Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τι τρέχει με τον Αχέροντα ;

Η καταγγελία και η απάντηση από την Περιφέρεια

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α: ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΣΤΟΝ  ΑΧΕΡΟΝΤΑ!! Καταστρέφουν το ποτάμι.
 
Ο κύριος Καχριμάνης με την απόφασή του αυτή ναρκοθετούσε ολόκληρη την κοιλάδα του Αχέροντα καθώς και τα παράλια της εκβολής του.
Στις 28.03.2011 ο Αντιπεριφερειάρχης  Θεσπρωτίας  Θωμάς Πιτούλης, ορίζει ως  αποδέκτη των λυμάτων του ιχθυοτροφείου του Γεωργίου Δημητρίου τον παραπόταμο Κωκυτό, με την προϋπόθεση ότι τα λύματα θα υπόκεινται σε επεξεργασία. (ΑΔΑ: 4ΑΗΠ7Λ9-ΗΒ)

Η τότε Δημοτική αρχή προέβαλλε εντονότατες διαμαρτυρίες και το  Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάργας έλαβε ομόφωνη απόφαση στις 11.04.2011 για την ανάκληση και απόσυρση της απόφασης η οποία καταστρέφει και προσβάλλει ένα παγκόσμιο αρχαιολογικό και περιβαλλοντολογικό μνημείο. (ΑΔΑ: 4ΑΘΓΩΞ0-Χ7).


Στις 15.06.2011 με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης καθορίζει τον Κωκυτό ως ενδιάμεσο αποδέκτη των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων του Δήμου Παραμυθιάς και τελικό αποδέκτη τον ποταμό Αχέροντα, καθώς και τους όρους διάθεσης αυτών. (ΑΔΑ: 4ΑΣΦ7Λ9-Ξ6Φ)

Διαβάζουμε λοιπόν στην απόφαση αυτή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επεξεργασμένων λυμάτων πριν την έξοδό τους στο σημείο διάθεσης όπως και πολλές διαβεβαιώσεις για την διασφάλιση της καθαρότητας των υδάτων του ποταμού που είναι αποδέκτης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον πλανήτη.

Όμως είναι ξεκάθαρα σαφές ότι τόσο ο κύριος Καχριμάνης όσο και το επιτελείο των μηχανικών-μελετητών που ανέλυσαν τα δεδομένα και έλαβαν την παραπάνω απόφαση γνώριζαν καλά το έγκλημα που διαπράττουν.

Στη 3η σελίδα της προαναφερθείσας απόφασης διαβάζουμε επί λέξει:

«Να τοποθετηθεί ειδική σήμανση με την οποία θα απαγορεύεται η αλιεία σε ακτίνα 300 μέτρων και η κολύμβηση σε ακτίνα 200 μέτρων από το σημείο εκβολής των λυμάτων».
Κύριοι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κύριος Καχριμάνης με την απόφασή του αυτή ναρκοθετούσε ολόκληρη την κοιλάδα του Αχέροντα καθώς και τα παράλια της εκβολής του.

Στις 11 Αυγούστου 2013 στον Ηπειρωτικό Αγώνα, διαβάζουμε:

          «Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι ο Αχέροντας βρέθηκε με μεγαλύτερο μικροβιακό φορτίο από τον Καλαμά, ο οποίος είναι περισσότερο επιβαρυμένος από λύματα.»

Γράφει ο Γιώργος Τσαντίκος

Στις 12 Αυγούστου 2013 διαβάζουμε:

««Σούπερ» σαλμονέλες, με ιδιαίτερη αντοχή στα αντιβιοτικά, εντόπισαν επιστήμονες σε ποτάμια και θαλάσσια ύδατα της Ηπείρου. Οι ερευνητές απομόνωσαν πολλά βακτηρίδια (λιστέρια, σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδα κτλ.), μόνο όμως τα στελέχη της σαλμονέλας εμφάνισαν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διεθνές επιστημονικό έντυπο («International Journal of Hygiene and Environmental Health»), πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Κολονίας, καθώς και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονέλας στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Συνολικά στη διάρκεια ενός έτους συλλέχθηκαν 240 δείγματα νερού από επιλεγμένα σημεία του Αχέροντα και του ποταμού Καλαμά, καθώς και από ακτές του Ιονίου πελάγους (Αμμουδιά, Βατάτσα, Ηγουμενίτσα, Πλαταριά και Δρέπανο).

Οι ειδικοί απομόνωσαν ανθεκτικά στελέχη σαλμονελών και στα θαλάσσια ύδατα - στη Βατάτσα, στο Δρέπανο αλλά και στην Αμμουδιά όπου καταλήγει ο Αχέροντας.»

(...)
thanasisraptis.gr

Απάντηση από το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου Σχετικά με την ανάρτηση με τίτλο: "Καταγγελία: Επιτελείται έγκλημα στον Αχέροντα
Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη το γεγονός  ότι,   εν΄ ονόματι της προστασίας του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα δε του ποταμού Αχέροντα, επιχειρείται να ενοχοποιηθεί ένα κατ΄ εξοχή περιβαλλοντικό έργο, όπως είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός Παραμυθιάς.

Σήμερα εκείνο που θα έπρεπε και πρέπει να είναι ζητούμενο, είναι η απαίτηση των κατοίκων - κυρίως του Δήμου Πάργας- για άμεση κατασκευή του έργου, ώστε να μην καταλήγουν ανεπεξέργαστα  λύματα της Παραμυθιάς στον Κωκυτό και κατ΄ επέκταση στον Αχέροντα, όπως συμβαίνει σήμερα. 

Θα  ήταν ακόμη εύλογο να ασκείται πίεση προς το Δήμο Πάργας για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Καναλάκι και σε άλλους οικισμούς, ώστε να μη καταλήγουν τα λύματά τους ή υπολείμματα αυτών στον Αχέροντα.  Ειδικά μάλιστα όταν η Περιφερειακή Αρχή την τελευταία τριετία, έχοντας θέσει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία του Περιβάλλοντος,  συνέδραμε όλους τους ενδιαφερόμενους Δήμους για την προώθηση έργων για βιολογικούς καθαρισμούς.

Μόνο έτσι θα αλλάξει η κατάσταση του Αχέροντα, η οποία περιγράφεται  μέσα από επίκληση δημοσιευμάτων  στην ανάρτηση που δημοσιεύσατε στην – ευγενή- κατά τα άλλα-  προσπάθεια του συντάκτη της καταγγελίας να στηρίξει συγκεκριμένο υποψήφιο στις Δημοτικές εκλογές.

Οσον αφορά τα όσα καταλογίζει στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη,  εκτιμούμε ότι είναι απόρροια λανθασμένης εκτίμησης ή  ενδεχομένης παραπληροφόρησης ή και κεκτημένης, λόγω προεκλογικής έντασης, ταχύτητας. Η απόφαση του Περιφερειάρχη,  έχει να κάνει με την  μετατροπή του Βιολογικού Παραμυθιάς από Δευτεροβάθμιο (που προβλεπόταν αρχικά) σε Τριτοβάθμιο, το μοναδικό έργο στην ευρύτερη περιοχή που αναβαθμίζεται σε τέτοιο επίπεδο,  σε ο, τι δηλαδή ποιό σύγχρονο γίνεται,  καθώς  το νερό που εξέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία είναι  σχεδόν εφάμιλλο του ποσίμου.  Προβλέπεται μάλιστα  υπεδάφια διάθεσή των επεξεργασμένων νερών (και για το σκοπό αυτό έχει δεσμευτεί έκταση) ή ακόμη και για  άρδευση.  

Η αναφορά αποδέκτη είναι υποχρεωτική για όλους τους Βιολογικούς Καθαρισμούς, το ίδιο θα συμβεί και όταν προωθηθεί- ευελπιστούμε από τη νέα Δημοτική Αρχή- ανάλογο έργο σε Καναλάκι- Αμμουδιά κ.α., οπότε καλόν θα είναι να μην ενσπείρονται  ανυπόστατες ανησυχίες, για ένα έργο, που επαναλαμβάνουμε, προστατεύει το περιβάλλον και τον ποταμό Αχέροντα.

Διαφορετικοί τρόποι κατασκευής τέτοιων έργων δεν υπάρχουν. Αν παρ΄ ελπίδα κάποιοι τους γνωρίζουν, δεν έχουν παρά να τους γνωστοποιήσουν  στην Περιφέρεια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκρίνει και χρηματοδοτεί τέτοιου είδους περιβαλλοντικά έργα.
Παρακαλούμε για τη δημοσίευση της απάντησής μας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση, που δεν πλήττει τον Περιφερειάρχη, όπως θεωρεί ο συντάκτης της καταγγελίας, αλλά το Περιβάλλον, τον Αχέροντα και εν τέλει υπονομεύει το μέλλον της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου