Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Σε Χρόνο - Ρεκόρ για τα Ελληνικά Δεδομένα η Διαδικασία για τις Σεισμικές Έρευνες στο Ιόνιο

Το ειδικά διασκευασμένο πλοίο φτάνει στην Ηγουμενίτσα
(ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ)
 
Υπογράφηκε την περασμένη Δευτέρα η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της νορβηγικής PGS και στα μέσα Νοεμβρίου το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρίας ξεκινά τις σεισμικές έρευνες από την περιοχή του Ιονίου, για να φθάσει ως νότια της Κρήτης. 
 
Το πλοίο έχει πάρει ήδη εντολή απόπλου από τη Βόρεια Θάλασσα, με κατεύθυνση την Ηγουμενίτσα. 

 
Εκτιμάται ότι το αργότερο στις 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει τις έρευνες του στην περιοχή που έχει ορισθεί από το ελληνικό δημόσιο.
Η αντιπρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης που συνέστησε το ΥΠΕΚΑ, καθηγήτρια Σοφία Σταματάκη, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ανέφερε ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε επτά μήνες, χρόνος ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, με τις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν την ανάδειξη της PGS, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης, να έχουν το χαρακτήρα win win.
Έτσι, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μειώσει το χρόνο αποκλειστικότητας των περιοχών προς έρευνα στα δύο χρόνια (ζητήθηκαν μέχρι και 10 χρόνια), να ολοκληρωθεί η έκθεση των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013 και να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων στα μέσα του 2014. 
Πάνω στο πλοίο της PGS θα υπάρχει μόνιμα εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, θα εκπαιδευθούν για τρεις μήνες δύο Έλληνες επιστήμονες, ενώ η PGS συμφώνησε να εκπονήσει και σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. 
Επίσης, πάνω στο πλοίο της θα επιβαίνουν και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα τόσο για την αλιεία, όσο και για θαλάσσια κήτη.
Την τελική αξιολόγηση των σεισμικών θα κάνει η γαλλική εταιρία Beicip Franlab, ενώ το μερίδιο του δημοσίου από τα έσοδα πώλησης των δεδομένων κυμαίνεται μεταξύ 10-54%, ανάλογα με τον αριθμό των πωλήσεων που θα γίνουν. 
Όπως είπε η κ. Σταματάκη, δεν αναμένονται μεγάλα έσοδα για το δημόσιο από την πώληση των σεισμικών, τα μεγαλύτερα προσδοκόνται από τη φάση του γύρου παραχωρήσεων οικοπέδων. 
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου