Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο μονοπάτι

Το πρώτο ελληνικό πιστοποιημένο μονοπάτι εγκαινιάζεται το τρέχον τριήμερο με την παρουσία της Δανής προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κ. Lis Nielsen

Με στόχο την ανάδειξη του πανέμορφου ορεινού τοπίου, της παρθένας φύσης αλλά και της μοναδικής ιστορίας της Αρκαδίας, συνεργάστηκαν φορείς αλλά και εθελοντές. Κοινό τους όραμα, η ανάπτυξη της περιοχής. Το μέσο αυτήν τη φορά ήταν ο περιπατητικός τουρισμός. Και το πρώτο μεγάλο βήμα είναι ήδη γεγονός. Η Αρκαδία φιλοξενεί το πρώτο μονοπάτι με ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην Ελλάδα.
Πρόκειται για το «Menalon Trail», που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και περνά από ιστορικούς οικισμούς της περιοχής, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, το Ζυγοβίστι, η Ελάτη, η Βυτίνα, η Νυμφασία, τα Μαγούλιανα, το Βαλτεσινίκο και τα Λαγκάδια. Για την προσπέλασή του απαιτούνται 5 ημέρες με περπάτημα περίπου 6 ώρες την ημέρα. Το μονοπάτι περνάει από όλα τα ιστορικά αλλά και πολιτισμικά αξιοθέατα των περιοχών αυτών, ενώ, παράλληλα, διασυνδέεται με ένα ατελείωτο παράπλευρο δίκτυο.

Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης της πεζοπορίας στη Γορτυνία. Επιπλέον θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προβολή του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μέσω της ανάδειξης ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, δραστηριότητες στη φύση (mountain bike, ιππασία, rafting), ο πολιτιστικός τουρισμός και η γαστρονομία. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι σε μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις του κόσμου, στην ITB Berlin 2015, παρουσιάστηκε ως case study.
Το Ιδρυμα Χρ. Β. Ρούνιου πήρε την πρωτοβουλία, μέσα από τις κινήσεις του Γιάννη Λαγού, και με οργανωμένες ενέργειες προώθησε αλλά και χρηματοδότησε την εκπαίδευση 10 εθελοντών, από τα χωριά της διαδρομής, από την ERA, την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων. «Με το έργο αυτό έφτασαν να ασχοληθούν περί τους 100 εθελοντές. Αλλοι πεζοπόροι, άλλοι συνταξιούχοι, νέα παιδιά και φοιτητές και φυσικά επαγγελματίες της περιοχής», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Λαγός, συντονιστής των εθελοντών.
Ο πυρήνας των πρώτων 10 εθελοντών ενεργοποίησε με τη σειρά του ακόμη 100 άτομα από τους οικισμούς και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών και Οικολόγων (ΣΑΟΟ) επέλεξαν τις καλύτερες διαδρομές από ένα δίκτυο αιώνιων μονοπατιών, κατάλληλων για την υψηλότερη πιστοποίηση, τις οποίες καθάρισαν και σηματοδότησαν. «Η διαδρομή στον Λούσιο είναι άνω των 3.000 ετών, αφού είναι ο μοναδικός δρόμος μέσα στη χαράδρα που ενώνει την αρχαία Γόρτυνα με την αρχαία Τεύθιδα, τη σημερινή Δημητσάνα. Η διαδρομή από την Ελάτη προς τη Βυτίνα αναφέρεται στον Παυσανία ως η διαδρομή που ένωνε τη Μεγαλόπολη με το αρχαίο Μεθύδριο, το οποίο συναντάμε στο μονοπάτι. Τα μονοπάτια αυτά είναι αιώνων και ανοίχτηκαν με κόπο από τους προγόνους μας, άρα το οφείλουμε σ' αυτούς να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε».

Τα απρόοπτα

Υπήρξαν βέβαια και τα απρόοπτα, καθώς, όπως υποστηρίζει ο κ. Λαγός, «σε ένα χωριό δεν μας άφησαν να περάσουμε. Μάζεψε τους ντόπιους ο τοπικός πρόεδρος και αποφάσισαν πως δεν θέλουν να περάσει το πιστοποιημένο μονοπάτι από το χωριό τους. Φυσικά, δεν είχαν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη συντήρηση υπάρχοντος μονοπατιού, αλλά αν είναι να περάσει από εκεί κανένας πεζοπόρος και να του πετάνε πέτρες, είπαμε καλύτερα να αλλάξουμε πορεία. Τώρα μαθαίνω πως κάποιοι το έχουν μετανιώσει. Η πλειοψηφία όμως των κατοίκων των εννιά χωριών το είδε θετικά και βοήθησαν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι και πολλοί εθελοντές».
Το μονοπάτι εγκαινιάζεται το τρέχον τριήμερο με την παρουσία της Δανής προέδρου της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων κ. Lis Nielsen, και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.menalontrail.eu



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου