόπους του νου». Ένας πλούσιος απολογισμός ζωγραφικού έργου που ξεκίνησε το 1966 ως τα τελευταία του έργα το 2009, καλεί τον θεατή να τον ανακαλύψει.

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως όμως από το ανέκδοτο υλικό που αποκαλύφθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση έρευνας δύο περίπου χρόνων στο προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη.

«Τα μοτίβα του Νίκου Χουλιαρά» εξηγεί η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, «επαναλαμβάνονται με εμμονή τόσο στη ζωγραφική όσο και σε ολόκληρο το δημιουργικό του έργο. Μεταφυσικά τοπία, η ζωγραφισμένη εικόνα του Εαυτού, Βία και έρωτας, το ζώο, Γραφή και ζωγραφική, Τοπία του ματιού, Τοπία του μυαλού και Σκιές».

Και είναι ενδιαφέρον πώς «η γραφή υπεισέρχεται και πάνω στην ζωγραφική», προσθέτει η Τζούλια Δημακοπούλου, παλιά φίλη του Νικου Χουλιαρά από την ιστορική γκαλερί «Νέες μορφές», την αίθουσα τέχνης που φιλοξένησε εξ αρχής τις εκθέσεις του ζωγράφου. «Ιδιαίτερα τα περίφημα σχέδια που νομίζω» επισημαίνει η κ. Δημακοπούλου «ότι αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου του, έρχονται να δώσουν μια βαθύτερη ανάγνωση της εικόνας».

Γεννημένος στα Γιάννενα το 1940, χωρίς να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική τάση, και μέσα από έναν σχεδόν μυστικιστικό εξπρεσιονισμό, συχνά σουρεαλιστικών προεκτάσεων, η ζωγραφική του Νίκου Χουλιαρά αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό και προσωπικό, εντούτοις διεθνούς ακτινοβολίας και βαρύτητας. Η δημιουργική πορεία του Χουλιαρά δεν επικεντρώνεται όμως μόνο στον εικαστικό χώρο.
Πρόκειται επίσης για έναν από τους πιο αξιόλογους ποιητές και λογοτέχνες που διαθέτει η νεότερη ιστορία της χώρας μας, ενώ τα περισσότερα λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει υπάρξει ένας από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς και συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και ερμηνευτής ο ίδιος των περισσότερων τραγουδιών του.

Την έκθεση συνοδεύει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μονογραφία του Νίκου Χουλιαρά, την οποία συμπληρώνουν εκτός από τους ειδικούς μια πλειάδα φίλων και συνοδοιπόρων του με απόψεις τους για τον καλλιτέχνη.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Ζάννο.

Η παρουσίαση συνοδεύεται από μια πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά), η οποία περιλαμβάνει κείμενα των Ελισάβετ Πλέσσα, Μάρθας Χριστοφόγλου, Σωτήρη Κακίση και Νίκου Ξυδάκη. Χορηγός της έκδοσης είναι η Συλλογή Θωμά Λιακουνάκου.

Πληροφορίες

Τοποθεσία: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου (Αμφιθέατρο)

Ημερομηνία: 27 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 20:00.

Ώρες λειτουργίας μουσείου: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη κλειστά. Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό στις: 25, 26 Δεκεμβρίου και 1η και 6 Ιανουαρίου 2012.

Τηλ.: 210 3453111, www.benaki.gr

Τιμές εισιτηρίων

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΗ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: €5

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ:


"Για μένα δεν υπάρχει χρόνος. Όταν δημιουργώ, όταν γράφω ή ζωγραφίζω, ούτως ή άλλως δουλεύω εν υπνώσει. Έχω περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου έτσι, επομένως, λογικό είναι να νιώθω το χρόνο ασαφή..."

........................................................................

"Ίσως ο χρόνος να μην είναι παρά μια συλλογική σύμβαση. Μια ευκολία για όλους. Αυτό μας διευκολύνει, αλλά δε σημαίνει απαραίτητα κάτι."

........................................................................

"Η υπόθεση του χρόνου είναι σκοτεινή. Ο άνθρωπος βγαίνει από το σκοτάδι όταν γεννιέται. Γι’ αυτό άλλωστε με ενδιαφέρουν τα παιδιά. Επειδή βρίσκονται κοντά σ’ αυτό το σκοτάδι, δεν μπορείς να αμφισβητήσεις τα αφηγήματά τους..."

……………………………………………………

"Όσο υποκειμενικός κι αν είναι ο χρόνος, κάποτε τελειώνει. Για όλους μας. Και μάλλον, επιστρέφουμε σ’ αυτό το σκοτάδι.

- Δε φοβάστε το θάνατο;

……………………………………………………

"Καθόλου. Ο θάνατος είναι η επιστροφή στο σκοτάδι, όμως αυτό το σκοτάδι δεν είναι καθόλου τρομακτικό. Συνήθως, λέω το εξής για το θάνατο: όταν έρθει, εγώ θα λείπω..."

(Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Νίκου Χουλιαρά στο Νίκο Βλαντή
Περιοδικό Index, τεύχος 1, Απρίλιος 2006)

ΠΗΓΗ:ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ,http://www.beautybazaar.gr/magazine,http://www.giannena-e.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου