Γιατί η Πάργα δεν τελειώνει στα τραπεζάκια της παραλίας.
Γιατί η Πάργα δεν είναι μόνο τουριστικός προορισμός.
Γιατί η Πάργα έχει χωριά, καλλιέργειες, προϊόντα.
Γιατί η Πάργα έχει ιστορία, παράδοση και πολιτισμό.
Γιατί η Πάργα είναι σε τόπο εξαίρετου φυσικού κάλλους με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Γιατί η Πάργα έχει μπροστά της τον ανοιχτό ορίζοντα …
Γιατί η Πάργα έχει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Ποιά χρονιά έφαγαν οι Έλληνες για πρώτη φορά παγωτό ξυλάκι;

evga 1

 Το πρώτο παγωτό ξυλάκι στην Ελλάδα κυκλοφόρησε στην αγορά από τους αδελφούς Σουραπά, που μόλις είχαν επιστρέψει από την Αμερική με την απαραίτητη τεχνογνωσία. Αμέσως στρώθηκαν στη δουλειά και με την πολυπόθητη άδεια ευρεσιτεχνίας στο χέρι, δημιούργησαν την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος στον Βοτανικό. 

Το παγωτό έκανε θραύση στην αγορά και είχε γεύση βανίλια. Οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες προσέθεσαν αργότερα και επικάλυψη σοκολάτας προσφέροντας ένα αλησμόνητο γλύκισμα. Παγωτό ξυλάκι με δύο γεύσεις! 

evga4

Το 1936 δεν υπήρχαν ψυγεία και μπροστά στον κίνδυνο ο καταναλωτής να αγοράζει σούπα, επιστρατεύτηκαν οι πλανόδιοι πωλητές που διέθεταν καρότσι με πάγο. Ετσι δημιουργήθηκε το επάγγελμα του παγωτατζή, ο οποίος φορούσε λευκή ποδιά και σκούφο και σάρωνε τις γειτονιές με τα περίφημα τρίκυκλα καρότσια.   



                                  evga 2

Η διαφήμιση με την ξανθιά Το νέο προϊόν έγινε ανάρπαστο και διαφημίστηκε αποτελεσματικά από μια ξανθιά καλλονή που εμφανιζόταν να δροσίζεται με ένα παγωτό στο χέρι. Η αφίσα δημοσιεύτηκε στο τύπο της εποχής και σε όλα τα γαλακτοπωλεία που είχαν ανοίξει με την επωνυμία «ΕΒΓΑ της γειτονιάς». 

Οι καινοτομίες για τη νεοσύστατη ελληνική εταιρία συνεχίστηκαν και τις επόμενες δεκαετίες εφάρμοσε νέες πρωτοποριακές μεθόδους συσκευασίας σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της. Μάλιστα, το 1955 επέκτεινε τη δραστηριότητά της και στον κλάδο της σοκολατοποιίας και με νέα εξελιγμένα μηχανήματα έφτιαξε σοκολάτες ελβετικού τύπου.                            

evga arlekino

 Νεγκρίτο, Καραμπόλα και Αρλεκίνο ήταν τα παγωτά των 70΄s , που πήραν τη σκυτάλη από τους πλανόδιους και αγοράζονταν πλέον από τα υπαίθρια ψυγεία των περιπτέρων και των ψιλικών. Ειδικά η «εύθραυστη» φράουλα της Καραμπόλας γινόταν μια μπουκιά και ήθελες κι άλλο… 

Με πληροφορίες: ethnos.gr... 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου