Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η αρχαιολογική έρευνα θα δείξει αν η Κίρκη είχε παλάτι στην ευρύτερη περιοχή του όρμου «Αλωνάκι» δήμου Πάργας

 
Ο 22χρονος Πτολ. Τζίμας ισχυρίζεται ότι εντόπισε σπήλαιο και βραχογραφίες. Επιφυλακτική η τοπική Εφορεία Αρχ/των
Tελικά βρέθηκε ή όχι σε βράχο στη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας το παλάτι της μάγισσας Κίρκης στο οποίο φιλοξενήθηκε και ο μυθικός Οδυσσέας κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη;
Aυτό ισχυρίζεται ένας 22χρονος ερασιτέχνης ερευνητής από τη Λούτσα, ο Πτολεμαίος Τζίμας, δηλώσεις του οποίου έκαναν τις τελευταίες ημέρες το γύρο της χώρας μας, όμως η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας διατηρεί τις επιφυλάξεις της!
Γεγονός πάντως είναι, όπως προκύπτει από χθεσινή ανακοίνωση της υπηρεσίας –την υπογράφει η προϊσταμένη της Χριστίνα Μερκούρη- και μετά τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα, πως η περιοχή που ο νεαρός εξερευνητής υπέδειξε ως θέση για το παλάτι της Κίρκης είναι καταγεγραμμένη απ’ τους αρχαιολόγους, καθώς έχουν εντοπιστεί σ’ αυτήν αρχαιότητες απ’ τους προϊστορικούς ως τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Θα γίνει έρευνα
Η ΛΓ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν επιβεβαιώνει ούτε απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πτολεμαίου Τζίμα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου στο προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και φορείς συστηματική διερεύνηση της θέσης, η οποία είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτη, λόγω του βραχώδους αναγλύφου της.

Υπάρχουν ευρήματα
Το σημείο αυτό, όπως τονίζει, πιθανώς λειτουργούσε ως «φρυκτωρία», δηλαδή σημείο ελέγχου για τους παραπλέοντες την ακτή. Παραπέμπει μάλιστα σε σχετικές δημοσιεύσεις γνωστών ξένων αρχαιολόγων, ενώ σημειώνει πως στην ευρύτερη περιοχή του όρμου «Αλωνάκι» έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες των παλαιολιθικών χρόνων.

Βρήκε σπήλαιο (;)
Ο νεαρός ερευνητής, ο οποίος επισκέφθηκε και έψαξε την περιοχή χωρίς να έχει πάρει άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (!) κάνει λόγο για την ύπαρξη σπηλαίου και βραχογραφιών. Η ερμηνεία των ευρημάτων αυτών, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί η ύπαρξή τους, θα απαιτήσει συστηματική έρευνα και μελέτη από ειδικούς επιστήμονες πριν από την εξαγωγή, διατύπωση και γνωστοποίηση συμπερασμάτων. Γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα μπορεί κανείς να πει από τώρα περί τίνος πρόκειται, ενώ είναι σαφές ότι ακόμη πιο δύσκολο είναι ένας… ερασιτέχνης αρχαιολόγος όπως ο 22χρονος Πτολεμαίος Τζίμας να  έβγαλε τεκμηριωμένο συμπέρασμα για την ύπαρξη του παλατιού της Κίρκης στο σημείο αυτό. 
Πάντως, το δυσπρόσιτο της περιοχής ταιριάζει με την περιγραφή του Ομήρου για το σημείο όπου είχε την έδρα της η μάγισσα Κίρκη. Απ’ αυτήν ξεκίνησε, σύμφωνα με το μύθο ο Οδυσσέας, με προορισμό το νεκρομαντείο!
Μέχρι να ξεκινήσει συστηματική αρχαιολογική έρευνα της θέσης, εκείνο που προέχει είναι η προστασία της από τυχόν αρχαιοκάπηλους που πάντοτε… παραμονεύουν!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου